$
ספורט עולמי

על גאווה (מקצועית) ודעה קדומה

סטטסטיקות ומדע מסייעים לנו לקבל החלטות נכונות לגבי שחקנים למרות הדעה הקדומה שלנו לגביהם

אוריאל דסקל 17:4801.05.17
סוציולוג באוניברסיטת הארוורד, לטיאן ז'אנג (Letian Zhang) , פרסם החודש מאמר מעורר מחלוקת לגבי השייכות הגזעית של המאמנים ב-NBA והנטייה הטבעית שלהם לקדם שחקנים דומים. המאמר שפורסם בסייג ג'ורנל (A Fair Game? Racial Bias and Repeated Interaction between NBA Coaches and Players) מראה שמאמנים נותנים הרבה יותר דקות משחק לשחקנים בצבע העור שלהם. זאהנג חישב את זמני המשחק כשהוא לוקח בחשבון סטטיסטיקות של השחקנים, עבירות, ניסיון בליגה ועוד. לפי ז'אנג, "העדפה" (bias) נעלמה אחרי שנתיים שהמאמן והשחקן עובדים ביחד וגם כשהקבוצה משחקת בפלייאוף או במשחקים צמודים. לפי ז'אנג ההעדפה הזו החריפה בשנים האחרונות.

 

המחקר המלא כאן.

 

 

 

 

דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס

 

דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, היה מודע לבעיה זו עוד לפני פרסום המחקר בהארוורד ולכן כאשר צוות הסקאוטים מציע להחתים שחקן, הוא דורש שימצאו שחקן שמתאים למודל הסטטיסטי לשחקן שכבר הוצע לו - אך בצבע עור אחר מאותו שחקן. זאת מאחר שהוא רוצה שהסטטיסטיקות והמדע יסייעו בקבלת ההחלטה לגבי השחקן ולא דעה קדומה. 

 

בספרו החדש של מייקל לואיס, “The Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds", הוא מדבר עם מורי על דעות קדומות מול סטטיסטיקות ומודלים סטטיסטיים בהקשר של ג'רמי לין, שחקן אסייתי שמורי לא בחר בדראפט, כמו רבים אחרים, בגלל שלא נראה כמו כדורסלן רגיל.

 

לין, ממוצא סיני, שיחק בהאוורד וסימן וי במודל הסטטיסטי של מורי. על פניו, יוסטון היתה צריכה לחטוף אותו כי הסטטיסטיקות שלו "הדליקו את המודל שלנו" לפי מורי. "המודל שלנו אמר לנו לקחת אותו בבחירה ה-15 בדראפט" אמר ללואיס, "אבל המדד האובייקטיבי של ג'רמי לין לא התאים למה שהמומחים ראו כשהם צפו בו משחק. הם ראו ילד אסייתי לא אתלטי במיוחד".

 

מורי לא סמך לחלוטין על המודל שלו אז הוא לא בחר את לין בדראפט. שנה לאחר מכן, מורי החליט להוסיף למדד שלו גם את מהירות הצעדים הראשונים של כל שחקן. לאחר מכן גילה שיש ללין את הצעד הראשון המהיר ביותר בליגה. "הוא אתלטי בצורה בלתי רגילה" אמר מורי ללואיס. "אבל המציאות היא שכולם, גם אני, חשבנו שהוא לא אתלטי וזאת ללא סיבה אמיתית, מלבד אחת - בגלל שהוא אסייתי".

 

לין לא נבחר בדראפט. הוא שיחק בליגת הפיתוח ואז קיבל הזדמנות בניו יורק ניקס והפציץ. מאז הוא שחקן בליגה. מורי החתים אותו לשנתיים בניסיון לתקן את הטעות שלו - אבל משהו שם לא עבד ולין משחק כיום בברוקלין נטס.  

 

ג'רמי לין. "אני וג'ון וול היינו השחקנים הכי מהירים בדראפט שלו, אבל הוא היה 'אתלטי' ואני הייתי 'מהיר בצורה מטעה'" אמר לין למגזין "סלאם". "הייתי 'מטעה' כל חיי, אין ספק שזה עניין. אני מקווה שאמשיך להיות טוב ולשבור סטריאוטיפים". ג'רמי לין. "אני וג'ון וול היינו השחקנים הכי מהירים בדראפט שלו, אבל הוא היה 'אתלטי' ואני הייתי 'מהיר בצורה מטעה'" אמר לין למגזין "סלאם". "הייתי 'מטעה' כל חיי, אין ספק שזה עניין. אני מקווה שאמשיך להיות טוב ולשבור סטריאוטיפים". צילום: איי פי

 

"אני וג'ון וול היינו השחקנים הכי מהירים בדראפט שלו, אבל הוא היה 'אתלטי' ואני הייתי 'מהיר בצורה מטעה'" אמר לין למגזין "סלאם", "הייתי 'מטעה' כל חיי, אין ספק שיש פה עניין. אני מקווה שאמשיך להיות טוב ולשבור סטריאוטיפים".

 

ארגוני ספורט חכמים מצליחים להימנע או לצמצם את תופעת הדעה הקדומה על שחקנים על ידי הסתמכות על סטטיסטיקות ומודלים אובייקטיביים. ב-FC מיטילאנד, למשל, מודדים שחקנים על פי מדד עולמי (כל השחקנים והמועדונים נמצאים באותה טבלה ונמדדים על פי מדדים סטטיסטיים). ובניגוד למועדונים אחרים, מיטילאנד לא שולחת סקאוטים לראות את השחקנים. "צפייה בשחקן יכולה רק לבלבל את הדעה בקשר אליו", לפי המנהל הספורטיבי של המועדון, ראסמוס אנקרסן, שרוצה שהסקאוטים שלו "לא יסמכו על העיניים שלהם" ושתפקידם לא יהיה "לבלבל את המודל עם דעות", אלא להביא נתונים על השחקנים שאי אפשר לראות בסטטיסטיקה - כגון מצב משפחתי, התנהגות ביחס לשחקנים אחרים, התנהגות מחוץ למגרש, בעיות פסיכולוגיות וכו'.

 

 

 

"יש לנו סקאוטים שמכסים יותר מ־60 מדינות" אמרו במועדון לאתר פיפ"א, "אנחנו מחפשים את נקודת המבט המתמטית על כל שחקן כדי שלא נשלח מישהו, הוא יתאהב בשחקן ואז ישכנע את עצמו שהוא יכול להתאים למועדון. אנחנו מנסים להיות כמה שיותר אובייקטיביים".

 

לא קשה לקחת את הממצאים של המחקר ב-NBA ומה שאנחנו יודעים על דעות קדומות ולהשליך הכל על הכדורגל והספורט הישראלי. כמה פעמים כדורסלן לא קיבל צ'אנס בגלל ששם המשפחה שלו הוא בוזגלו? או בגלל שהשם הפרטי שלו הוא מוחמד? ואולי ההפך, אולי בגלל ששם המשפחה של מישהו הוא גולדברג, הוא "לא התאים לכדורגל"?. לא מופרך לחשוש שהמאמן הישראלי הממוצע - בבוגרים או בנוער - לא תמיד מודע לכך שלעתים קרובות גם האדם הכי אובייקטיבי ומקצועי בוחר שחקן בגלל שהוא מאותה העדה או הגזע.

 

זו לא בהכרח בגלל גזענות - למרות שיש לא מעט שחוטאים בכך. זה נפוץ בעיקר בתחומים שלא מסתמכים על מדע, נתונים ואובייקטיביות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x