$
כלכלה ומדיניות

חבל הצלה לפוטין? סין הציעה לרוסיה לחזק היחסים הכלכליים

ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, אמר במסגרת ועידה אזורית כי "כדי לעזור להתמודד עם ההאטה הכלכלית, אנחנו מוכנים לספק סיוע כספי לפיתוח שיתוף הפעולה"

שירות כלכליסט 18:5620.12.14

סין הציעה לרוסיה לחזק את היחסים הכלכליים בין המדינות, בוועידה אזורית שנערכה השבוע. ברקע: המשבר הכלכלי החריף ברוסיה, שנובע מהסנקציות שהטילו עליה מדינות המערב.

 

"כדי לעזור להתמודד עם ההאטה הכלכלית, סין מוכנה לספק סיוע כספי לפיתוח שיתוף הפעולה", אמר ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, במהלך הוועידה שנערכה באסטנה, קזחסטן, ב-15 בדצמבר. בעוד ההערה של ראש הממשלה הסיני יכולה להיות תקפה לכל אחת מחמש החברות בקבוצת שיתוף הפעולה של שנגחאי, היא היתה מכוונת לרוסיה, זאת לפי מקור אנונימי המעורה בנושא.

 

בכך שתעניק לרוסיה חבילת סיוע, סין תבסס את מעמדה כמעצמת על, בדומה להתנהגותה ארה"ב במאה השנים האחרונות - שימור הכלכלות של מדינות אחרות בעזרת האמצעים הכספיים העומדים לרשותה. הנשיא שי ג'ינגפינג הכריז בחודש שעבר כי על סין לאמץ את "דיפלומטיית המדינה הגדולה", כשדיבר על הדרכים להעלות את קרנה של המדינה.

 

"אם הקרמלין יחפש עזרה מסין, סביר להניח שהממשל של שי לא יסרב לו", אמר צ'נג ייז'ון, חוקר בכיר במכון לחקר לימודי מרכז אסיה, רוסיה ומזרח אירופה באקדמיה הסינית למדעי החברה בבייג'ינג. "זו תהיה הזדמנות נפלאה להראות את מעמדה החזק של סין וכן שהיא חברה אמתית של רוסיה".

 

לפי הדובר של הנשיא ולדימיר פוטין, רוסיה אינה מקיימת מגעים לבקשת סיוע כספי מסין; הוא אינו יודע האם היא מתכוונת להציע עזרה שכזו. בתשובה לשאלה דומה, ענה גורם במשרד החוץ של סין כי היא מוכנה לסייע לכל מדינה בקבוצת שיתוף הפעולה של שנגחאי. סין כבר הראתה את נכונותה לסייע לרוסיה כשחתמה השנה על עסקת ענק לרכישת גז רוסי ב-400 מיליארד דולר.

 

ולדימיר פוטין ולדימיר פוטין צילום: איי פי

 

לדברי העיתון הסיני שנמצא בבעלות הממשל, פנייה לסין לעזרה היא אחת מהאפשרויות הריאליות של רוסיה. "לשם כך היא יכולה להשתמש ברזרבות הכספיות שנוצרו לה כתוצאה מהוזלת הנפט", לפי צ'נג.

 

פוטין לא הראה עד עכשיו שום התעניינות בסיוע מצידה של סין. במסיבת העיתונאים השנתית שלו הוא דווקא דיבר על צעדים שאותם יכול לנקוט הבנק המרכזי של המדינה כדי לייצב את המטבע הרוסי, שנחלש השבוע ב-2.3% למרות העלאת הריבית ל-17%.

 

בעוד מדינות מתפתחות שניצבות מול אתגרים כמו של רוסיה יכולות לפנות לקרן המטבע הבינלאומית לבקשת סיוע, רוסיה תתקשה לקבל את הסכמת המדינות המנהלות את הקרן, לאור מעורבותה בלחימה באוקראינה.

 

"בכל מקרה, פוטין כנראה יעדיף לחתוך לעצמו את הזרוע, מאשר לשאת ולתת על אפשרות של חבילת סיוע ממדינות שהטילו את הסנקציות על רוסיה", אומר ויליאם הס, מנהל משותף של חברת המחקר PRC שבסיסה בניו יורק. לכן, האופציה של פנייה לסין נראית סבירה יותר.

 

סין השקיעה 25 מיליארד מרזרבות המט"ח שלה בתמיכה בתוכנית לבניית צינור נפט מרוסיה, ועוד 67.3 מיליארד דולר כדי לרכוש ממנה נפט, כך לפי האתר של ממשלת סין.

 

לסין יש את רזרבות המט"ח הגדולות בעולם - 3.89 טריליון דולר. לרוסיה, לעומת זאת, היו 373.7 מיליארד דולר בלבד בסוף החודש שעבר.

 

"אחת הדרכים שבהן סין כבר סייעה לרוסיה, היא עסקת החלפת המטבעות", אמר ארתור קרובר, מנהל חברת המחקר גווקאל גרבונומיקס, שבסיסה בבייג'ינג. שתי המדינות סיכמו על החלפה הדדית של מטבעות בשווי 150 מיליארד יואן (24 מיליארד דולר), במשך שלוש שנים, לחיזוק המטבע של שתי המדינות.

 

סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם וגם המרוויחה הגדולה מהצניחה במחירי הנפט השנה. ירידה של 30% במחירי הנפט מוסיפה בין 0.3% ל-0.5% לצמיחה השנתית במדינה, כך לדברי גורם בבנק מיזוחו הסיני.

 

עם זאת, וואנג חייון, נספח צבאי לשעבר של סין לרוסיה, אומר כי המשבר הינו חרב פיפיות עבור סין: "אם היא תתערב יתר על המידה, היא תסתכן בלגרור את עצמה לתוכו. סין יכולה להציע סיוע לרוסיה, אבל באותו הזמן היא חייבת להישמר מפני סכנות אפשריות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x