$
מוזיקה

פסטיבל "זמן פיוט": מעדכנים את אבן גבירול

הפסטיבל שמתקיים השבוע ייחתם במופע שבו אמני אינדי יציגו פרשנות עכשווית לפיוטים מסורתיים

מאיה נחום שחל 08:3615.03.17

הזמרת והיוצרת שירה ז' כרמל ("האחיות לוז", "רביעיית שירה ז' כרמל") מגדירה עצמה חילונית. אך זה לא מנע ממנה ללמוד חמש שנים פיוט בקבוצת קהילות שרות, הפועלת כדי לקרב את הציבור אל אוצרותיו החבויים של עולם הפיוט. "העושר המוזיקלי שיש בקהילות השונות של מסורות ישראל בלתי נתפס", מספרת כרמל. "כל מסורת מביאה איתה אוצר אחר שצריך להביא לתודעה הציבורית".

 

הפיוטים החלו לצאת מכותלי בית הכנסת לפני כמה שנים, ומי שזיהו את הפוטנציאל בהנגשתם לקהל הרחב הם יוזמי פסטיבל "זמן פיוט" (14–21 במרץ), המפיח חיים חדשים בטקסטים המסורתיים. השנה הם גם יעלו לראשונה את מופע האינדי־פיוט "אקום לשורר", המפגיש בין פיוטים לאמנים מסצנת המוזיקה העצמאית - יהוא ירון, טליה אליאב, שלום גד, שני פלד, קרן טפרברג. המופע, בניהולה האמנותי של כרמל, שגם לוקחת בו חלק, הוא האירוע שיחתום את הפסטיבל כולו.

שירה ז' כרמל שירה ז' כרמל צילום: RON KOHEN

 

"הרעיון הוא להביא את החומרים המגוונים האלה לאמנים עכשוויים שהכיוונים המוזיקליים שלהם אחרים", אומרת כרמל. "בחרתי אמנים עם אמירה, שמעניין לשמוע מה יש להם להגיד בתוך קונטקסט שונה מאוד ממה שהם עושים בדרך כלל".

 

הערב המיוחד יורכב מפיוטים ממסורות שונות - מפרס וחלב, דרך מרוקו, אלג'יר ותוניס ועד חב"ד ואשכנז - שאמנים בחרו מתוך חיבור מיוחד אליהם. "מה שמעניין אצלנו הוא דווקא האינטרפרטציה של מי שלא באים מהמסורת הספציפית", אומרת כרמל. "גם כלי הנגינה המערביים - גיטרה בס וגיטרה חשמלית - לוקחים את הפיוטים למקום אחר".

 

ואלה לא סתם פיוטים. כרמל בחרה לערב הזה שירים עם אלמנט ארס־פואטי שמתייחסים באופן מסוים לשירה או לכתיבה. "הנקודה הזאת יכולה לחבר בין כותבים ומבצעים היום לבין אנשים שעשו את זה לפני 400 שנה, וכמובן ישנה בכל השירים התייחסות לאלוהים, ואנחנו לא מתעלמים מזה. יש לי זיקה ליהדות, ואם הייתי אתאיסטית, בטח לא הייתי מוכנה לשיר את הטקסטים האלה. אי אפשר להתכחש לממד הרוחני במוזיקה".

 

האירוע יתקיים ב-21.3 במרכז ברודט תל אביב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x