$
עסקי ספורט

זה לא כישרון. זה כישורים

אין דבר כזה "כישרון מתת אל". מחקרים חדשים מוכיחים שאפשר ללמוד הכל מגיל צעיר. אלו חדשות נהדרות לתעשיית הכדורגל בישראל

אוריאל דסקל 16:5120.01.11
אחד מהדברים שפרשנים, בעיקר כאלו שהם שחקני עבר, אוהבים לומר זה: "אי אפשר ללמד דבר כזה, זה משהו שנולדים איתו". באנגלית למילה כישרון - Gift - יש גם פירוש נוסף: מתנה. זה לא נדיר לשמוע כדורגלן מוכשר "מודה לאלוהים" על המתנה שקיבל. אבל ההנחה הזו – שיש אנשים שנולדים עם כישרון ויש אנשים שלא – מתחילה, בעזרת המדע, להיראות מופרכת. מופרכת כמו החסידה שמביאה את הילדים לעולם.

 

בקיצור, כישרון הוא בעצם כישורים. זה לא מתנה, זה משהו שעובדים עליו. "הכל קשור לאימון", כותב מת'יו סיד, אלוף בריטניה בטניס לשעבר, שחקר את נושא הכישרון וכתב ספר מרתק - "Bounce", הספר הראשון שבודק מהו "כישרון". "אני, כמו רבים מוכשרים כמוני, חשבתי שהכישרון שלי הוא מתת אל", אמר סיד. "חשבתי שהמהירות, הגמישות והרפלקסים שלי בלתי ניתנים ללימוד, אבל אחרי שלמדתי איך מפתחים כישרון הבנתי כמה דברים על מה שעשה אותי מיוחד".

 

תתחיל מוקדם - תצטיין  

 

סיד דיבר עם מאמני ספורט בכירים וגם עם מוזיקאים מוכשרים במיוחד. מסקנתו העיקרית היתה שמי שהתחיל מוקדם יותר את האימונים שלו הצטיין יותר. כך לדוגמה, לפי מחקר של מלקולם גלאדוול - 288 שחקנים בפרמיירליג נולדו בין ספטמבר ונובמבר ורק 136 שחקנים בין יוני לאוגוסט. למה? אם הכדורגל קשור רק ל"מתנות מהאל" אז איך נוצרת תבנית כזאת? הסיבה היא די פשוטה. את השכבות של הכדורגל מחלקים בבריטניה מספטמבר. כלומר אם נולדת ב-1 בספטמבר אתה השחקן הבוגר ביותר בקבוצה שלך. זה אומר ששחקן שנולד בספטמבר עשוי להיות מבוגר כמעט ב-12 חודשים משחקן אחר בקבוצה בשכבת הגיל שלו. כלומר יש לו יתרון של 12 חודשים של לימוד המשחק על פני חברו הצעיר לקבוצה. בגילאים צעירים יותר שעות האימונים משמעותיות הרבה יותר (אם אתה בן שנה והתאמנת שנה אז התאמנת 100% מחייך, אם אתה בן שנתיים והתאמנת שנה התאמנת 50% מחייך וכו'). לעיתים קרובות השחקן שלומד יותר בולט יותר, ומאמנים בוחרים להשקיע במי שבולט יותר. מה שיוצר עוד פער איכותי.

 

דוגמאות נוספות מ"גאונים מולדים": ב-1997 הפך טייגר וודס לשחקן הגולף הצעיר ביותר שזכה במאסטרס. הפרשנים טענו כי "מדובר בשחקן עם הכישרון הטבעי הגדול ביותר מאז ומעולם". ההיסטוריה מלמדת כי הוא קיבל את מחבט הגולף שלו חמישה ימים לפני היום הולדת הראשון שלו. בגיל שנתיים כבר עשה מסלול גולף שלם יחד עם אביו. עד גיל חמש היו לו יותר שעות אימון בגולף מכל ילד אחר בכל הזמנים. זה קשור לעובדה שאבא שלו השקיע בו את זמנו ולא קשור לאיזה מלאך שנגע במצחו כשהיה תינוק. וודס הוא תוצר של אימונים.

 

אינייסטה. מתאמן מגיל צעיר אינייסטה. מתאמן מגיל צעיר צילום: אי פי אי
כדורגלנים "ברוכים בכישרון" חוו על בשרם סיפור דומה. דיוויד בקהאם, למשל, היה יוצא בילדותו לפארק במזרח לונדון כל יום כדי לבעוט בכדור באותה צורה לאותה נקודה בדיוק. בקהאם, שהודה כי הוא סובל מ-OCD לא קל בכלל, נעזר ב"נכות" הזאת כדי להשיג דיוק אדיר בבעיטות שלו – מה שיוחס לכישרון טבעי, אבל למעשה  קשור בעיקר לאותן שעות בפארק הלונדוני.

 

בכלל, מחקרים מוכיחים שאין אף ספורטאי ברמה הגבוהה ביותר שלא התאמן לפחות 10 שנים עוד בילדותו. ליאונל מסי, צ'אבי ואנדרס אינייסטה הם דוגמה מצוינת לעניין הזה. השלושה, קטני מימדים וללא יכולות פיזיות יוצאות דופן, עבדו מגיל אפס על טכניקת השליטה בכדור שלהם בגלל אבות אובססיביים לכדורגל (אבא של צ'אבי, למשל, הוא מאמן ולכלב המשפחתי קראו "גול"). הם מהווים היום את הצוות המשמעותי ביותר בקבוצת הכדורגל הטובה ביותר בתבל – אולי בכל הזמנים. וזה למרות שברצלונה היא הקבוצה עם הגובה הממוצע הנמוך ביותר מבין כל 534 מועדונים ב-36 הליגות הבכירות באירופה.

 

חדשות טובות לישראל. בערך

 

אז עם האינפורמציה הזו, שכישרון אינו דבר מולד ואין שום בעיה עם הגופניות של הכדורגלן הישראלי, צריך לעבוד. רשויות הכדורגל, מועדוני הכדורגל, עסקני הכדורגל, מיליארדרים שנכנסים לכדורגל, סתם אוהדים – חייבים להבין שהדרך היחידה להפוך את הכדורגל המקצועני כאן לרמה גבוהה היא השקעות בנוער.

 

איזי שרצקי, הפטרון של קריית שמונה, הבין זאת – ואתמול חגג גביע הטוטו עם רוב של שחקני בית בנבחרת. יעקב שחר הבין זאת וגם החל לרשום רווחים נאים ממכירת שחקנים. בהפועל תל אביב, לעומת זאת, לא ממש הבינו זאת ומציעים למאמני נוער שכר רעב.

 

ואתם יודעים מה? אופ"א הבינה זאת גם היא, ומכוונת את כל המועדונים להשקיע יותר במחלקות הנוער. תחת הפייר פליי הפיננסי של אופ"א מהעונה הבאה עד עונה 2012/13 כולל, אותה קבוצה לא תוכל לחרוג מהתקציב ביותר מ-45 מיליון יורו (הבעלים חייבים לכסות את ההפסדים בתרומה ולא בהלוואת בעלים). בשלוש השנים שאחרי הקבוצה תוכל להפסיד רק 45 מיליון יורו בסך הכל. הסכום הזה ירד ל-30 מיליון בשלוש שנים שאחרי, ל-15 מיליון יורו לאחר מכן ובסוף - לאפס. כלומר מסוף העשור הנוכחי ההוצאות לא יוכלו לעלות על ההכנסות.

 

עם זאת, אופ"א תאפשר השקעה ללא הגבלה בנוער, מתוך הנחה שהשקעה בנוער היא ההשקעה היחידה שמשתלמת תמיד עבור כל סוג של מועדון – גדול או קטן. בישראל, עם מועדונים שמפריטים מחלקות נוער ומאמני נבחרות צעירות שלא מאמינים שאפשר ללמד כישרון, צריך להחליף את הדיסק אם רוצים להצליח בכדורגל הבינלאומי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x