$
כלכלה ומדיניות

מחברות תעופה ועד נפט: הנפגעות הגדולות מהסנקציות האמריקאיות על איראן

החלטתו של דונלד טראמפ להטיל מחדש סנקציות על איראן עשויה להביא לביטולן של עסקאות בשווי מיליארדי דולרים - איירבוס ובואינג יאבדו חוזים בהיקף 39 מיליארד דולר

שירות כלכליסט 09:2709.05.18
החלטתו של דונלד טראמפ להטיל מחדש סנקציות על איראן מאיימת לפגוע בשווקי הנפט בעולם ועשויה להביא לביטולן של עסקאות בשווי מיליארדי דולרים. עם זאת, העונשים המחודשים נגד איראן אינם מיידיים, אלא ייכנסו לתוקף במהלכם של ששת החודשים הקרובים, מה שנותן זמן לשאת ולתת על הסכם חדש שיחליף או ישלים את ההסכם שנחתם בזמן כהונת אובמה.

 

 

טראמפ אמר אמש (ג') כי בכוונתו ליישם סנקציות כלכליות על איראן ברמה הגבוהה ביותר. "כל אומה שתסייע לאיראן להשיג נשק גרעיני, עלולה למצוא עצמה תחת סנקציות קשות מצד ארה"ב", אמר.

הוראתו של טראמפ חוסמת חוזים חדשים ונותנת ארכה של 180-90 יום לחברות בעלות מחויבויות עסקיות קיימות כלפי איראן. אך עד אוגוסט או נובמבר, יהיה עליהן לעמוד במערך סנקציות נרחב שמטרותיו הן הבנק המרכזי והמגזר הפיננסי האיראנים, תעשיית הנפט, הספנות, ונקודות לחץ כלכליות נוספות של המדינה השיעית.

עלי ח'מינאי, המנהיג העליון באיראן עלי ח'מינאי, המנהיג העליון באיראן צילום: אי פי איי

 

האולטימטום הראשון הוא השישי באוגוסט, עד אז על חברות להסיר ידיהן מאחזקות בחובות או כסף איראניים. מתאריך זה כל אדם או ישות שיעזרו לממשלה האיראנית לרכוש דולרים אמריקאים ימצאו עצמם תחת סנקציות. בתאריך זה יוטלו גם סנקציות על המסחר של אירן בזהב ומתכות יקרות אחרות, גרפיט ופחם, וכן על מגזר הרכב האיראני ועל מוצרי יוקרה כמו שטיחים וקוויאר.

 

באולטימטום השני שמועדו נובמבר יוטלו סנקציות על חברות שעושות עסקים עם תעשיית הנפט האיראנית, על חברות או מוסדות שמנהלים עסקים משמעותיים עם הבנק המרכזי של איראן, ועם חברות ממגזר הנפט האיראני.

 

יועץ הביטחון הלאומי של הבית הלבן, ג'ון בולטון, אמר ש"זה לחלוטין אפשרי שסנקציות נוספות יוטלו לאור מידע חדש שיתגלה, וזה דבר שעלינו להתעקש עליו כי אנחנו רוצים להפעיל כמה שיותר לחץ כלכלי על איראן".

 

מפעל של איירבוס, מהחברות שייפגעו מהסנקציות. "אלפי מקומות עבודה ברחבי ארה"ב בסכנה" מפעל של איירבוס, מהחברות שייפגעו מהסנקציות. "אלפי מקומות עבודה ברחבי ארה"ב בסכנה" צילום: בלומברג

 

שתי חברות שייפגעו בעקבות הסנקציות הן איירבוס ובואינג, שיאבדו חוזים שהיקף של 39 מיליארד דולר לחידוש צי מטוסי הנוסעים המתיישן של איראן. רישיונה של בואינג למכור מטוסים לאיראן יישלל, לאחר שכבר חתמה על עסקאות בשווי של כמעט 20 מיליארד למכירת מטוסי בואינג 737 לחברות איראניות. "העסקאות נמצאות בסכנה ואלפי מקומות עבודה ברחבי ארה"ב גם כן," כך אמר לקונגרס ג'ון הרמן, מנכ"ל מרכז האקדמאים הבינלאומי על שם וודרו ווילסון, אתמול (ג') לפני הכרזתו של טראמפ.

 

לאיירבוס יש חוזה למכירת 100 מטוסי נוסעים לאיראן בשווי של 19 מיליארד דולר, אך גם רישיונה עומד להישלל. חברה צרפתית נוספת שתיפגע ישירות מהסנקציות היא חברת הנפט Total, לה חוזה לעשרים שנה בהיקף של 5 מיליארד דולר עליו חתמה בשיתוף עם חברת China National Petroleum, לפיתוח אסדות הגז הימיות של איראן.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x