$
כלכלה ומדיניות

רוסיה וסין מהדקות יחסים: חתמו על שורת הסכמים כלכליים ופיננסיים

ההסכמים - כחלק ממאמצי רוסיה לבסס את קשריה עם סין; זאת בעקבות העימות עם המערב והסנקציות שספגה; ההסכמים כוללים מימון ב-25 מיליארד דולר לחברות רוסיות

שירות כלכליסט 15:0009.05.15
רוסיה וסין חתמו  אתמול (ו') על הסכמים כלכליים, וכן על הסכם פיננסי בהיקף של עד 25 מיליארד דולר במסגרתו חברות רוסיות יקבלו מימון מבנקים סיניים. ההסכם נערך במסגרת מאמציה של רוסיה לבסס את קשריה המדיניים עם סין לאור העימות בינה לבין המערב, למשל בסוגיית אוקראינה, והסנקציות שהוטלו עליה בעקבותיו.

 

 

 

הנשיאים ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג פיקחו על חתימת ההסכם המאפשר לחברות רוסיות לגייס מימון מבנקים סיניים כנגד ערבויות שתספק מוסקבה, הנמצאת בבידוד משוקי ההון הגלובליים. בנוסף חתמו שתי המדינות על עסקת אספקת גז לסין באמצעות קו צינורות. אולם פרטי ההסכם עדיין לא נקבעו סופית. "היום סין הינה השותפה האסטרטגית שלנו", אמר פוטין במעמד החתימה, ממקומו ליד ג'ינפינג.

 

 

הנשיא שי הנשיא שי צילום: רוייטרס

 

רוסיה, המתמודדת עם הסנקציות הכלכליות, פנתה לאסיה והיא מחפשת משקיעים כדי לצמצם את תלותה באירופה ובארה"ב. אולם התוצאות היו מעורבות עד כה: רוסיה נחלה אכזבה בשנה שעברה כאשר משקיעים מסין ומשאר אסיה לא קפצו על ההזדמנות למלא את החלל שהותיר המערב. הסכם המימון שנחתם אתמול על ידי קרן ההשקעות הישירה של רוסיה, קרן רוסיה-סין להשקעות וצ'יינה קונסטרקשן בנק, הוא דוגמא טיפוסית לכושר המיקוח של סין, שהותירה את מלוא הסיכון בידי רוסיה. על פי ההסכם, יוכלו חברות רוסיות, הנאבקות בחובות לנושים זרים, ללוות עד 25 מיליון דולר בשנתיים עד שלוש השנים הבאות בעלויות נמוכות יותר, כך אמרה דוברת קרן רוסיה-סין להשקעות.

 

 

 

קרן רוסיה-סין להשקעות תספק לשם השותפות 1.5 מיליארד דולר, למימון עסקאות עתידיות ולספק ערובות במקרה של חדלות פירעון."אנו נתמקד בחברות שלא נתונות תחת סנקציות רשמיות אולם מתמודדות עם קושי בגיוס כספים. אנו מתכננים לסייע לחברות אלו שכתוצאה מהמצב הגיאופוליטי חוות קשיים בגיוס נזילות", אמר מנהל הקרן, קיריל דמיטריב.

 

שתי המדינות סיכמו על הגברת הסחר במטבעותיהן - הרובל והיואן, ובמסגרת זו הבנק הרוסי סברבנק סיכם עם הבנק לפיתוח חקלאי של סין על כינון הסכם מסחרי בהיקף של 6 מיליארד יואן (970 מיליון דולר). המדינות הסכימו על הקמת קרן חקלאית להשקעה הדדית. מוסקבה גם התחייבה לספק 100 מטוסי קרב מתוצרת סוחי לסין ולמדינות אחרות בדרום מזרח אסיה בשלוש השנים הבאות. כן נחתם הסכם מסגרת בתחום הסייבר, ושתי המדינות התחייבו לא לתקוף זו את זו.

 

עם זאת, אין כל עדות לפריצת דרך בין השתיים בתחום האנרגיה, העומד במרכז המאמץ של הקרמלין להסיט את פעילותו הכלכלית למזרח. אמנם חברת הגז הממשלתית של רוסיה, גזפרום, חתמה על הסכם ראשוני עם חברת הנפט הממשלתית הסינית לאספקת 30 מיליארד מטרים מעוקבים של גז טבעי לסין דרך מה שמכונה "הנתיב המערבי", באון שיאפשר לרוסיה לנתב גז משדות המשרתים את אירופה. אולם אין אינדיקציה להתקדמות באשר לסוגיית המחיר. מנכ"ל גזפרום אלכסיי מילר סירב לספק פרטים נוספים לגבי תזמון הפרויקט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x