$
כלכלה ומדיניות

לאחר בריחת המשקיעים: נשיא צרפת נאלץ לוותר על מס העשירים

התוכנית היתה ספינת הדגל של פרנסואה הולנד בקמפיין הבחירות. המס, ששיעורו 75%, הבריח מצרפת השקעות בהיקף 53 מיליארד יורו בחודשיים

שירות כלכליסט 23:4024.12.14

שנתיים בלבד לאחר שנחקק, צרפת לא צפויה לחדש את חוק מס העשירים שתוקפו יפוג בסוף החודש – כך דיווחה היום סוכנות רויטרס.

החוק השנוי במחלוקת, שגרם לצרפת לנזק תדמיתי וכלכלי כבד, לא השיג את יעד איזון תקציב המדינה השרוי עדיין בגירעון עמוק.

 

הרעיון להטיל מס כה גבוה על שיאני שכר היה ספינת הדגל של הנשיא פרנסואה הולנד בקמפיין הבחירות שלו ב־2012, כשהתמודד מול הנשיא דאז ניקולא סרקוזי. בשעתו, הרעיון זכה לפופולריות רבה בעיקר בקרב חוגי השמאל ודרי שכונות המהגרים והיה אחד הגורמים העיקריים לנצחונו של הולנד בבחירות.

 

הולנד מימש את הבטחת הבחירות מיד עם הגעתו לארמון האליזה והטיל מס בגובה 75% על משתכרי מעל מיליון יורו בשנה. רפורמות נוספות במגזר המסים הפכו את צרפת לאחת המחמירות בעולם בתחום זה.

 

פרנסואה הולנד פרנסואה הולנד צילום: אי פי אי

בסיכומו של דבר הביא החוק להכנסות של 260 מיליון יורו בשנה הראשונה וכ־160 מיליון יורו בשנה השנייה. אלה התגמדו לנוכח בריחה של 53 מיליארד יורו לפי הערכות, שנמשכו מקרנות השקעה בצרפת בתוך פחות מחודשיים מהחלתו של החוק.

 

גם עתה, בסיכומן של שנתיים לקיומו של החוק, כלכלתה של צרפת רק מדרדרת. יחס החוב תוצר ב־2014 יגיע לפי תחזיות ל־4.4% לעומת 4.1% ב־2013. זאת לעומת יעד של 3% שקבע האיחוד האירופי. האבטלה בצרפת זינקה ל־10.5% בנובמבר 2014 לעומת 10.2% בנובמבר אשתקד. נתונים קודרים אלה רק ממחישים את כשלונו של החוק השנוי במחלוקת.

 

החוק פגע קשות בתדמיתה של צרפת כיעד אטרקטיבי להשקעות. "הרפורמה פגעה קשות במוניטין ובתחרותיות של צרפת", אמר לרויטרס יורג סטגמן, נשיא חברת השמה לבכירים שבסיסה בגרמניה ובצרפת. "ברור למדי שקשה יותר היום למשוך מנהלים בכירים ממדינות אחרות להגיע לעבוד בצרפת", הוא הוסיף.

 

החוק עורר זעם רב בקרב שחקני קולנוע, סופרים וספורטאים שאף איימו לעזוב את צרפת לטובת מדינות ידידותיות יותר בהיבט המיסוי.

כך למשל, קבוצת הכדורגל העשירה במדינה, פריז סן ז'רמן, הזהירה באפריל 2013 כי החוק החדש יבריח את שחקני הצמרת שלה, ש־12 מהם משתכרים מעל למיליון יורו בשנה.

 

אף שהתחזיות של בריחה המונית של עשירי צרפת לא התממשו, נרשמו כמה וכמה מקרים של בעלי הכנסה גבוהה שעקרו ללוקסמבורג ולבריטניה. "ברוב המקרים, העניין נסגר מול החברות בעזרת הסכמים לצמצום שכר", אמר לרויטרס עו"ד ז'אן פיליפ דל סול, מחבר הספר "למה אני מתכוון לעזוב את צרפת". מהגר המס המפורסם ביותר, שלא הסתפק באיומים וגם עזב, היה כוכב הקולנוע ז'ראר דפרדייה, שבינואר 2013 עבר להתגורר ברוסיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x