$
כלכלה ומדיניות

האופוזיציה בבריטניה: לחשוף את ההיערכות לפרישה מהאיחוד האירופי

בעקבות דליפת תוכנית הבנק המרכזי בבריטניה לפרישה מהאיחוד, בכירים במפלגת הלייבור דרשו משר האוצר ג'ורג' אוסבורן להבהיר אם ידע על היערכות הבנק לפרישה: "זכותו של הציבור לדעת את פרטי התוכנית". הצמיחה בבריטניה, שעקפה את גרמניה, נותנת רוח גבית לתומכי הפרישה

שירות כלכליסט 22:0924.05.15

סערה בבריטניה בעקבות חשיפת תוכנית מגירה של הבנק המרכזי של אנגליה לתרחיש של פרישת הממלכה מהאיחוד האירופי. זאת לקראת משאל עם הצפוי להתקיים בסוגיה לפני סוף 2017.

 

אף שהעיסוק ביום שאחרי הפרישה אינו חדש, חשיפת קיומם של דיונים מעמיקים בנושא בדרג כה רם כמו הבנק המרכזי יצרה עתה משבר פוליטי טעון. חברי מפלגת הלייבור באופוזיציה מבקשים לדעת מה בדיוק ידעו גורמים בממשלתו של דיוויד קמרון על התוכנית - כך דיווח היום "הגרדיאן".

 

מי שהיה ערב הבחירות מועמד הלייבור לתפקיד שר אוצר, צ'רלס לזלי, והוגדר עתה כשר האוצר האלטרנטיבי מטעם המפלגה דרש משר האוצר המכהן ג'ורג' אוסבורן לחשוף אם היה בסוד העניינים. לזלי גם תהה מדוע הבנק המרכזי התעקש לשמור את התוכנית בסוד.

 

 צילום: אי פי איי

 

"עלו כעת שאלות רבות בעלות חשיבות", אמר לזלי בסוף השבוע בראיון ל־BBC, "האם מדובר בהיערכות ובמסקנות שאי פעם יתפרסמו? האם הן יתפרסמו בזמן כדי שהפרלמנט, המגזר העסקי וכמובן הציבור ישקלו אותן לקראת משאל העם? מהם לוחות הזמנים של הפרויקט? ומי יהיה מעורב בתהליך?", תהה. "האם מישהו שקל להיוועץ באנשי העסקים, הציבור והמשרדים הרלבנטיים? אלה שאלות שחייבות להיענות".

 

ואולם, תהייתו המרכזית של לזלי היא אם שר האוצר ומשרדו היו בסוד העניינים. "אם הם אכן ידעו, צריך לבחון מתי זה נודע להם ואם הם יעצו לבנק המרכזי לקדם את היוזמה או להפסיקה", הוא שאל. "חשוב גם להבין אם הם ערכו בדיקות מהסוג הזה בעצמם וכמובן אם הם יפרסמו את מסקנותיהם בקרוב".

 

 צילום: רויטרס

 

לאחר ניצחון השמרנים בבחירות החודש הפכה האפשרות לקיומו של משאל עם על פרישה מהאיחוד לממשית יותר מאי פעם. על פי הערכות, בכירי הבנק המרכזי שמרו את פרטי היערכותם לתרחיש פרישה בסוד כדי להימנע מהתרחבות הדיון הציבורי הטעון ממילא לקראת ההכרעה.

 

בסוף השבוע, ברקע הדרמה המתחוללת בצמרת הפוליטית, קיבלו תומכי יציאתה של בריטניה מהאיחוד רוח גבית עם פרסום נתונים שלפיהם קצב הצמיחה של כלכלת הממלכה עקף את זה של גרמניה, הנחשבת למנוע הכלכלי של האיחוד כולו.

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון צילום: רויטרס

 

על פי נתונים רשמיים, בשקלול נתוני ענפי התעשייה והבנייה בבריטניה קצב הצמיחה ברבעון הראשון יהיה 0.4% בחישוב שנתי, בדומה לזה של האיחוד האירופי, לעומת 0.6% ברבעון הקודם לו. אף שנרשמה האטה בצמיחה היא עקפה את זו של כלכלת גרמניה, הגדולה באירופה, שעמדה על 0.3%.

 

"הדו"ח מצביע על שינוי מגמה משמעותי", אמר האנליסט פיליפ שו מקבוצת אינווסטק לעיתון "הטלגרף" הבריטי. "הבנק המרכזי של אנגליה סבר כך, וטוען בגלוי כי הצמיחה צפויה להפתיע לחיוב".

 

ואולם, אנשי עסקים ופוליטיקאים, גם אם חלקם יורו-סקפטים, חזרו והזהירו מפני אפשרות יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי בטענה שהמהלך יפגע במעמד הסיטי של לונדון כמרכז פיננסי עולמי מוביל, כמו גם ביצוא הבריטי.

 

אוון פטרסון, חבר קבינט לשעבר מטעם המפלגה השמרנית, הציע בסוף השבוע תוכנית ביניים שבמסגרתה בריטניה תמשיך להיות חלק מהמארג הכלכלי של האיחוד האירופי מבלי להיות חברה קבועה במוסדות האיחוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x