$
בשולי החדשות

מה מזהם יותר? אכילת המבורגר או שריפת 3.5 ליטרים של דלק

לפי מחקר שנעשה בידי חוקרים ישראלים במכון ויצמן, גידול בקר לצרכי בשר פוגע יותר בסביבה מאשר ייצור בשר חזיר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. ואיך זה קשור לגיהוק של הפרות?

שירות כלכליסט 16:3206.08.14

כיצד גידול בקר למאכל משפיע על הסביבה? האם יש הבדל, מבחינת הסביבה, בין גידול בקר לגידול בעלי-חיים אחרים המיועדים למאכל אדם?

 

ד"ר רון מילוא, ותלמידי המחקר אלון שפון ותמר מקוב (כיום באוניברסיטת ייל בארה"ב), מהמחלקה למדעי הצמח במכון ויצמן למדע, בשיתוף עם ד"ר גדעון אשל, חוקר מניו-יורק, שאלו בדיוק את השאלה הזאת, שנודעה בציבור כשאלת "המחיר הסביבתי של הסטייק".

 

הצ'יזבורגר שאתם אוכלים, מסתבר שהוא פוגע בסביבה. המחקר מצא כי גידול בקר לצרכי בשר פוגע יותר בסביבה מאשר ייצור בשר חזיר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. מהמחקר עולה כי בשר בקר מייצר פי 5 יותר גזים לוכדי חום לקלוריה, לעומת חלבונים של חיות אחרות. כמו כן בשר בקר פולט פי 6 יותר חנקן מזהם מים, ההשקיה של החיות מחייבת פי 11 יותר מים והגידול משתמש פי 28 יותר אדמות. תוצאות המחקר פורסמו השבוע בכתב העת "פעולות של האקדמיה הלאומית למדע" (Proceedings of the National Academy of Sciences).

 

המבורגר המבורגר צילום: שאטרסטוק

 

המאמר מציג את אחד המחקרים הכמותיים המקיפים ביותר, שמשווה את העלות הסביבתית בארצות הברית של בשרים שונים. לפי הממצאים, דריסת הרגל הסביבתית של פרות גבוהה במידה ניכרת לעומת זו של חזירים ועופות, וזו הנדרשת לייצור מוצרי חלב וביצים. הסיבה לכך היא שפרות מגהקות כמויות גדולות של מתאן, גז חממה שפוגע בסביבה במידה משמעותית יותר מאשר פחמן דו חמצני. מערכת העיכול של הפרות גורמת להן לייצר כמויות גבוהות יותר של מתאן מאשר חזירים, תרנגולות ותרנגולות הודו. כמו כן, הדשן הנועד לגידול המזון של הפרות פולט אף הוא מתאן, וכך גם הפסולת של הגוף שלהן. מכיוון שמראש פרות הן גדולות יותר ולוקח להן יותר זמן להעלות במשקל לפני השחיטה, הן אוכלות יותר משאר החיות שמגדלים עבור הבשר שלהן.

 

לדבריו של קן קלדירה, מדען סביבה ממכון קרנגי למדע, אכילה של חצי קילו בשר בקר גורמת לפליטה של יותר גזי חממה מאשר שריפה של 3.5 ליטרים של דלק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x