$
חברה וסביבה

כך נלחמים בבזבוז: קנסות ענק למרכולים בצרפת שישליכו מזון ראוי למאכל

חוק חדש שייכנס לתוקפו בקיץ הבא יחייב את רשתות המרכולים להעביר מזון לא רצוי לארגוני צדקה או למאכל בעלי חיים. הקנס על אי־ציות: עד 75 אלף יורו

שירות כלכליסט 21:0225.05.15

ממשלת צרפת הכריזה מלחמת חורמה על בזבוז מזון, ובקיץ הבא ייכנס לתוקפו חוק חדש שמטרתו למנוע ממרכולים להשליך מזון שמוגדר ראוי למאכל, כך לפי "הוושינגטון פוסט".

 

 

 

מזון מבוזבז מהווה כשליש מכלל המזון המיוצר בעולם, וברקע הנתון הקשה הזה קיבלו מוסדות האיחוד האירופי החלטה לצמצם ב־50% את בזבוז המזון ביבשת עד 2025. בינתיים הצעד המהותי ביותר מגיע מצרפת, והחוק למניעת השלכת מזון ממרכולים התקבל פה אחד.

 

 

 

במקום להשליך מזון שהוא עדיין אכיל, משיקולים כאלו או אחרים, המרכול יידרש לתרום אותו לצדקה או לדאוג שיועבר למאכל בעלי חיים. "זו פשוט שערורייה לראות כיצד יוצקים אקונומיקה לפחי האשפה של הסופרמרקטים עם מזון ראוי למאכל", אמר גיום גארו, לשעבר שר מזון שיזם את הצעת החוק, במהלך דיון ועדת המחוקקים בשבוע שעבר. החוק הוא אחד הניסיונות המהותיים ביותר שעשתה צרפת עד כה כדי לקצץ בכמות המזון הראוי למאכל, אך לא בהכרח אסתטי, שמושלך מדי יום.

 

כך, למשל, רשת המרכולים אינטרמארשה יזמה במרץ שעבר קמפיין נגד השלכת ירקות ופירות מכוערים ומעוותים. במסגרת החוק החדש, החל ביולי 2016 יידרשו מרכולים גדולים ששטחם 400 מ"ר ומעלה לשלם קנסות של עד 75 אלף יורו על השלכת מזון ראוי למאכל.

 

 

 

המהלך הזה מצטרף לשורה של נהלים שנוקטת הממשלה בניסיון למנוע השלכת מזון על רקע אדיקות יתר בכל הנוגע לתאריכי תפוגה. ב־2013, למשל, יזמה הממשלה חוק שחייב סוחרי מזון לתייג את המזונות באופן שמשקף באמינות רבה יותר את חיי המדף. אינספור מחקרים הצביעו על חוסר יעילות בקביעת תאריכי התפוגה, שבגינה צרכנים מתייחסים להמלצות כאל הוראה.

 

בזבוז מזון אינו ייחודי כמובן לצרפת. חוסר יעילות במשק המזון הוליד מציאות שבה מדינות, במיוחד מפותחות, משליכות מדי שנה כמויות שהיו יכולות להאכיל את כל רעבי העולם, ועוד יישארו עודפים. בארה"ב, הבזבזנית ביותר, מזון בשווי כ־165 מיליארד דולר מושלך מדי שנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x