$
כלכלה ומדיניות

מסין ועד מצרים: 10 הנשים הכי עשירות בהיסטוריה העולמית

לנשים לא היה קל להתעשר לאורך ההיסטוריה, עם חוקים שמנעו מהן להחזיק נכסים וירושה שעברה לבנים. אילו נשים הצליחו בכל זאת להרוויח הון רב בכוחות עצמן?

שירות כלכליסט 21:2104.02.16

לאורך ההיסטוריה, לנשים לא היה קל להתעשר. החל מחוקים שמנעו מנשים להחזיק נכסים וחוקי הירושה שהיו מיועדים לבנים בלבד, מספר הטייקוניות הוגבל לאורך התקופות. המעטות שאכן הצליחו לצבור הון רב, לרוב ירשו אותו מהגברים במשפחה. בהתאם, רשימת 10 האנשים העשירים בהיסטוריה הורכבה מגברים בלבד. לפיכך במגזין טיים החליטו ליצור רשימה חדשה שתתמקד הפעם רק בנשים העשירות בהיסטוריה.

 

אולם, הם החליטו לבחור רק בנשים שהרוויחו את הונן בכוחות עצמן או היו בעלות תפקיד פעיל בניהול ההון, גם אם במקור ירשו אותו מהגברים. מסיבה זו, לא תמצאו ברשימה את היורשות של אימפריית וולמארט שמככבות באופן תדיר ברשימות המיליארדרים. הרשימה לא כוללת גם בנות מלוכה כמו המלכה ויקטוריה או נפרטיטי המצרית, שאמנם היו בעלות כוח ועושר, אך לא החזיקו בהון מספיק כדי להיכנס לדירוג.

 

על מנת להרכיב את הרשימה, התייעצו המחברים עם 30 היסטוריונים וחקרו עשרות מועמדות.

 

10. שרלין דה קארוואלו-הייניקן (בת 62) 

מוצא: הולנד

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 0.017%

 

הייניקן הייתה אם במשרה מלאה לחמישה ילדים כשירשה ב-2002 אחזקת שליטה בענקית הבירה של אביה. הונה עומד כיום על 12.7 מיליארד דולר. אין לה אמנם השכלה עסקית רשמית, אך היא נחשבת לכוח המניע מאחורי בחירת המנכ"ל הנוכחי ז'אן – פרנסואה בוקסמיר.

שרלין דה קארוואלו-הייניקן שרלין דה קארוואלו-הייניקן צילום: איי פי

 

9. אן קוקס צ'יימברס (בת 96) 

מוצא: ארה"ב

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 0.021%

 

אן קוקס צ'יימברס אן קוקס צ'יימברס

 

אן קוקס צ'יימברס כיהנה כשגרירת ארה"ב בבלגיה וזכתה בתואר לגיון הכבוד הצרפתי ב-2009. אך עיקר תהילתה נובעת מהיותה טייקונית מדיה. הונה מגיע מאחזקתה באימפריית קוקס שהקים אביה המנוח, וכוללת עיתונים וספקית כבלים, מהגדולות בארה"ב. היא כיהנה בדירקטוריון החברה, וב-2015 בהיותה בת 95 היא פרשה, וחילקה את אחזקתה שנאמדת בגובה 15.3 מיליארד דולר לשלושת היורשים שלה.

 

8. סוזאן קלאטן (בת 53) 

מוצא: גרמניה

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 0.024%

 

סוזאן קלאטן. האשה העשירה בגרמניה סוזאן קלאטן. האשה העשירה בגרמניה צילום: בלומברג

 

האישה העשירה בגרמניה הרוויחה את מרבית הונה, שעומד על 17.4 מיליארד דולר מאחד המותגים המפורסמים במדינה: BMW. היא ירשה מאביה אחזקה של 12.6% ביצרנית רכבי היוקרה. קלאטן משקיעה גם במספר מיזמים עסקיים, החל מחברות תרופות ועד לאנרגיית רוח וחברות טכנולוגיה.

 

7. יאנג היואן (בת 34) 

מוצא: סין

ההון כאחוז מהתמ"ג: 0.025%

 

יאנג היואן יאנג היואן

 

רבים נפגעו מהמשבר הכלכלי שפרץ ב-2008, מעטים בצורה קשה כמו יאנג היואן. היורשת הסינית החלה את המשבר עם הון של 16.2 מיליארד דולר שירשה מאביה, מייסד חברת הנדל"ן קאנטרי גרדן. אולם לאחר המשבר הפיננסי, ההון האישי שלה הצטמצם ועומד כעת על 5.2 מיליארד דולר. היא מעורבת בעסקים המשפחתיים מאז הייתה נערה, ונהגה להצטרף לישיבות דירקטוריון ביחד עם אביה. כיום היא מכהנת כסגנית יו"ר מועצת המנהלים, ועזרה לגייס 410 מיליון דולר ב-2014 מהנפקת מניות חדשות.

 

6. ליליאן בטנקור (בת 93)

מוצא: צרפת

ההון כאחוז מהתמ"ג: 0.055%

 

ליליאן בטנקור, בעלת ענקית הקוסמטיקה לוריאל ליליאן בטנקור, בעלת ענקית הקוסמטיקה לוריאל צילום: אי פי איי

 

היורשת של אימפריית לוריאל, שהונה טיפס ב-2015 ל-40.7 מיליארד דולר. היא בעלת המניות העיקרית בחברה שייסד אביה ב-1907. תחת כהונתה החברה רכשה מותגים ידועים, כמו לנקום ב-1964. בטנקור, הסובלת היום משיטיון אינה מעורבת יותר בניהול היומיומי של החברה, וב-2012 הוחלפה בדירקטוריון על ידי הנכד שלה.

 

5. איזבלה הראשונה, מלכת קסטיליה. 1504-1451      

מוצא: ספרד

ההון כאחוז מהתמ"ג:1%

 

איזבלה הראשונה איזבלה הראשונה צילום: ויקימדיה

 

אחת מבנות המלוכה העשירות בעולם. היא חיזקה את מעמדה לאחר שנישאה לבן דודה פרדיננד מארגון. בזמן מותה, בית המלוכה בשליטה נהנה מהכנסה שנתית של 1.45 מיליון דוקט, מטבע הזהב ששימש כמטבע שלספרד. איזבל ופרדיננד שלטו על אימפריית ספרד, ותחת כהונתם יצא קולומבוס למסע שבו גילה את אמריקה וגורשו יהודי ספרד.

 

4. קליאופטרה. 30-69 לפנה"ס

מוצא: מצרים

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 2.6%

קליאופטרה קליאופטרה

 

אחת מהמנהיגות הידועות בעולם, זכורה לא רק בשל כישוריה הפוליטיים, אלא גם בזכות ההון הרב שצברה. קליאופטרה שלטה על כמה מהתעשיות הגדולות ביותר של מצרים באותה תקופה, כמו חיטה ופפירוס, שסיפקו לה הכנסה שנתית של בין 12-15 אלף מטבעות. הונה האישי נאמד על 95.8 מיליארד דולר. אולם, היא לא תמיד הצליחה לממן את אורח החיים הראוותני שלה ולוותה ממלווים זרים כדי לממן מלחמות שיזמה.

 

3. קתרינה הגדולה 1796-1729     

מוצא: רוסיה

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 5.4%

קתרינה הגדולה קתרינה הגדולה צילום: ויקיפדיה

 

התואר שלה כגדולה מתייחס לא רק לעוצמה הפוליטית שלה אלא גם להונה, שהיום היה עומד על 1.5 טריליון דולר. השליטה של קתרינה על רוסיה העניקה לה שליטה על 5% מהתמ"ג העולמי באותה תקופה. קתרינה היא גם המנהיגה האישה ששלטה ברוסיה למשך התקופה הארוכה ביותר. היא שלטה גם על הכנסייה האורתודוכסית הרוסית, שבבעלותה היו שליש מהעבדים של האימפריה.

 

2. חתשפסות. 1458-1507 לפנה"ס

מוצא: מצרים

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 20%

 

כדי להפוך לשליטה האישה הראשונה של מצרים, חתשפסות עבדה קשה כדי לשכנע את הנתינים שלה שהיא הבחירה של האלים. השליטה במצרים כללה שליטה גם במכרות זהב, שהפיקו זהב בשווי של 2 מיליארד דולר היום. היא עלתה לשלטון לאחר מותו של בעלה (ואחיה למחצה), תחותמס השני, ושלטה על האימפריה הגדולה ביותר בעולם העתיק. במהלך שני העשורים שלה בשלטון, היא ניהלה מכרות זהב, נחושת ואבנים יקרות.

 

1. הקיסרית וו. 705-624 לספירה

מוצא: סין

ההון כאחוז מהתמ"ג העולמי: 22.7%

 

הקיסרית וו הקיסרית וו צילום: British Library

 

אי אפשר להפוך לאישה העשירה בעולם מבלי לשפוך קצת דם. הקיסרית הסינית עלתה לשלטון כפילגש של שני קיסרים משושלת טאנג, שהיו אב ובנו. וו הפגינה אכזריות בחיסול היריבים של הבן, הקיסר גאוזונג כדי לזכות בחיבתו. לפי האגדות, היא הרגה את התינוקת בת השבוע שלה והפלילה במעשה את אחת מבנות הלוויה של הקיסר שנעצרה והוצאה להורג. לאחר מותו של גאוזונג, וו אילצה את הבנים שלה לוותר על הכס, והפכה לשלטה. הטקטיקות שלה הטיבו עם הכלכלה הסינית, וב-15 שנות כהונתה הרחיבה את הגבולות של האימפריה. ההון הלאומי צמח בזכות המסחר בתה ובמשי עם מדינות המערב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x