$
כלכלה ומדיניות

ברקזיט

דיווח: מלכת בריטניה תנאם בפרלמנט הסקוטי בניסיון למנוע פירוד

ראש ממשלת סקוטלנד, שבה היה רוב למתנגדי הברקזיט, אמרה כי תקיים משאל עם על עצמאות עד סתיו 2018; גם בצפון אירלנד מאוכזבים מעזיבת האיחוד האירופי

ליטל סמט 18:2525.06.16

בחירתה של בריטניה להיפרד מהאיחוד האירופי עלולה להוביל גם לפירוק של הממלכה המאוחדת, כאשר המהלך הבולט ביותר בכיוון מגיע מסקוטלנד.

 

אתמול, זמן קצר לאחר היוודע התוצאות הסופיות, קיימה ראש ממשלת סקוטלנד ניקולה סטרג'ן מסיבת עיתונאים שבה הצהירה על הכוונה לערוך משאל עם נוסף בסקוטלנד על עצמאותה.

 

"סקוטלנד עומדת בפני האפשרות שתוצא מהאיחוד האירופי בניגוד לרצונה", הכריזה והתייחסה לכך שבסקוטלנד נרשם רוב של 62% בעד הישארות באיחוד. "זהו מצב שאינו מקובל מבחינה דמוקרטית". לפיכך, הודיעה סטרג'ן כי תחל בצעדים הנחוצים לקראת קיום משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד עד סתיו 2018. בשלב זה היא הורתה לפרלמנט להתחיל בהליכי החקיקה הנדרשת, וציינה כי ישנה "סבירות גבוהה ביותר" שהפרלמנט הסקוטי יתמוך בתכניות. סקוטלנד צפויה לקיים את משאל העם לפני העזיבה הרשמית של בריטניה את האיחוד, לכל המוקדם באוקטובר 2018.

 

ב־2014 נערך בסקוטלנד משאל עם על היפרדות מבריטניה. וההחלטה על ההישארות התקבלה ברוב זעום. אלכס סלמונד, שכיהן כראש ממשלת סקוטלנד בעת קיום אותו משאל עם, קרא ביום שישי האחרון לסטרג'ן למהר ולערוך הצבעה נוספת.לדבריו, ההצבעה בעד ברקזיט מייצגת שינוי מהותי בעמדתה החוקית של סקוטלנד. "זה משנה את ההקשר כולו של העצמאות הסקוטית", אמר בראיון לתחנת הרדיו של הבי.בי.סי בסקוטלנד. סטרג'ן הבהירה כי סקוטלנד דורשת להיות מעורבת במו"מ של בריטניה מול המוסדות האירופיים ולקחת חלק באופן ישיר בכל ההחלטות שהממשלה הבריטית מתכוונת לנקוט. "אני מתכוונת להבהיר בשיחותיי עם מנהיגי כל המדינות החברות באיחוד האירופי כי סקוטלנד הצביעה בעד הישארות באיחוד האירופי, ואבדוק את כל האפשרויות כדי להישאר", הסבירה.

 

ניקולה סטרג'ן ניקולה סטרג'ן צילום: רויטרס

בבי.בי.סי דיווחו היום על כוונת המלכה לנאום בפני הפרלמנט הסקוטי, כנראה כתגובה לחשש מפירוד. התגובות בטוויטר לא היו נלהבות ואחד המשתמשים אף צייץ "אם היא מתכוונת להביא את האבירים שלה לחסל את המרד, אז אולי כדאי לה לצפות במשחקי הכס".

 

הסדקים בממלכה המאוחדת מתפשטים גם לצפון אירלנד ולוויילס. מפלגת שין פיין האירי הודיעה בתגובה לתוצאות משאל העם כי "הממשלה הבריטית ויתרה על המנדט שלה לייצג את האינטרסים הפוליטיים והכלכליים של תושבי צפון אירלנד". הכוונה היא בין השאר לכך שצפון אירלנד זוכה לסיוע פיננסי נרחב מהאיחוד האירופי במסגרת "מענקי שלום" שמממנים פרויקטים לקידום תהליך השלום באזור לאחר הסכסוך המתמשך.

 

צפון אירלנד תמצא עצמה גם בבעיה נוספת: היא גובלת עם אירלנד, ובמסגרת היותן שתיהן באיחוד האירופי הגבול הזה היה פתוח עד כה למעבר חופשי. פוליטיקאים כבר החלו להעריך כי ייתכן וייאלצו להציב עמדות בדיקת דרכונים ביניהן. במקביל, מתגברת ההערכה שהברקזיט יעלה את הדרישה בקרב האוכלוסייה הקתולית של צפון אירלנד לאיחוד עם הדרום. בהתאם, סגן ראש ממשלת צפון אירלנד מרטין מקגינס קרא כבר לערוך משאל עם לגבי איחוד אירלנד. "אנחנו מאוכזבים מכך שהקולות האנגליים מבריחים אותנו מאירופה. אנשי הצפון ואנשי סקוטלנד הצביעו להישאר באירופה", אמר לעיתונאים, אך הוסיף כי הם מתכוונים לחכות לראות מה יהיו הצעדים שבהם תנקוט סקוטלנד. פילוג ההצבעות בצפון אירלנד עמד על 56% בעד הישארות באיחוד.

 

בוויילס דווקא הצביעו בעד הברקזיט, וכעת ראש הממשלה קרווין ג'ונס דורש להיות חלק מצוות המו"מ הבריטי מול האיחוד האירופי. "עלינו להשיג את העסקה הטובה ביותר לוויילס. אינני סומך על הממשלה הבריטית לעשות זאת בעצמה", אמר. לדבריו, ההצבעה בוויילס הייתה הצבעת מחאה נגד המפלגה השמרנית בווסטמינסטר. "האיחוד האירופי הפך למטרה לכעס שהאנשים חשים לגבי אי־הביטחון התעסוקתי", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x