$
בורסת ת"א

רשות ני"ע פרסמה תזכיר חוק להפיכת תעודות הסל לקרנות סל - והכפפתן לפיקוח

התזכיר מתפרסם לאחר שנים של מאמצים לקידום חקיקה שתוביל לפיקוח על התעודות - ותבטל את מנגנון ההתחייבות שלהן לתשואת המדד. יו"ר הרשות שמואל האוזר פעל לזירוז המהלך, לקראת כניסת קרנות הנאמנות הזרות לישראל

רחלי בינדמן 15:5509.10.16

יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר מקדם סוף סוף את כניסת תעודות הסל למשטר של פיקוח. זאת תוך הגבלת מנגנון ההתחייבות שלהן והכנסתן למשטר של קרנות נאמנות - צעדים שיהפכו את התעודות לקרנות סל, כפי שנהוג בעולם המערבי.  

בסוף השבוע פרסם משרד האוצר להערות הציבור תזכיר חוק שהוכן על ידי רשות ני"ע תיקון חוק השקעות משותפות בנאמנות. צעד זה נועד להסדיר את תחום תעודות הסל, תוך מתן אפשרות להנפקת קרן נסחרת – קרן סל, בדומה ל-ETF הקיים בחו"ל. מדובר ביוזמה שהרשות מנסה לקדם כבר למעלה מ-5 שנים אך ללא הצלחה, כאשר פעם אחר פעם החקיקה בעניין נדחית.

 

כיום תעודות הסל אמנם נסחרות, ואולם קרנות מחקות, שהן באופיין גם מוצר המציע מעקב אחר מדד, אינן נסחרות. הרעיון הוא להפוך את תעודות הסל לקרנות מחקות אך כאלו שנסחרות כמו כל נייר ערך.

 

במקביל, תאפשר הרשות לקרנות הסל להציע מנגנון התחייבות מוגבל להשיג את תשואת המדד. ההתחייבות תהיה תחומה, באופן שהסיכון שתיקח על עצמה תעודת הסל יהיה ידוע מראש וניתן לתמחור ולהקצאת הון. זאת בניגוד למצב כיום כאשר ההתחייבות להשיג את תשואת המדד מצד מנהל התעודה היא מוחלטת והסיכון לכשל בהשגת תשואת המדד מוטל כולו על מנהל התעודה. 

 

האוזר פעל בחודשים האחרונים מאחורי הקלעים והפעיל לחצים כדי לקדם את החקיקה בנושא וזאת לקראת הכניסה הצפויה של תחרות לקרנות הנאמנות מצד מנהלי קרנות מחו"ל. מנהלי הקרנות טענו שכללי המשחק שהם כפופים להם אינם שווים לאלו של המנפיקים הזרים ולכן היה חשוב להאוזר לקדם את השוואת המשטר על תעודות הסל והקרנות המחקות בישראל לזה הנהוג בחו"ל.

 

יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר צילום: נמרוד גליקמן

 

החל משנת 2000 מונפקים בשוק ההון הישראלי תעודות סל, שהינן מוצר השקעה פסיבי שנועד לעקוב אחרי נכסי ייחוס שונים, כגון מדדים וסחורות. תעודות הסל מהוות תעודות התחייבות, ומעניקות למחזיק בהן זכות לקבל תשואת נכס הייחוס בהתאם לנוסחת פדיון. כתעודות התחייבות, תעודות הסל פועלות תחת הוראות חוק ניירות ערך ואינן מוסדרות תחת חוק השקעות משותפות בנאמנות, אשר חל על כלל קרנות הנאמנות לסוגיהן.

 

התחייבות המנפיק בתעודת סל להענקת התשואה כאמור יוצרת סיכון אשראי כלפי מחזיקי התעודות, וכן סיכון יציבותי כלפי כלל שוק ההון והמשקיעים. בנוסף, קיימים הבדלים משמעותיים בין ההסדרה החלה על ענף תעודות הסל, לעומת ההסדרה החלה על קרנות הנאמנות, על אף כי מדובר במוצרים דומים, דבר היוצר פער (ארביטראז') רגולטורי בין ענפים אלו.

 

נוכח זאת, יזמו רשות ניירות ערך ומשרד האוצר תיקון לחוק השקעות משותפות אשר במרכזו הפיכת תעודות הסל הקיימות כיום לקרנות נאמנות רגילות, המפוקחות ומוסדרות על ידי רשות ניירות ערך, תוך מתן אפשרות להנפקת מוצר חדש וייחודי, שיכונה קרן סל. קרן הסל הינה קרן נאמנות מחקה ונסחרת, הדומה במאפייניה למוצרי השקעה דומים הנפוצים בעולם (ETF), אך זאת ללא הסיכונים הקיימים כיום בענף תעודות הסל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x