$
כלכלה ומדיניות

תגובות קשות בארגנטינה על ההכרזה על חדלות הפירעון: "טיפשות אטומית"

כך אמר שר האוצר ששב ממו"מ עם קרנות הגידור בניו יורק; הנשיאה דה קירשנר דחתה גם היא את ההכרזה

בלומברג 09:5401.08.14
נשיאת ארגנטינה, כריסטינה פרננדז דה קירשנר, הגיבה לראשונה על ההכרזה של סוכנות דירוג האשראי S&P כי ארגנטינה הגיעה לחדלות פירעון בפעם השנייה מזה 13 שנים. לטענתה של הנשיאה ההכרזה כלל אינה נכונה.

 

 

 

בנאום ששודר אתמול (ב') בטלוויזיה, אמרה דה קירשנר כי אף שהיא פתוחה לשיחות נוספות עם קרנות הגידור שזכו בתביעה בגובה 1.5 מיליארד דולר נגד ממשלתה, עליה להמשיך ולהגן על האינטרסים של המדינה. לדבריה, העברת התשלום לקרנות עלולה להוביל להגשת תביעות נוספות ובסופו של דבר תהרוס את ארגנטינה. המדינה אמנם הסכימה להעביר למחזיקי האג"ח תשלום ריבית של 539 מיליון דולר עוד לפני פקיעת תאריך היעד ב-30 ביולי, אך שופט בארצות הברית פסק כי לא ניתן לבצע את התשלום לפני שמסדירים את התשלום לקרנות הגידור.

 

מדובר בקבוצה של קרנות גידור שרכשה אגרות חוב של ארגנטינה אך סירבה להצטרף להסדר החוב שביצעה המדינה לאחר שנקלעה למשבר ב-2001. באותו הסדר החוב הסכימו 92% ממחזיקי האג"ח על "תספורת" של 70% מן החוב ועל פריסת תשלומים מעבר למועדים המקוריים שנקבעו בעת ההנפקה. הקרנות הגידור שלא הצטרפו להסדר החוב תבעו את פירעון מלוא השווי של אגרות החוב שבידיהן. ארגנטינה סירבה לשלם להם את הסכום שנתבע בטענה כי על פי חוקי המדינה אסור לה להעדיף נושים של אותן אגרות חוב, ואם תיענה לתביעת קרנות הגידור לתשלום מיידי ומלא של החוב, יהיה עליה להעניק את אותם תנאי החזר גם לנושים האחרים, על אף שאלה הסכימו ל"תספורת". 

 

מחירי האג"ח של ארגנטינה צנחו אתמול ביחד עם מדד הבנצ'מרק של המדינה, לאחר שב-S&P הכריזו כי העובדה שארגנטינה לא עמדה בתשלומים מספיקה כדי לקבוע שהיא בחדלות פירעון על חוב של 13 מיליארד דולר. עם זאת, בכירים בסוכנות מבדילים בין המקרה הנוכחי לבין חדלות הפירעון ב-2001 על 95 מיליארד דולר, שהתרחשה לאחר 4 שנים רצופות של התכווצות כלכלית. לטענתה של פרננדז, חסימת תשלום חוב אינה מהווה חדלות פירעון.

 

 

האם כלכלת ארגנטינה תיפול לקרשים כמו נבחרתה בגמר המונדיאל? האם כלכלת ארגנטינה תיפול לקרשים כמו נבחרתה בגמר המונדיאל? צילום: איי אף פי

 

"המצב הזה אינו נכלל אפילו בחוזי האג"ח", טען אתמול שר האוצר אקסל קיסלוף, ששב לבואנוס איירס משיחות בניו יורק עם קרנות הגידור בתיווכו של מגשר שמינה בית המשפט. "בפני ארגנטינה עומדים כל המשאבים המשפטיים כדי להוכיח שהיא לא בחדלות פירעון", ציין והוסיף כי הטענות הללו מהוות "טיפשות אטומית".

 

שופט בית המשפט המחוזי בארה"ב תומאס גרייסה הממונה על המקרה, קבע שימוע להיום בשעה 11 בבוקר (שעון מקומי). באותה השעה תתכנס ב-ISDA, הוועדה שקובעת רשמית האם התרחשה חדלות פירעון, ותחליט האם להפעיל חוזים להגנה מפני הפסדים על אג"ח בשווי כולל של מיליארד דולר.

 

האג"ח של ארגנטינה שבתוקף עד 2033 - עליהן החמיצה את התשלום - נפלו אתמול ב-6.8 סנט ל-88.75 סנט. ביומיים לפני כן האג"ח עלו ב-11.7 סנט על רקע ההערכה שיושג הסכם.

 

הממשלה אמנם טענה כי היא פתוחה להמשך המשא ומתן עם מחזיקי האג"ח, בראשם אליוט מנג'מנט, אך היא אינה מוכנה לסגת מההתחייבות להציע את אותם תנאים שכבר אושרו על ידי 92% מהנושים במסגרת פריסת החובות שאורגנה לאחר חדלות הפירעון ב-2001.

 

"כל פיתרון שיגיע מתוך הסקטור הפרטי יהיה קרוב לוודאי המועדף על הממשלה"

 

קיסלוף ציין כי פתרון צד שלישי, במסגרתו הבנקים ירכשו את האג"ח של קרנות הגידור, הוא בהחלט אפשרות הגיונית. הוא הוסיף כי הממשלה אינה יכולה להתערב, זאת בשל אותו סעיף חוזי, שמעניק לשאר הנושים את אותם תנאים מועדפים שיוצעו לקרנות הגידור. קבוצה של בנקי השקעות בינלאומיים, ביניהם ג'יי.פי מורגן, נפגשו עם אליוט ועם שאר הנושים שלא הסכימו לתנאי פריסת החובות, כך לפי בכיר בבנק שביקש להישאר בעילום שם. לדבריו, המגעים ביניהם נמשכים.

 

"בהתחשב בחשש של הממשלה סביב הסעיף החוזי היא אינה יכולה לומר שהיא לוקחת תפקיד בסיפור", מסביר דניאל קרנר, אנליסט באורוסיה גרופ, "אך כל פיתרון שיגיע מתוך הסקטור הפרטי יהיה קרוב לוודאי המועדף על הממשלה, ולכן הם כנראה מעודדים אותו בשקט". מג'יי.פי מורגן ומסיטיגרופ סירבו להגיב על ספקולציות סביב עסקה.

 

אורליוס קפיטל מנג'מנט (Aurelius Capital Management), שזכתה בתביעה נגד ארגנטינה ביחד עם אליוט, מסרה בהצהרה שאף שצדדים פרטיים פנו אליה, לא התקבלה שום הצעה הולמת. באליוט סירבו להגיב, אך ציינו כי ארגנטינה סירבה להתייחס ברצינות ל"שלל הפתרונות היצירתיים" שהציע המגשר שמינה בית המשפט.

 

כלכלת ארגנטינה, שצפויה לחוות התכווצות שנתית ראשונה מאז 2002 עם אינפלציה מוערכת בגובה 40%, תסבול עוד אם תתרחש חדלות הפירעון וארגנטינה תיאלץ להיאבק על דולרים בעקבות היחלשות הפסו וההאטה בפעילות, כך מזהיר הרנן ילאטי, שעומד בראש חטיבת המחקר ב- Banctrust & Co.

 

סוכנויות דירוג האשראי פיץ' ומודי'ס הצטרפו אתמול ל- S&P, והכריזו גם כן כי ארגנטינה היא בחדלות פירעון. "הכלכלה הארגנטינית כבר נמצאת במיתון, הואו צפוי להחמיר בעקבות ההשפעה של חדלות הפירעון על האמון, וייתכנו גם הגבלות נוספות על תזרימי המט"ח למדינה", נכתב בהצהרה שפרסמה פיץ'.

 

במודי'ס ציינו כי "היעדר התשלום לנושים של התחייבויות על חובות לאחר פקיעת תקופת חסד היא בבחינת חדלות פירעון". לפיכך לדירוג האשראי של המדינה, שעומד כעת על רמה של Caa2 התווסף כעת גם אופק "שלילי". "חדלות הפירעון תחמיר קרוב לוודאי את ההתכווצות הכלכלית, תגביר את הלחץ על שערי החליפין ותדחוף את האינפלציה לרמה גבוהה אף יותר", נכתב בהצהרה של מודי'ס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x