$
השקעות ומימון

קרן אקספו מימנה 70 מיליון שקלים בעסקת ענק ברחובות

קרקע של 21 דונם בסמוך למכון ויצמן נרכשה ב־183 מיליון שקלים לטובת פרויקט מגורים ומסחר. כ־38% מהמימון לעסקה היה חוץ בנקאי וניתן על ידי קרן אקספו של אבי דויטש

אלי שאול 10:2628.12.17
בשיתוף קרן אקספו

 

אור ירוק לפרויקט מעונות סטודנטים, משרדים, מלונאות ומסחר בצמוד למכון ויצמן ברחובות: קבוצת רכישה שאורגנה על ידי חברת פרי נדל"ן מימשה את האופציה שניתנה לה לפני כשנתיים על ידי חברת קרסו נדל"ן ורכשה קרקע לבנייה בכניסה לעיר רחובות תמורת 183 מיליון שקלים, וזאת לאחר שגייסה 70 מיליון שקלים כמימון אשראי חוץ בנקאי מקרן אקספו, אשר בבעלות אבי דויטש.

 

מדובר בחטיבת קרקע בגודל של 21 דונם הסמוכה למכון ויצמן ולתחנת הרכבת, הממוקמת בפינת הרחובות הרצל ודרך אצ"ל. שיווק הנכסים מתנהל מזה כשנתיים תחת שם הפרויקט – פרי פלייס – וכולל 750 יחידות דיור לסטודנטים (דירות 2 חדרים) בגודל של 42-35 מ"ר, קניון בשטח של כ־12 אלף מ"ר, משרדים ומלון עם 216 חדרים, וכן מבנה ציבור בשטח של 600 מ"ר.

 

70 מיליון שקלים במימון חוץ בנקאי

בצל פרויקט הענק המאגד רוכשים כקבוצה, עומדת מציאות לא פשוטה בענף והיא מחנק האשראי הבנקאי. קרן המימון החוץ בנקאית אקספו הפכה את העסקה לברת ביצוע עם הזרמת חמצן האשראי. הקרן העמידה אשראי בסכום של 70 מיליון שקל לחברת פרי נדל"ן, והקרן מצידה קיבלה את הקרקע כבטוחה.

 

אבי דויטש, מנכ"ל ובעל קרן אקספו, הגדולה מבין קרנות המימון החוץ בנקאיות לענף הנדל"ן בישראל, מסביר: "בשל הוראות רגולטוריות של בנק ישראל וכללים בנקאיים בינלאומיים מאוד מחמירים, הבנקים מתקשים או נמנעים, עד כמה שהם יכולים, מנתינת מימון לקבוצות רכישה. כך, קבוצות רכישה רבות פונות כאופציה ראשונה לגופים חוץ בנקאיים".

 

הדמיית פרויקט פרי פלייס ברחובות הדמיית פרויקט פרי פלייס ברחובות צילום: AA STUDIO

 

קריסת שווקי ההון בשנת 2008, שכללה גם קריסת בנקים מהגדולים בעולם, הביאה להחמרת ההוראות הרגולטוריות בעולם כולו. "יחס הלימות ההון בבנקים גדל מדי שנה ובנק ישראל הוסיף הוראות משלו ובין היתר קבע כי רק 20% מתוך מסגרת האשראי של בנק תהיה מיועדת לנדל"ן", מוסיף דויטש. "מרבית הבנקים מתקרבים לרף זה. בנוסף, לקבוצות הרכישה הוקשחו התנאים יותר וכך המימון הבנקאי שם הוא בהיקפים נמוכים יותר".

 

לדבריו, בחודשים האחרונים קיימת מגמת עלייה כללית בהתארגנויות של קבוצות רכישה. "אנו מקבלים פניות רבות של קבוצות לצורך מימון. גם יזמי נדל"ן פונים, וזה קורה כי המערכת הבנקאית מקטינה את היקף האשראי לנדל"ן. הצפי הוא שמגמת העלייה במימון נדל"ן של קרנות חוץ בנקאיות תלך ותגבר בשנים הבאות", מציין דויטש.

 

בנייה למרות הקיפאון

העשור האחרון ברחובות אופיין בפיתוח נדל"ני, ובכך, למרות הקיפאון בענף בתקופה האחרונה, העיר מוצאת עצמה עם פרויקטים גדולים. לפי נתוני רשות המסים, מחירי הדירות ברחובות האמירו בעשור האחרון ביותר מ־150%. מחיר עסקה ממוצעת בעיר ברבעון הראשון של 2007 עמד על 626 אלף שקלים. לעומת זאת, באוגוסט 2017 עומד מחיר עסקה ממוצעת למגורים בעיר על 1.591 מיליון שקלים. מחירו של מטר רבוע עומד כעת על 16.7 אלף שקלים ומחיר דירת 4 חדרים חדשה עומד על 1.558 מיליון שקלים בממוצע. למרות זאת, בעיר שבה גרים לא מעט סטודנטים וזוגות צעירים עדיין חסרות יחידות קטנות.

 

תכנית הבנייה על חטיבת הקרקע המדוברת קודמה עוד בשנת 2012, ולפיה ייבנו 67 אלף מ"ר בנייה מעל הקרקע בעלי יעודים שונים, לרבות "מגרש מיוחד", משרדים, תעשייה נקייה, בילוי ומסחר. מספר חלופות הוצגו ליישום התכנית, ובסוף חודש יוני השנה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רחובות אישרה את הקמת הפרויקט.

 

עד כה שווקו השטחים המיועדים ליחידות דיור לסטודנטים, וטרם שווקו שטחי המסחר, המשרדים והמלונאות המותרים לבנייה במסגרת התכנית. בחברת פרי נדל"ן אף בוחנים להשאיר שטחים אלה בבעלות החברה כשטחים מניבים.

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן