$
מוזיקה

קובי אשרת: "מוזיקאי בלי חוקים"

אשרת חוגג יובל יצירתי עם אילנית, גלי עטרי ועוד אמנים עבורם הלחין להיטים. רק אחד יחסר: שמעון פרס, שאשרת היה הראשון להתאים תווים למילותיו

אלעד בילו 08:2713.10.16

מעבר לכך שקובי אשרת היה הראשון להלחין שיר שכתב שמעון פרס ז"ל, "שבחי קליה", אי אז באמצע שנות השבעים, אשרת היה אולי המוזיקאי המיודד ביותר עם פרס ובין השניים שררה חברות ואהבה. זו הסיבה לכך ששיחתנו לקראת סבב מופעים חדש התחילה בזיכרונות מידידו הקרוב: "פגשתי בטקסט של פרס פעם ראשונה ב־1974", מספר אשרת, "יפה ירקוני ז"ל הביאה לי את הטקסט שקיבלה מבעלה שייקה ירקוני ז"ל שהיה חבר שלו. השיר מדבר על קליה כעל אישה נחשקת שההרים סביבה הם כמו מחזרים שלה, משהו מאוד צבעוני ומטאפורי. אבל מה, זה לא היה כתוב להלחנה, אז זה היה אתגר גדול מאוד".

 

אתגר ההלחנה היה הזה היה כעין וכאפס אל מול עשרות שירים נוספים שקיבל מעט לפני שפרס חגג 86 אביבים. "התקשרה אלי יונה ברטל, יד ימינו, ואמרה שמצאה מחברת מלאה בשירים שכתב בהזדמנויות שונות. בישיבות ממשלה כשהיה משועמם או בנסיעות ארוכות", הוא נזכר. "אספתי חברים טובים כמו מתי כספי, דני ליטני, אריק סיני ועוד, כולם התגייסו מיד והכנו לו אלבום הפתעה. רק שבית הנשיא לא רצו לעשות בזה שום שימוש מחשש ממלעיזים, כך ששירי התקליט מעולם לא הושמעו והוא לא נמכר. בעצם כל הסטוק היה אצל פרס והוא העניק אותם כמתנות".

 

אשרת על על שמעון פרס ז"ל: "הוא כתב בישיבות ממשלה משעממות ובנסיעות. הוא לא כתב להלחנה אז זה היה אתגר גדול" אשרת על על שמעון פרס ז"ל: "הוא כתב בישיבות ממשלה משעממות ובנסיעות. הוא לא כתב להלחנה אז זה היה אתגר גדול" צילום: איציק בירן

 

אבל אל תאמרו נואש, את חלק משירי הפרויקט שהפיק אשרת, "כל יום שיר" שמו, תוכלו למצוא ביוטיוב. "הוא גם לא רצה שנקרא לו משורר", אומר אשרת, "אמר לי 'משוררים זה אלתרמן, ביאליק ושלונסקי. אני רק כותב מילים'".

 

חלב ודבש בזאפה

 

לעניינו. ביולי האחרון התקיים לכבוד יום הולדתו ה־72 של אשרת מופע מחווה גדול בהשתתפות מיטב האמנים להם הלחין לאורך הקריירה המפוארת שלו. אשרת ראה כי טוב, ולציון 50 שנות יצירה, יוצא כעת בסדרת מופעים במסגרתם יארח אאמנים שונים שהיו שותפים לדרכו לאורך השנים ושבמהלך הערב יספרו, קצת על מאחורי הקלעים של כל שיר. בזה הקרוב (מחר, 20:45, מועדון הזאפה הרצליה) הוא יארח בין היתר את אילנית ואת להקת חלב ודבש שסולניתה גלי עטרי ושזכתה באירוויזיון 79' עם השיר "הללויה" שהלחין. אשרת אוהב להיזכר במה שקרה לו עם חלב ודבש ב־31 למרץ באותה השנה: "היתה חזרה בירושלים ופתאום שתי ילדות באו בריצה, קטעו אותנו ואמרו לנו שסבתא שלחה אותם להגיד שאם ניכנס ברגל ימין לבמה ונגיד 'אלוהי מצא חן בעיני ה'' אנחנו זוכים באירוויזיון. לא לקחנו שום צ'אנס, והעובדה היא שזכינו".

 

עוד אנקדוטה מעניינת אגב אילנית היא שאת השיר הידוע "בללייקה" בביצועה "הזמין" שמעון פרס. האחרון ביקש מיורם טהרלב ואשרת לכתוב שיר שיוקדש לימסורבי עלייה מברית המועצות: "יעדנו אותו לירדנה ארזי. היא שמעה אותו ואמרה שהוא לא מספיק קליט, אז נתנו אותו לאילנית שעשתה ממנו להיט גדול".

 

מעולם לא למד

 

אשרת, חתן פרס אקו"ם ופרס אמי למפעל חיים, אחראי על הלחנת נתח עצום מהרפרטואר הישראלי. כמה דוגמאות בשביל הספורט: "ולנטינו" ו"דרך ארוכה" של גלי עטרי, "אולי עוד קיץ", ו"גלגל ענק" של חלב ודבש, "אין לך מה לדאוג" של עוזי פוקס, "שש עשרה מלאו לנער" של גבי שושן ו"בת שישים" הנהדר של הגבעטרון.

 

מעניין שאשרת מעולם לא למד מוזיקה בצורה מסודרת: "המוזיקה ניטעה בי כשהייתי בבית הספר העממי. בכל שישי היינו שרים זמירות לשבת, זה פתח לי את הראש. בצבא הייתי בלהקת פיקוד צפון והבנתי שלשם נוטה הרוח".

 

ייתכן וזה סוד ההצלחה שלו, שאינו כבול לחוקים מוזיקליים. הוא מספר שהמלחין הידוע נועם שריף אמר לו שאולי טוב שלא למד בדיוק מהסיבה הזאת: "כדי לא לשבור שום חוקים שאני לא יודע. כך נשארתי חופשי כמו ציפור דרור, בלי לעשות חשבון לאף אחד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x