$
כלכלה ומדיניות

"החוק הראשון של מועדון בילדרברג: לא מדברים עליו"

אחרי 59 שנות קיום חשאי נחשפו השנה שמות משתתפי כנס בילדרברג. הצמרת העולמית בתחומי הכלכלה והפוליטיקה תגיע מחר, תחת אבטחה כבדה, לפגישות סגורות בעיר מנומנמת ליד לונדון, העשויות לעצב את פני העולם שאנו חיים בו

רן אברמסון וסוכנויות הידיעות 09:0205.06.13

שמה של העיר האנגלית ווטפורד, פרבר שינה צפונית ללונדון, מוזכר בתקשורת בדרך כלל במדורי הספורט, בדיווחים על קבוצת הכדורגל הלא מוצלחת במיוחד שלה, שלתקופה מסוימת היתה בבעלותו של המוזיקאי אלטון ג'ון.

ואולם, בסוף השבוע הזה תרכז העיר תשומת לב עולמית, כשייערך בה הכנס השנתי של מועדון בילדרברג. ממחר אחר הצהריים יגיעו כ־140 מהאנשים המשפיעים בעולם לארבעה ימים של פגישות סגורות, שהשפעתן על כולנו עשויה להיות מרחיקת לכת.

 

חסום בפני התקשורת

ברשימת המוזמנים ניתן למצוא פוליטיקאים ואישי ציבור, דוגמת שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן, יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד, אנשי עסקים כמו יו"ר גוגל אריק שמידט ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס וכן מדינאים כגון שר החוץ האמריקאי לשעבר הנרי קיסינג'ר.

 

יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד צילום: בלומברג

 

מועדון בילדרברג מתכנס בכל שנה מאז 1954, אז הוקם כדי "לעודד דיאלוג בין אירופה וצפון אמריקה", אלא שעם השנים הוא הפך לוועידת פסגה של אישים רבי השפעה מתחומים שונים.

 

עם זאת, בניגוד לוועידות דומות כמו הוועידה הכלכלית שנערכת בכל שנה בדאבוס שבשוויץ, הכנסים של מועדון בילדרברג חסומים בפני התקשורת והכניסה אליהם מותרת אך ורק למוזמנים. השנה, באופן יוצא דופן, הוקם אתר אינטרנט פומבי לכבוד הכינוס, ובו פורסמו מראש רשימת המוזמנים ורשימה של הנושאים שיידונו בכנס.

 

 

מארגני הכנס אף הגדילו לעשות, והפעם יהיו בו גם אזור קבלת פנים פתוח לתקשורת וחדר עיתונות. נראה שכך הופר קוד השתיקה אשר אפף את כינוסי מועדון בילדרברג מאז הקמתו, חשאיות שמשכה ביקורת נוקבת מצד התקשורת לאורך השנים. במאמר מערכת שפרסם העיתון "הוושינגטון פוסט" לאחר הכנס בשנה שעברה נכתב כי "משתתפי הכנס מעודדים לא לגלות דבר על המתרחש בו, כאילו הם דמויות בסרט 'מועדון קרב', או במילים אחרות: החוק הראשון של מועדון בילדרברג הוא שלא מדברים על מועדון בילדרברג".

 

הגעתם של האורחים רבי המעלה אל ווטפורד תהפוך את העיר ליעד מבוצר, וגם תושבים שגרים בקרבת מלון היוקרה שהכנס נערך בו ייאלצו להציג תעודת זהות כדי להיכנס אליו.

 

הפגנה מחוץ לכנס בילדרברג הפגנה מחוץ לכנס בילדרברג צילום: רויטרס

 

מטבע הדברים התושבים זועמים. "זו שערורייה, מדובר בהפרה של זכויות האזרח", אמר קווין בוטשר, תושב העיר, בראיון לעיתון מקומי. חשש נוסף של התושבים הוא שעלויות השיטור העודפות יגולגלו על המסים העירוניים שהם משלמים. "אני ממש מקווה שהממשלה תשלם את הוצאות האבטחה", התמרמר אחד התושבים בראיון לרשת סקיי.

 

מארגני הכנס הודיעו, מצדם, כי חלק מהוצאות האבטחה ישולמו על ידי קרן בילדרברג, הרשומה כקרן צדקה. למרבה האירוניה, עיקר תפקידה הוא לארגן כנס שההחלטות שמתקבלות בו קרוב לוודאי מנציחות את הצורך בקיומה של צדקה בעולם. ואם זה לא מספיק, "הגרדיאן הבריטי דיווח שהמממנים העיקריים של קרן בילדרברג, המעבירים אליה רבבות דולרים על בסיס קבוע, הם בנק ההשקעות גולדמן זאקס וענקית האנרגיה BP, שתקלה באסדת קידוח שלה גרמה לזיהום עצום במימי מפרץ מקסיקו ב־2011".

 

המפגינים כבר בדרך

על רקע זה ולנוכח המשבר הכלכלי והתעוררות האזרחים בעולם יגיעו אל ווטפורד אלפים שיבקשו להשמיע את האג'נדה שלהם בפני שורת המנהיגים, בין שבנימוס ובין שפחות בנימוס.

 

מדובר במספר חסר תקדים של אנשים שלא הוזמנו ואשר אמורים להגיע אל אתר האירוע. לשם השוואה, לכנס שנערך ב־2009 בפאתי אתונה הגיעו כמה עשרות מפגינים, והמשטרה הרחיקה אותם. את הכנס הזה אבטחו שני מטוסי 16־F נוסף לכוחות המשטרה.

 

ראש עיריית ווטפורד דורותי ת'ורנהיל הביעה חשש שהפעילים החברתיים והפוליטיים יערערו את שלוות העיר. "אני דואגת מקיומו של הכינוס בעיר מפני שהוא עלול למשוך אנשים שיביאו לאלימות", אמרה. עם זאת הוסיפה ת'ורנהיל כי היא משוכנעת ש"המשטרה תרסן את הסיכון הזה וגם תאפשר להם להביע את מחאתם".

 

הפעילים החברתיים, מצדם, הודיעו כי הם מתכננים מחאה לא אלימה במסגרת "פסטיבל הפרינג' של בילדרברג", אירוע שייערך סמוך לאתר הכנס, ייתן במה לנואמים ויכלול סדנאות בנושא אקטיביזם והופעות מוזיקליות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x