$
כלכלה ומדיניות

ספרד: במאהל הכבוד לא קונים את ההצהרות על התאוששות

ברקע הפרסומים על החלמת הכלכלה הספרדית, התכנסו אתמול במדריד מאות אלפים שהזכירו לממשלה כי מרבית האוכלוסייה עוד לא רואה את סופו של המשבר. מאחורי ההתארגנות: "רובין הוד הספרדי" והאיגודים המקצועיים המחוזיים

שירות כלכליסט 21:4123.03.14

ספרד קיבלה אתמול תזכורת לכך שחרף הצהרות הפוליטיקאים על עלייתה של המדינה על המסלול להתאוששות כלכלית מהמשבר שפקד אותה, חיי היומיום של האזרח הממוצע רחוקים מלהשתפר.

 

ביוזמה ארצית שזכתה לכותרת "המצעד על הכבוד", הגיעו בשבת מאות אלפי בני אדם מכל מחוזות ספרד אל מדריד הבירה כדי להפגין נגד מדיניות הממשלה, כאשר חלק מהמפגינים צעדו במשך ימים ממקומות מגוריהם בשמונה צעדות שיצאו ממקומות שונים.

 

התנגשויות עם המשטרה, בשבת במדריד. שמונה צעדות ממקומות שונים התנגשויות עם המשטרה, בשבת במדריד. שמונה צעדות ממקומות שונים צילום: איי אף פי

 

העצרת המרכזית שאליה התנקזו הצעדות התנהלה בשקט עד שעות הלילה, אז החלו עימותים בין המפגינים לבין כוחות המשטרה המקומית. זוהי הפעם הראשונה שבה נרשמה אלימות בהיקף כזה מאז הפגנות המחאה של קיץ 2011. משטרת מדריד דיווחה על מעצרם של 24 מפגינים, שלושה מהם קטינים, ועל 88 פצועים, מפגינים ושוטרים, שטופלו במקום או בבתי החולים בעיר.

 

מדיניותה של ממשלת ספרד בראשות מריאנו ראחוי, שהחלה את כהונתה ב־2011, כללה קיצוץ חד בהוצאות הממשלה לצד תמרוץ המגזר הבנקאי שעמד על סף קריסה, וגררה ביקורת נוקבת מצד הציבור הרחב, במיוחד לנוכח שיעור האבטלה חסר התקדים במדינה, שהגיע בשנה שעברה ל־26%.

 

חואן סנצ'ס גורדייו. "רובין הוד הספרדי" חואן סנצ'ס גורדייו. "רובין הוד הספרדי" צילום: אי פי איי

 

מעבר לכך, הזעם שעלה לפני השטח אתמול במדריד, מקורו בבעיה החמורה המטילה צל על ההתאוששות הכלכלית גם במדינות אחרות: פירות ההחלמה הגיעו לידי החלק המצומצם באוכלוסייה שהיה חזק עוד לפני המשבר, ואילו את מחיר הצעדים שננקטו כדי לטפל בו שילמו החלקים החלשים גם כך.

 

במילים אחרות, החדשות הכלכליות הטובות שטפטפו לעיתונות הספרדית מתחילת השנה - תחזית צמיחה חיובית, רווחים ראשונים של הבנקים לאחר המיתון ואפילו דיווחים על עניין מחודש של משקיעים בשוק הנדל"ן המרוסק - הצביעו כולן על מגמת התאוששות שלא באה לידי ביטוי אצל הרוב הגדול של האוכלוסייה.

 

ראשיתה של יוזמת "המצעד על הכבוד" בהפגנה שנערכה בספטמבר אשתקד מול משרד התעסוקה בעיר מרידה שמדרום־מזרח למדריד, בדרישה ליצירה של 25 אלף משרות ציבוריות בשכר מינימום.

 

דרישה זו התפתחה מאוחר יותר לארבע סיסמאות ש"המצעד על הכבוד" חרת על דגלו: "לא לכיסוי החוב הממשלתי", "לא עוד קיצוצים", "לחם, עבודה וקורת גג לכולם" ו"הלאה עם הטרויקה" - הכינוי של הבנק האירופי, האיחוד האירופי וקרן המטבע, שהתוו את מדיניות הצנע החריפה שנוקטת הממשלה.

 

התנועה שארגנה את הצעדות ואת העצרת קוראת לעצמה "מאהל הכבוד" ומזהה את עצמה כתנועה ללא מנהיגים וללא מימון חיצוני. בתנועה הדגישו שאפילו ההסעות להפגנה אתמול עלו למפגינים 20 יורו.

 

עם זאת, הגוף שדחף את התנועה, שהחלה לפעול במחוז אקסטרמדוריה, לפעילות ארצית, הוא הסתדרות העובדים של מחוז אנדלוסיה (SAT) בהנהגתם של דייגו קלמארו וחואן סנצ'ס גורדייו, פוליטיקאי ופעיל חברתי שקיבל את הכינוי "רובין הוד הספרדי" מהתקשורת בשל מעורבותו בפשיטות מאורגנות על סופרמרקטים וגניבת מזון, כדי לחלק אותו למשפחות נזקקות במהלך 2012.

 

בניגוד לגורדייו, שנחשב כסמן שמאלי קיצוני בפוליטיקה הספרדית, מנואל קניידה, פעיל שמאל אחר ואחד המתאמים של הצעדות ושל העצרת המרכזית, העדיף להדגיש בפני העיתון "אל פאיס" את הקשר של התנועה לתנועת המחאה של קיץ 2011, שכונתה 15M. "אנחנו ה־15M של הפועלים", הסביר קניידה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x