$
מוזיקה

ללב היא חודרת

המיזם של המוזיקולוג ד"ר אורי לשמן, Pickamusic, מחבר שירים לרגשות וחולם לגשר על משברים באמצעות מוזיקה. רונה קינן וחנן יובל כבר הצטרפו

אלעד בילו 08:4014.08.16

"אני מסתכל על מוזיקה כעל סוג של דיאלוג", מסביר המוזיקולוג ד"ר אורי לשמן את מה שעומד מאחורי הפרויקט החדש שלו. אך בעוד הדיון הנפוץ על הדיאלוג הוא זה שנוצר בין היוצר לעצמו, או בינו לבין הקהל, הדיאלוג העיקרי שבו עוסק לשמן הוא בכלל זה שיכול להיווצר באמצעות המוזיקה. "להשתמש במוזיקה כדי לייצר קשר שיש לו משמעות בין אנשים, וכדי להכיר את עצמנו יותר", הוא מסביר, "הפלייליסט שלנו הוא האופן שבו אנחנו מראים את עצמנו לעולם. מוזיקה היא הרבה יותר משמעותית מסתם משהו שכיף לשמוע".

 

לשמן (47) העלה לאחרונה את המיזם שלו — pickamusic.com — אתר המבוסס כולו על, איך לא, דיאלוג דרך מוזיקה ומתיימר לפתור את משברי החיים באמצעותה. "למוזיקה יש כוח אדיר להשפיע על איכות החיים שלנו", הוא מסביר. "הרי אנחנו שומעים מוזיקה, ובשנייה אחת היא מנחמת, מצחיקה או מטעינה אותנו באנרגיה, היא מין טכנולוגיה לשינוי רגשי".

 

הצליל של משחקי הכס

באתר אפשר למצוא שירים המתאימים לכל סוג רגש — מוזיקה מנחמת, מלהיבה, משעשעת, מרגיעה, רומנטית ועוד. לצורך הקמתו התגייסו סופרים, משוררים ומוזיקאים, בהם קובי אוז, אלון אולארצ'יק ורונה קינן. אלה ממליצים על מוזיקה, תוך כדי ציון הרגש ומצב הרוח שהמוזיקה מבטאת עבורם. "האמנים הם גשר, שבו יש המון השפעות", הוא אומר.

 

כך יוצא שאם תבחרו להאזין למוזיקה מעוררת, למשל, תקבלו את כל הממליצים על מוזיקה כזו לצד טקסטים שכתבו על מה שבחרו. לשמן מדגיש שכל סוגי המוזיקה נמצאים באתר, "אין פה שום גטאות. אני לעולם לא אקבע לאנשים מה לשים באתר".

 

לשמן מספר כי חנן יובל, שההמלצה הראשונה שלו היתה פיירוז, הפתיע. "הוא כתב כמה היא השפיעה עליו ואיך הוא מקשר אותה לנעמי שמר, מי היה מאמין", הוא אומר. "ומה ההמלצה הראשונה של מירה עווד? בחור לבנוני בשם קלוד שלהוב שמנגן מוזיקה קלאסית מערבית ולפי התפיסה של מירה עווד נותן את האינטרפרטציה שלו למלחין הצרפתי אריק סאטי".

 

 

חנן יובל. הפתיע עם הקשר בין פיירוז לנעמי שמר חנן יובל. הפתיע עם הקשר בין פיירוז לנעמי שמר צילום: שאול גולן

 

האתר מכיל גם כתבות שעוסקות בקשר בין המוזיקה לרווחה נפשית ("הסטודנטים ביקשו ממני לכתוב על המוזיקה ב'משחקי הכס', אז כתבתי"). עידן אלתרמן, למשל, כתב על עשרת השירים ששווה לחיות בשבילם.

 

חשיפה אינטימית

לשמן מרצה כבר עשור על דיאלוג מוזיקלי במרכז הבינתחומי בהרצליה, במכללת לוינסקי לחינוך ובקריה האקדמית אונו. הוא גם מלחין (יצירתו "יריד המזרח" המשלבת טקסטים של חיים גורי זכתה בפרס שרת התרבות), המנהל האמנותי של עמותת שיר עד שעוסקת בשימור המוזיקה הישראלית, מנצח (בין היתר גם בטריאסטה שבאיטליה, באופרה של מינכן ובדרום אפריקה) ומנהלו האמנותי של פסטיבל צלילי ילדות בחולון.

 

 

ד"ר לשמן. "כלי לצמצום קונפליקטים" ד"ר לשמן. "כלי לצמצום קונפליקטים" צילום: אוראל כהן

 

בזכות חיבתו לזמר העברי הסטודנטים לומדים על "השירים הנפלאים שנוצרו בארץ אבל גם על כל תולדותינו", וגם, כמובן, הרבה על עצמם. "אני מאוד מאמין בקשר הבין־דורי באמצעות מוזיקה", אומר לשמן. "אחד התרגילים הוא לשאול את הוריהם מה המוזיקה שמייצגת אותם. היה סטודנט שהתקשורת שלו עם אמו היתה די רעה. באמצעות התרגיל התקשורת התפתחה. דרך המוזיקה אתה לא יכול לזייף. אתה מראה מי אתה. זה מרתק. הסטודנטים מספרים דברים אינטימיים דרך מה שהם אוהבים לשמוע, וזה מקצר תהליכים בצורה מדהימה. אם היינו צריכים לספר זה על זה, זה היה לוקח שעות, אם בכלל היינו מצליחים".

 

ומהמיקרו למאקרו: החזון של לשמן הוא "לקדם את הדיאלוג המוזיקלי כדרך חיים, ככלי לשפר את החברה שלנו בארץ, ככלי ליצור הידברות, לצמצום קונפליקטים. בין יהודים, ערבים, דתיים, חילונים, כל החברה הישראלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x