$
קולנוע וטלוויזיה

השיבה להודו: מאחורי הסרט "סארו - הדרך הביתה"

כשהיה בן 5 הופרד סארו בריירלי ממשפחתו בהודו ואומץ על ידי זוג אוסטרלי. רק כעבור 25 שנה התאחד שוב עם אמו הביולוגית. סיפורו הלא ייאמן הפך לרב־מכר ועכשיו גם לסרט מצליח שבו ניקול קידמן מגלמת את אמו המאמצת. "בני משפחתי בוכים בכל פעם שהם רואים את הסרט", הוא מספר בראיון ל"כלכליסט"

אור סיגולי 08:2101.12.16

כשהיה בן 5 התלווה סארו בריירלי אל אחיו הגדול שיצא לפאתי הכפר הקטן בהודו שבו התגוררו כדי למצוא עבודה. באישון לילה, כשסארו היה עייף מלהמשיך, עזב אותו אחיו וביקש ממנו להישאר באותו מקום עד שישוב. אבל לאחר כמה שעות בחושך התגנב סארו המפוחד לקרון רכבת חונה, ונרדם. כשקם, מצא את עצמו לכוד ברכבת דוהרת שחוצה את הודו, מרחיקה אותו עשרות קילומטרים מהכפר שבו התגורר עם אמו החד־הורית ואחיו. לאחר כמה ימים עצרה הרכבת בעיר גדולה וסואנת שבה דוברים ניב שאין הוא מכיר. ניסיונותיו של סארו הקטן למצוא עזרה עלו בתוהו, עד שהתגלגל לבית יתומים שם שהה כמה שנים עד שאימצו אותו ג'ון וסו בריירלי, זוג אוסטרלי חשוך ילדים.

 

רק כעבור 25 שנה, לאחר שזיכרונות מחייו הקודמים החלו לצוף, הצליח לאתר את משפחתו הביולוגית. את הרגע שבו פגש שוב את אמו בכפר הקטן בהודו הוא מתאר כ"פיצוץ אטומי" של רגשות ודמעות.

 

סארו בריירלי כיום סארו בריירלי כיום צילום: איי פי

 

אמא לא יודעת לקרוא

 

את זיכרונותיו יוצאי הדופן פירט בריירלי ברב־המכר "הדרך הארוכה הביתה". השנה עובד רב־המכר לסרט "סארו - הדרך הביתה" בכיכובם של דב פאטל ("האיש שידע אינסוף") וזוכת האוסקר ניקול קידמן. הסרט כבר זכה בפרסי חביב הקהל של פסטיבלים רבים, סומן כאחד הסרטים הבולטים במירוץ השנתי לאוסקר, והיום יוצא לבתי הקולנוע בארץ.

 

"הכל קרה כל כך מהר", מספר בריירלי בשיחה עם "כלכליסט" על הרגע שבו הבין שחייו תורגמו למסך הקולנוע. "זאת היתה חוויה מרגשת בעיקר מכיוון שהסיפור נגע בכל כך הרבה אנשים. אני בעיקר מקווה שזה ייתן תקווה לאנשים שהיו במצב שלי, שמחפשים את השורשים שלהם".

 

מתוך הסרט "סארו - הדרך הביתה". זיהה את אמו על אף שעברו 25 שנה מתוך הסרט "סארו - הדרך הביתה". זיהה את אמו על אף שעברו 25 שנה צילום: יח"צ

 

הסרט טרם נצפה על ידי משפחתו ההודית. "מכיוון שאמי הביולוגית לא יודעת קרוא וכתוב", הוא מסביר, "אנחנו מנסים למצוא דרך לתרגם את הסרט כך שתוכל לצפות בו. אני מחכה לזה מאוד. אני רוצה שהיא תראה מה קרה בזמן שלא הייתי לידם, בזמן שהם חיפשו אותי".

 

משפחתו האוסטרלית, לעומת זאת, כבר צפתה בסרט כמה פעמים. "הם לא מסוגלים שלא לבכות בכל פעם", הוא אומר.

 

איך אמך האוסטרלית הגיבה כששמעה שניקול קידמן תגלם אותה?

"היא היתה בעננים. מי לא תהיה? גם אני התרגשתי. אולי אפילו יותר".

 

80 אלף נעדרים

 

ישנם כיום בהודו כ־80 אלף ילדים שהוכרזו כנעדרים, ובעקבות הסרט קם קמפיין ויראלי בשם #LionHeart אשר אוסף תרומות לעמותות המנסות לאתר את הילדים ולהשיב אותם למשפחותיהם.

 

מה שסייע לבריירלי לאתר את משפחתו ב־2008, היה ההתפתחות הטכנולוגית. הצילומים המפורטים של תוכנת Google Earth אפשרו לו למצוא את תחנת הרכבת שבה נקרע ממשפחתו.

 

ניקול קידמן, דב פטאל ודיוויד וונהאם בסרט. למטה: בריירלי עם השחקנים שמגלמים אותו, פאוואר ופטאל ניקול קידמן, דב פטאל ודיוויד וונהאם בסרט. למטה: בריירלי עם השחקנים שמגלמים אותו, פאוואר ופטאל צילום: יח"צ, איי פי

 

מהתחנה הוא שחזר את הדרך לכפר הקטן מול מסך המחשב ואחרי כן עלה על מטוס. "Google Earth היתה אמנם רק קטליזטור, אבל אני לא יודע איך הייתי מצליח לעשות את זה בלעדיה. עם מפה רגילה לא הייתי יכול לעשות את זה. גם לא הייתי יכול להתחיל פשוט לתור את הודו - זו מדינה ענקית", הוא אומר.

 

לאחר שפורסם הספר, המקרה יוצא הדופן שבה את תשומת לב התקשורת, ובריירלי הפך למרואיין מבוקש. מול המיקרופונים והמצלמות שחזר איך ניסה למצוא את הכפר על ידי חישוב מהירות הרכבות שנוסעות בסמוך אליו. בראיון לתוכנית רדיו בארה"ב סיפר על הרגע שבו איתר את הנופים בסביבה בה נולד: "עשיתי זום ופתאום זה צץ. משם ניווטתי כל הדרך להיכן ששיחקתי כילד".

 

עבודת הכנה מרשימה

 

חלקו הראשון של "סארו - הדרך הביתה" מתרכז בסארו הפעוט, שאותו מגלם סאני פאוואר. הפרק הזה ממשיך את ההיקסמות המחודשת של הקולנוע המערבי מנופיה של הודו, זו שהביאה מיליוני צופים לסרטים כמו "נער החידות ממומבאי" ו"מלון מריגולד האקזוטי", גם הם בכיכובו של דב פאטל. חלקו השני של הסרט קופץ 20 שנה קדימה כאשר סארו מתחיל את חייו כסטודנט למלונאות ומחליט לצאת למסע לאיתור משפחתו. המסע העיקרי שהוא עובר איננו פיזי, אלא רגשי, כזה המעניק לו את תעצומות הנפש להישיר מבט אל עברו בידיעה שאולי מאמציו יהיו לשווא. על הבמוי אחראי גארת' דיויס, שזהו סרטו העלילתי הארוך הראשון. להכרה האמיתית שלו עד כה זכה בזכות תרומתו למיני־סדרה הניו־זילנדית והקשה לצפייה "קצה האגם" - שונה מאוד מהסרט האופטימי הזה. אבל בריירלי מרוצה מהתוצאה: "הסרט מאוד נאמן לסיפור האמיתי. הצוות עשה עבודת הכנה מרשימה - הם נסעו לכל המקומות שבהם הייתי, וראיינו את חבריי ומשפחתי".

 

כשהגיע בריירלי לכפר שלו לראשונה, נחתה עליו ההכרה שאף על פי שהנוף נשאר דומה, האנשים משתנים. אבל הזיכרון האנושי הוכיח את עוצמתו. ברגע שראה את אמו, הוא ידע שתמו חיפושיו: "הבטתי בה וחשבתי 'יש בך משהו'. היא היתה נמוכה יותר מאיך שזכרתי אותה בגיל 4, אבל התקדמתי אליה והיא אליי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x