$
עולם

אחרי ההתנצלות: מה טורקיה יכולה ללמוד מהכלכלה הישראלית?

כלכלות שתי המדינות דומות מבחינות מסוימות. ארדואן מנסה להזניק את מדינתו, וייתכן שהדרך היא לחקות את תעשיית ההייטק הישראלית

בלומברג 16:48 17.04.13

 

לאחר שישראל התנצלה בפני טורקיה על אירועי המשט ב-2010, יכולה טורקיה ללמוד מהניסיון של ישראל. ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן מבקש להזניק את המדינה לצמרת האליטה הכלכלית הגלובלית בתוך עשור, ולפי בלומברג, כדי להשיג את מטרתו ייתכן שייאלץ לחקות את ישראל - שהיקף כלכלתה הוא כשליש מהיקף כלכלת טורקיה.  

כלכלות ישראל וטורקיה עברו שתיהן מהתבססות על חקלאות להתבססות על תעשייה, אך רק ישראל הצליחה לבנות תעשיית הייטק רווחית. בעוד שמדד הטכנולוגיה בבורסת איסטנבול כולל 16 חברות בלבד עם שווי שוק של 790 מיליון דולר, מדד בלוטק 50 בבורסת תל אביב מרכז שווי שוק של 16.5 מיליארד דולר.

 

איסטנבול
איסטנבולצילום: שאטרסטוק (muratart)

 

במהלך העשור שבו עמד ארדואן בראש המדינה, לאחר תקופה ארוכה של אי יציבות פוליטית, ראתה טורקיה ירידה דרסטית באינפלציה ובשיעורי הריבית ואת הקטנתו של החוב. אך נראה כי הרווחים מהישגים אלו הולכים ואוזלים, וכעת זקוקה טורקיה לפריצת דרך כדי לעלות מדרגה.

 

על פי נתונים של קרן המטבע העולמית, במהלך שלטונו של ארדואן הפכה טורקיה לכלכלה ה-17 בגודלה בעולם, עם קצב צמיחה שנתי ממוצע של 5.1% בהשוואה ל-4.1% של ישראל. עם זאת, בכל הנוגע לתוצר המקומי הגולמי טורקיה אינה מתקדמת – היא נותרה במקום 67 כשישראל התקדמה למקום 27. נכסים ישראליים אף מדורגים בדרגת סיכון נמוכה יותר מאלו הטורקיים, ואג"ח של ישראל מדורגות כראויות להשקעה על ידי שלוש סוכנויות הדירוג המובילות בעולם. רק סוכנות פיץ' מדרגת אג"ח של טורקיה כראויות להשקעה.

 

כדי להשיג את מטרתה, על טורקיה לצמוח ב-6% לפחות עד שנת 2023, אך בשנה שחלפה צמחה כלכלת טורקיה ב-2.2% בלבד.

 

"ישראל היא כלכלה מוטת ייצוא," אמר אלון ליאל, לשעבר מנכ"ל משרד החוץ והיו"ר לשעבר של לשכת מסחר טורקיה-ישראל. "למרות שטורקיה גם כן מוטת יצוא, הרי שהיא לא מתקדמת מספיק מבחינה טכנולוגית".

x