$
חברה וסביבה

סימן לבאות? איקאה העלתה את שכר המינימום ל-11 דולר לשעה

המהלך של רשת הרהיטים בארה"ב מגיע לאחר שגאפ העלתה את שכר עובדיה על רקע ממצאי עבודתה פורצת הדרך של פרופ' זיינפ טון

ערן סוקול 20:3826.06.14

האם אלו ניצני המהפכה שתשנה את פני הכלכלה העולמית ותחלץ את השווקים המקרטעים ממיתון ארוך? אחרי גאפ, מגיעה כעת רשת הריהוט השבדית העולמית איקאה שמודיעה היום (ה') כי תעלה ב-17% את שכר המינימום שתשלם לעובדיה בארה"ב ל-10.76 דולר לשעה, זאת לעומת שכר המינימום הפדרלי שעומד על 7.25 דולר לשעה. העלאת השכר מגיעה לאחר שרשת גאפ הודיעה לפני כשלושה חודשים על העלאת שכר המינימום של כל עובדיה.

לא רק שהרשת מעלה את תעריפי השכר שתשלם לעובדיה, אלא אף תתחשב ביוקר המחיה באזור בו הם עובדים. כך למשל, בוודברדג' אשר בארה"ב יקבלו העובדים את התעריף המקסימלי של 13.22 דולר לשעה, לעומת זאת, באיזורים בהם יוקר המחיה נמוך יותר, כגון אוהיו ופיטסבורג יקבלו העובדים את התעריף הנמוך ביותר של 8.69 דולר לשעה.

 

פרופ' זיינפ טון - מסתבר שעובדים מסופקים, נאמנים ומקצועיים יותר, מצליחים יותר במכירות ומשפרים את הרווחיות פרופ' זיינפ טון - מסתבר שעובדים מסופקים, נאמנים ומקצועיים יותר, מצליחים יותר במכירות ומשפרים את הרווחיות

 

המהלך משקף שינוי במדיניות החברה, כך לדברי נשיא איקאה ארה"ב, רוב אולסון שאמר בראיון בשבוע שעבר "החלטנו להתמקד פחות במתחרות שלנו ויותר בעובדים עצמם". לדבריו, החזון שהנחה אותו הוא "יצירת חיים טובים יותר" לעובדי הרשת, מה שישפר את יחסי החברה עם עובדיה ויצמצם את היקף נטישת העובדים אשר לדבריו, נמצא כבר היום הרבה מתחת לממוצע בענף הקימעונאות, בו 19% מהעובדים במשרה מלאה עוזבים את עבודתם מדי שנה.

 

סוף עידן הקפיטלזם החזירי? 

המהלך של איקאה מנוגד לאחת האמונות הנפוצות בעידן הקפיטליזם הגלובלי לפיה אם חברה רוצה להיות רווחית, עליה לקצץ במשכורות, לתת לעובדים את התנאים הגרועים ביותר ובאופן כללי להתייחס אליהם כאילו היו לא יותר מחומר גלם זול.

 

אלא שעוד ועוד מחקרים טריים מוכיחים שהסברה הזאת שגויה מיסודה, ושתשלום נמוך על משרות גרועות הוא רע לא רק לעובדים - אלא גם לעסקים. נושאת הדגל של הבשורה היא פרופ' זיינפ טון (Zeynep Ton), מבית הספר למינהל עסקים ב־MIT, שנבחרה בידי CNN Money לאחת משמונת הפרופסורים המבטיחים למינהל עסקים בארצות הברית ובגיל 38 כבר נחשבת לאחת מהחוקרים המוערכים בעולם.

 

לאורך יותר מעשור חקרה טון את אופן עבודתן של קמעונאיות ענק, ואת המסקנות כינסה לספר המדובר "The Good Jobs Strategy". הספר, שכותרת המשנה שלו היא "איך החברות החכמות ביותר משקיעות בעובדים שלהן כדי להפחית עלויות ולהזניק רווחים", מנתח את המנגנון שבבסיסן של חברות גדולות שמצליחות להיות זולות ללקוחות - וגם להתייחס לעובדיהן בכבוד. מסתבר שעובדים מסופקים, נאמנים ומקצועיים יותר, מצליחים יותר במכירות ומשפרים את הרווחיות.

 

סניף איקאה בקריית ביאליק - האם הצעד הבא יהיה העלאת שכר המינימום גם בישראל? סניף איקאה בקריית ביאליק - האם הצעד הבא יהיה העלאת שכר המינימום גם בישראל? צילום: זוג הפקות

 

מאז צאת הספר הוא זכה לסיקור נלהב במגוון כלי תקשורת, כולל "הניו יורק טיימס", "הרואורד ביזנס ריוויו", "האטלנטיק" וההפינגטון פוסט, וכבר מצוטט בידי שלל מומחים. כשחברת גאפ הודיעה שהיא מתכוונת להעלות את שכר המינימום של כל 65 אלף עובדיה ל־10 דולר לשעה עד 2015, היו מי שייחסו את הצעד למחקרים של טון ועמיתיה.

 

במרתפי הבנק

אם אכן אנו עדים לתחילתה של מגמה חדשה, הרי שכלכלות העולם צפויות לזינוק מטאורי, שכן עיקר הכסף בעולם מרוכז כיום בידי קומץ של עשירים שלא ממש עושים בו שימוש.

 

בהתאם לאחת ההנחות הבסיסיות בכלכלה, ישנה תועלת שולית פוחתת מכסף. כלומר ככל שיש לך יותר אתה צריך אותו פחות. כך למשל אדם שמשתכר בשכר מינימום חייב להוציא 100% משכרו ואף יותר רק בשביל קיום בסיסי, זאת לעומת מנכ"ל שמרוויח 10 מיליון שקל בשנה, אשר בעיקר "צוברים אבק" במרתפי הבנק.

 

אם כן, העברת חלק מהכסף בעולם אל השכבות החלשות יותר, תזניק את היקף הצריכה בעולם ואיתה את שיעור הצמיחה הגלובלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x