$
כלכלה ומדיניות

החובות של יוון למדינות אירופה מפלגים את היבשת

בין הסוציאליזם הידידותי של צרפת לשמרנות הנוקשה של גרמניה מונחת יבשת שלמה שמנסה להציג חזית אחידה מול יוון, אבל מכילה בתוכה קשת רחבה של דעות, אינטרסים ופתרונות מועדפים. כלכליסט ממפה את הגישות השונות למשבר שמאיים למוטט את המדינה הים תיכונית אבל עלול לייצר גם משבר חובות באירופה כולה

מיכאל פרל 06:4406.07.15

המשבר ביוון אולי נראה כלפי חוץ כמו מאבק בין המדינה הים תיכונית לבין שאר החברות בגוש היורו, אבל בפועל מדינות אירופה חלוקות ביניהן מאוד בעניין. מנעד רחב מאוד של גישות בא לידי ביטוי בשיחות פנימיות של מוסדות הארגון וגם בהתבטאויות של מנהיגי המדינות - המדינות השמרניות יותר ובעלות הגוון הניאו־ליברלי, ובראשן כמובן גרמניה, מובילות את המחנה הנוקשה, ואילו מדינות עם ממשל שנוטה לסוציאליזם, כמו צרפת, נוטות לתמוך בגישה של אתונה. "כלכליסט" ממפה את הגישות השונות של מדינות אירופה, שחושפות את הפערים האידיאולוגיים העמוקים שמפלגים את היבשת שמתאמצת להציג חזית מאוחדת.

 

צרפת

חברה טובה עם אינטרס כלכלי רחב

 

צרפת היא אחת הידידות הטובות של יוון באירופה, בין אם בשל הקרבה האידיאולוגית בין הממשלה הסוציאליסטית של פרנסואה הולנד לזו של אלכסיס ציפרס או בשל גישה רחבה יותר לגבי גוש היורו. הצרפתים השמיעו בחודשים האחרונים עמדה מתונה כלפי יוון בכל מוסדות האיחוד האירופי.

 

"האליטה הפוליטית של צרפת מחויבת מאוד לרעיון של גוש יורו רחב ומכיל ככל הניתן", אמר מי שהיה עד לא מזמן יועצו של שר האוצר הצרפתי עמנואל מקרו, הכלכלן שאהין ואלי ממכון המחקר הצרפתי ברויגל בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל". "צרפת מתנגדת בחריפות לעזיבת יוון את גוש היורו. זה ימוטט לחלוטין את התפיסה של צרפת בנוגע לאיחוד המוניטרי". ביום שלאחר פיצוץ השיחות בין יוון למוסדות האיחוד וההכרזה על משאל העם הפציר הולנד בציפרס לחזור לשולחן הדיונים וניסה לקדם, ללא הצלחה, הארכה לתוכנית החילוץ. לפי "הוול סטריט ג'ורנל", גם בציבור הצרפתי, כ־60% תומכים בהישארותה של יוון בגוש.

 

צרפת היא גם אחת המשקיעות הגדולות ביוון, עם יותר מ־70 מיליארד יורו צרפתיים המושקעים בכלכלה היוונית. יציאתה של יוון מגוש היורו עלולה לפגוע קשות בכלכלה הצרפתית המקרטעת ממילא.

 

 

איטליה

חוששת שתהיה הבאה לצאת מהגוש אחרי יוון

 

איטליה ניסתה להלך על הקו הדק שבין שתי הגישות וההתבטאויות של בכירי ממשלתה נטו להיות מתונות. רק לפני כשבוע ניסה ראש הממשלה מתאו רנצי להרגיע את הרוחות בין בכירי האיחוד לממשלת יוון, אך גם ביטל את טענתו של ציפרס שלפיה הכרעת היוונים לכיוון ה"לא" אין משמעה יציאה מגוש היורו - "משאל העם הזה לא עוסק בבחירה בין הנציבות האירופית מול ציפרס, אלא בבחירה בין היורו לדרכמה", אמר.

 

אתמול דיבר רנצי על משאל העם, המשיך בקו המתון והמפייס וציין כי "ללא קשר לתוצאות משאל העם, עלינו לחדש את השיחות מול יוון".

 

רנצי יודע שיציאת יוון מגוש היורו תחזק את הקולות הבדלניים בארצו, מימין ובעיקר משמאל, הקוראים לעמדה לעומתית כלפי גוש היורו. ראש ממשלת איטליה לשעבר אנריקו לטה אמר בשבוע שעבר בראיון לעיתון האיטלקי "אווניר" כי יציאתה של יוון מגוש היורו עלולה "להצית גל של פופוליזם שיקרא גם לנו ללכת בעקבותיה".

 

רנצי ולטה חוששים בעיקר מהתחזקותה של מפלגת חמשת הכוכבים של הקומיקאי בפה גרילו, שכבר היום זוכה לתמיכה של כרבע מאזרחי איטליה. "כוח לאנשים ולא לבנקים", כתב גרילו בבלוג שלו לאחר ששמע על החלטתו של ציפרס לקיים את משאל העם. גרילו הגיע אתמול לאתונה כדי להביע תמיכה בציפרס ובעמדת היוונים נגד תכתיבי האיחוד.

 

ספרד

משתמשת ביוון כדוגמה להתרסקות שנמנעה

 

גם ממשלת ספרד מתמודדת עם תנועות לעומתיות כלפי גוש היורו. זה כמה שבועות שמתקיימות בספרד הפגנות תמיכה ביוון, שהגורם הדומיננטי בהן הם אנשי מפלגת פודמוס - המקבילה הספרדית לסיריזה של ציפרס. מדריד מנסה להציג את נאמנותה לרוח האיחוד האירופי, לצד גישה מתונה כלפי יוון. בכירי הממשל הספרדי אמנם מעודדים את היוונים להצביע בעד המתווה, אך גם מנסים למתן את הגישה הנוקשה שמובילות מדינות כמו גרמניה, אוסטריה ופינלנד.

  

   צילומים: אי.אף.פי, אי.פי, רויטרס, אמ.סי.טי

 

שר האוצר הספרדי לואיס דה גינדוס אמר בשבוע שעבר שהוא מקווה שהרציונליות וההיגיון הבריא ישובו כדי לייצב את היחסים בין יוון לאירופה. "בשורה התחתונה ההסכם טוב לכולם, אך בעיקר ליוון", אמר.

 

ואולם, ללא קשר לתוצאות משאל העם, נראה שראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי כבר ניצח. לעומת עמיתיו באיחוד האירופי, ראחוי שמר על פרופיל נמוך בכל הנוגע למצב ביוון. ואולם, מקורביו צוטטו בעיתון "הפיינשל טיימס" כשהם חוזרים על אותה המנטרה: "אנחנו היינו יכולים להיות במקומם של היוונים, תגידו תודה לממשלה שאנחנו לא שם".

 

המצב של שתי המדינות הדרום אירופיות אמנם שונה מאוד ולא בטוח שניתן לעשות השוואה ביניהן, אך ספרד, כמו יוון, היתה שקועה במשבר כלכלי עם חוב הולך ותופח ושיעורי אבטלה גבוהים. ראחוי הצליח לייצב את המצב, בעיקר בזכות רפורמות בשוק העבודה וקיצוצים בהוצאה הממשלתית, ומאז כלכלתה של ספרד מתאזנת.

 

ראחוי משתמש במשבר היווני כדי להדגים כמה שהמדיניות שלו צודקת, ומדוע ההצעות משמאל מובילות רק לכיוון אחד - קריסת הכלכלה. בשבוע שעבר, בד בבד עם כניסת יוון למצב של חדלות פירעון, פרסמה ממשלת ספרד את תחזיות הצמיחה שלה, שהיו הטובות ביותר זה שלוש שנים.

 

על פי הערכות, ראחוי וממשלתו לא רוצים בקריסתה של יוון וביציאתה מגוש היורו, שכן כ־4% מהתמ"ג של ספרד, כ־42.8 מיליארד יורו, מושקעים ביוון.

 

גרמניה

מובילה את הקו הנוקשה כלפי יוון

 

בכירי הממשל הגרמני מעלים זה זמן רב סימני שאלה בנוגע למחיר הכבד שארצם משלמת על האינטגרציה האירופית, וקולות גוברים והולכים בגרמניה טוענים כי יציאת יוון מגוש היורו תחזק את האיחוד המוניטרי.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נתפסת כקטר המוביל מאחורי הקשיחות האירופית כלפי יוון. אין זה סוד שגרמניה ניצבה בחזית של המדינות שדרשו מיוון להתפשר ולנקוט צעדים מרחיקי לכת. ואולם, מרקל שבה ואומרת בכל הזדמנות כי היא מתנגדת לפרישת יוון מגוש היורו.

 

מרקל הפכה את הישארות יוון בגוש לאחת מאבני היסוד של המדיניות הכלכלית שלה, ויציאתה מהאיחוד המוניטרי תפגע בה קשות במישור הפוליטי. נוסף על כך, גרמניה היא המשקיעה הגדולה ביותר ביוון, עם יותר מ־92.5 מיליארד יורו.

 

עמדתה זו השתנתה מעט לאחר פיצוץ השיחות והכרזתו של ציפרס על הליכה למשאל עם. מרקל צוטטה במגזין הגרמני "דר שפיגל" כשהיא אומרת למקורבים לה במפלגת הנוצרים הדמוקרטים (CDU) שהפוליטיקה של ציפרס היא "קשה ואידיאולוגית", והוא "מסיע את המדינה ישר לתוך הקיר, בעיניים פקוחות". .

 

נראה שעמדתה הנוקשה של ממשלת גרמניה עומדת בקנה אחד עם הדעה הרווחת בציבור. בסקר שנערך השבוע על ידי עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל", ענו 59% מהגרמנים כי אינם תומכים בהישארותה של יוון בגוש היורו.

 

אוסטריה

היתה מוותרת בקלות על יוון כחברה בגוש היורו

 

ממשלת אוסטריה דומה לגרמניה בגישתה כלפי יוון, ושר האוצר האנס יורג שלינג לא חסך באמירות קשות כשנשאל על המצב במדינה. בשבת אמר בראיון לעיתון היווני "יקתמריני" את מה שעמיתיו חוששים לומר בקול רם: "אירופה תתמודד בקלות עם יציאתה של יוון מגוש היורו".

 

בציבור האוסטרי יש לא מעט אנשים שתומכים בעמדה זו של הממשלה. "'לוויתם כסף כאילו אין מחר, עכשיו תתמודדו עם התוצאות' - זה מה שאנשים אומרים כשאני מדברת איתם על המשבר היווני", אומרת ל"כלכליסט" בטי הלגואה (27), יוונייה ממוצא יהודי המתגוררת בווינה. "עם זאת", היא ממשיכה, "מדי יום מתקיימות בווינה הפגנות תמיכה ביוון. האוסטרים מבינים שהיוונים סבלו הרבה ושהאירופים גם לא חפים מטעויות ביחס שלהם ליוון". הלגואה סיימה השנה תואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת לאודר בווינה, ולאחר שראתה את המצב החמור בארצה החליטה להישאר. לדבריה, המשבר משפיע עליה אף שאינה נמצאת ביוון. "באוסטריה 'יווני' הפך לשם נרדף למישהו שאינו יכול לעמוד בתשלומים שלו", היא מספרת. "זה ניכר בגישה של הבנקים, של בעלת הבית ואפילו של החברים לעבודה. אנשים חושבים פעמיים לפני שהם סומכים עליך עם כסף".

 

לאוסטרים השקעות של כ־10 מיליארד יורו במערכת הפיננסית היוונית, שהם כ־3% מהתמ"ג של המדינה.

 

סלובקיה

מתנגדת לסיוע ליוון משום שגם מצבה קשה

 

סלובקיה היא אחת המדינות העניות בגוש היורו, ולכן רגישה מאוד ליציבות המטבע האירופי ולשימוש שעושים בכספי האיחוד. ראש הממשלה רוברט פיקו הבטיח מיד לאחר עלייתה של מפלגת סיריזה לשלטון ביוון כי ארצו תתנגד לכל הקלה בדרישות של אירופה כלפי היוונים, יהיה המחיר אשר יהיה. "אם יוון לא תצליח לעמוד בהתחייבויות שלה, לא צריך להילחץ מהאפשרות שהיא תצא מגוש היורו", אמר בראיון לעיתון "פייננשל טיימס".

 

לדברי פיקו, מוסדות האיחוד האירופי חייבים לוודא שאתונה מחזירה לנושיה את הכסף שלוותה, בייחוד שהכסף הזה נגרע ממדינות אחרות שזקוקות לו לא פחות. "עבורנו זה קו אדום. איך אני אמור להסביר לציבור שלי שסלובקיה הענייה צריכה לממן את יוון", אמר.

 

דברים ברוח דומה אומר גם שר האוצר הסלובקי פיטר קז'ימיר, שנחשב לאחד הקולות הלוחמניים ביותר נגד יוון בישיבות היורוגרופ - פורום שרי האוצר של גוש היורו. קז'ימיר הפציר ברשויות האירופיות להפסיק לאשר הארכות לתאריכי היעד שהוצבו ליוון וביקר בחריפות את החלטת ראש הממשלה ציפרס בסוף השבוע שעבר לנטוש את השיחות עם גורמי האיחוד ולהכריז על משאל עם.

 

לקו הנוקשה של סלובקיה יש סיבה נוספת - החשיפה של כלכלתה למערכת הפיננסית היוונית מצומצמת למדי. ההשקעות שלה ביוון עומדות על 3.1 מיליארד יורו, שהם כ־4.2% מהתמ"ג שלה. "ההשפעה של יציאתה של יוון מגוש היורו על סלובקיה תהיה מזערית", אמר בסוף השבוע קז'ימיר בראיון לעיתון הסלובקי המקוון "דה סלובק ספקטטור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x