$
כלכלה ומדיניות

אחרי שהתחזק בבחירות: הימין הקיצוני יילחם בהגירה לשבדיה

השבדים הדמוקרטים, מפלגה עם עבר ניאו־נאצי שהפכה למפלגה השלישית בגודלה בשבדיה, מתנגדת לאסלאם ולחוקי ההגירה הליברליים. מנהיג המפלגה ג'ימי אוקסון: "אנחנו ממליכי המלכים עכשיו. אי אפשר יותר להתעלם מאיתנו"

נרי ג'ונסון 22:0715.09.14

מפלגת הימין הקיצוני, השבדים הדמוקרטים, הפכה אתמול למפלגה השלישית בגודלה בשבדיה, אחרי גוש השמאל וברית הימין־מרכז. המפלגה הכפילה את כוחה וגרפה 12.9% מקולות המצביעים, שיעניקו לה כ־49 מושבים בפרלמנט השבדי. אף על פי שהמפלגה יכולה להוות שובר שוויון במאבק ליצירת קואליציה, המפלגות האחרות בפרלמנט מסרבות לשתף עמה פעולה.

 

גוש השמאל ניצח בבחירות לפרלמנט השבדי ריקסדג, שהתקיימו אתמול, לאחר שזכה ב־43.7% מקולות הבוחרים.

 

כעת תצטרך מפלגת הסוציאל־דמוקרטים השבדית לגבש את הקואליציה. ראש המפלגה סטפן לופבן, שצפוי להיות ראש הממשלה הבא, הודיע כי יתחיל בשיחות קואליציה עם מפלגת הירוקים ועם מפלגות אחרות.

 

סטפן לופבן סטפן לופבן צילום: איי אף פי

 

כדי להשיג רוב בפרלמנט השבדי הקואליציה החדשה תצטרך ליצור גוש של 175 מושבים. ברית השמאל הטבעית שתורכב ממפלגת הסוציאל־דמוקרטים, הירוקים ומפלגת השמאל זכתה רק ב־158 מושבים, ולכן תהיה חייבת למצוא מפלגה נוספת לשתף עמה פעולה.

"תהיו חייבים להביא אותנו בחשבון אם אתם רוצים לנהל את המדינה", אמר מנהיג המפלגה ג'ימי אוקסון לאחר פרסום התוצאות. "אנחנו מחזיקים במאזן הכוחות. אנחנו ממליכי המלכים עכשיו, ואי אפשר יותר להתעלם מאיתנו".

 

 

מפלגת השבדים הדמוקרטים נוסדה בשנת 1988 כזרוע של ארגון הימין הגזעני BSS ("לשמור על שבדיה שבדית"), והיו"ר הראשון שלה היה חבר בארגון הניאו־נאצי הנורדי. ב־1999 דחתה המפלגה את האידיאולוגיה הנאצית, וב־2010 נכנסה לראשונה לפרלמנט השבדי בזכות 5.7% מן הקולות.

 

המפלגה, שמתנגדיה מגדירים אותה כפשיסטית וגזענית, מתנגדת למדיניות ההגירה של שבדיה, דוגלת בצמצום דרסטי של מכסות ההגירה וקוראת לחזרה לערכים שמרניים ולאומיים.

 

לשבדיה מדיניות הגירה ליברלית במיוחד, והיא המדינה קולטת ההגירה הגדולה באירופה לפי גודל האוכלוסייה. 19% מהשבדים לא נולדו בה.

ואולם, למדיניות המתירנית יש גם השלכות כלכליות קשות. שיעור האבטלה במדינה הוא 8%, נתון שנחשב לגבוה בהיסטוריה השבדית. מרבית המובטלים הם מהגרים מוסלמים צעירים, שגרים בגטאות עוני מחוץ לערים הגדולות במדינה. בשנה שעברה התרחשו מהומות קשות בפרברי הבירה שטוקהולם, לאחר ששוטר ירה למוות במהגר, והן התפשטו גם לערים אחרות. גל המהומות הדגיש את מצבן הקשה של השכבות החלשות.

 

ג'ימי אוקסון ג'ימי אוקסון צילום: אי פי איי

 

 

מפלגת השבדים הדמוקרטים, המפלגה היחידה שמתנגדת למדיניות ההגירה השבדית, ניצלה אז את המצב הקשה לעשיית הון פוליטי. מנהיגה אוקסון התראיין בזמן המהומות לכלי התקשורת במדינה והאשים את מדיניות ההגירה השבדית ביצירת "שתי חברות" במדינה ואת המהגרים על שאינם נטמעים בתרבות השבדית.

 

מספר מבקשי המקלט ממדינות כמו עיראק וסוריה צפוי להגיע ל־80 אלף השנה, שיא מאז 1992.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x