$
כלכלה ומדיניות

יש תאריך: משאל העם על עתיד בריטניה באיחוד האירופי יתקיים ב-23 ביוני

לאחר מו"מ בן יומיים, השיגו בריטניה והאיחוד האירופי הסכם שעשוי למנוע "ברקזיט" - יציאה של בריטניה מהאיחוד; הממשלה אישרה את קיום המשאל בישיבה שקיימה היום - הפעם הראשונה בה היא מתכנסת בשבת מאז מלחמת פוקלנד ב-1982

שירות כלכליסט 14:3920.02.16

בריטניה והאיחוד האירופי השיגו אתמול (ו') הסכם שמאפשר את הישארות בריטניה באיחוד, ולדברי ראש הממשלה דיוויד קמרון הוא מעניק לארצו "מעמד מיוחד". קמרון אמר עוד כי הוא יילחם "בכל לבו ונפשו" על הישארותה של בריטניה באיחוד. ההסכם, שהושג אחרי שני ימי דיונים בבריסל, מאפשר למדינה להטיל הגבלות במשך שבע שנים על תשלומי רווחה מיוחדים למהגרי עבודה המגיעים מהאיחוד האירופי. משאל העם לאישור ההסכם יתקיים ב-23 ביוני - כך אישרה ממשלת בריטניה בישיבה שהתקיימה היום.

 

מדובר בפעם הראשונה מאז מלחמת פוקלנד בשנת 1982 בה מתכנסת הממשלה בשבת. שרי הממשלה הורשו על ידי קמרון לנהל קמפיין נגד ההסכם, אך התבקשו למסור את עמדותיהם בעניין רק לאחר קיום הישיבה.

 

 

תומכי ההתנתקות מהאיחוד (או כפי שהיא מכונה: "ברקזיט") אמרו כי העסקה "הרדודה" מציעה "שינויים מינוריים בלבד" לעומת ההסכם המקורי. על המשא ומתן להשארת בריטניה באיחוד האירופי הכריז נשיא המועצה האירופית, דונלד טוסק, שצייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "עשינו עסקה. יש תמיכה פה  אחד בהסכם חדש עם בריטניה" והשתמש בהאשטג #UKinEU.

 

ההסכם החדש כולל את הסעיפים הבאים:

 

- קיצוצים בקצבאות הילדים למהגרי העבודה הבאים מתוך מדינות האיחוד - ההגבלות יוחלו מיידית על מהגרי עבודה חדשים, ומ-2020 יורחבו גם ל-34 אלפי המהגרים שבמדינה כרגע.

 

- ניסוח מחדש של הסעיף בהסכמים האירופיים שמחייב ליצור "איחוד הדוק יותר מתמיד" כך שלא יכלול את בריטניה. כלומר, לא יוכלו "להכריח את הממלכה המאוחדת לאינטגרציה פוליטית".

 

- תוכנית שבע שנים של "מעצורי חירום" על הטבות תעסוקה למהגרים, במקרים של הגירה "יוצאת דופן" - כפי שהאיחוד האירופי מכיר כי מתרחשת כיום בבריטניה. על המעצורים להתבטל לאחר שבע שנים, ללא יוצא מן הכלל.

 

- אפשרות עבור בריטניה להחיל הליכי חירום שיגנו על הסיטי של לונדון, ימנעו מחברות בריטיות לעשות רילוקיישן ליעדים אחרים באירופה, ויגרמו לכך שהעסקים הבריטיים לא יסבלו מ"אפליה" מכיוון שהם מחוץ לגוש היורו.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל חזתה כי חבילת הרפורמות תביא ל"תמיכה בבריטניה להישארותה באיחוד האירופי".

 

 

 צילום: בלומברג

 

"בידי הבריטים"

 

טאסק התייחס להסכם ואמר כי הוא "מחזק את מעמדה המיוחד של בריטניה" בעוד נשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר, תיאר אותו כ"הוגן". טוסק הוסיף כי "לא עזבנו את שולחן המשא ומתן. היינו מוכנים להקריב חלק מהאינטרסים שלנו עבור טובת הכלל, כדי להראות סולידריות" ואמר עוד ש"אני מאמין כי בריטניה זקוקה לאירופה ואירופה זקוקה לבריטניה. אך ההחלטה הסופית היא בידי הבריטים."

 

קמרון הודיע כי הרפורמות עונות על ציפיותיו, וכי הן יביאו לכך ש"בריטניה תשב במושב הנהג" של אחד מהשווקים הגדולים בעולם וייצרו איחוד אירופי "גמיש יותר".

 

"הגנו על הליש"ט ועל זכותנו לשמור על המטבע שלנו, לעד". הוא הוסיף, ואמר כי, בפעם הראשונה, האיחוד האירופי "הכיר בכך שיש לו יותר ממטבע אחד".

 

 

 

ראש הממשלה אמר גם כי הוא הגן על בריטניה מפני אינטגרציה פוליטית נוספת לתוך האיחוד. לדבריו, "תנו לי לנסח את זה בפשטות: בריטניה לעולם לא תהיה חלק ממדינת העל האירופית".

 

קמרון את אכזבתו, אך לא את הפתעתו מכך שיריבו הפוליטי ושר המשפטים של בריטניה, מייקל גוב, מביע את תמיכתו בהתנתקות של בריטניה מהאיחוד האירופי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x