$
כלכלה ומדיניות

הנשיא סרקוזי זרק פצצה: "מס רובין הוד בצרפת, מאוגוסט"

בראיון לטלוויזיה הממלכתית הכריז נשיא צרפת כי למרות התנגדות מגזר הבנקאות, מדינתו תהיה החלוצה באירופה בהטלת מס בגובה 0.1% על עסקאות פיננסיות. "אנחנו רוצים לעורר כאן הלם, לשמש דוגמה". המטרה: להקטין את הגירעון הציבורי

סוכנויות הידיעות 19:5330.01.12

נשיא צרפת ניקולא סרקוזי קפץ למים העמוקים בראיון שקיים אתמול (א') לטלוויזיה הצרפתית הממלכתית, ובו התייחס לסוגיות כלכליות בוערות. הפצצה הגדולה ביותר שהטיל סרקוזי: מס רובין הוד שיוטל בצרפת החל מאוגוסט. בהודעתו זו התנער הנשיא מטענות הבנקים בצרפת והדגיש כי מס בגובה 0.1%

על עסקאות פיננסיות אכן ייכנס לתוקף. "אנחנו רוצים לעורר כאן הלם, לשמש דוגמה", אמר בראיון, שנמשך יותר משעה ושודר בשמונה תחנות. "אין סיבה שמגזר הפיננסים, הלוקה ברגולציה ואשר הביא אותנו למצב הנוכחי, לא יוכל לקחת חלק במאמצי השיקום", הדגיש.

 

הקהילה הפיננסית בצרפת מתנגדת לכך שצרפת תהיה חלוצה בגזרת המס השנוי במחלוקת, המעורר תהייה גם בבנק המרכזי של צרפת. מס רובין הוד הפך לאתגר פוליטי עבור הנשיא, לקראת שני סבבים של בחירות לנשיאות שייערכו באפריל ובמאי. סרקוזי מעוניין לממש את הבטחתו להטיל את המס, שאותה הבטיח בשנה שעברה כאשר צרפת כיהנה כנשיאת ה־G8 וה־G20. פדרציית הבנקאות הצרפתית אמרה בהודעה רשמית ב־9 בינואר, כי החלת המס בצרפת בלבד תכביד על הצמיחה ותוביל לאובדן התחרותיות. "המס יטיל מגבלה קשה מאוד על מימון הכלכלה הצרפתית", טענו.

 

מניות הבנקים ירדו

 

הנציבות האירופית הציעה בספטמבר להטיל את מס ה־0.1% על עסקאות מניות ואג"ח וכן מס בגובה 0.01% על עסקאות נגזרים - מהלך שעשוי לגייס 55 מיליארד יורו בשנה. שרי האוצר של האיחוד האירופי צפויים לדון בהטלת המס בכינוס שייערך במרץ. מס העסקאות הפיננסיות נמנה עם המהלכים אשר הנשיא חשף במסגרת המלחמה בגירעון התופח של צרפת. בנוסף הוא פועל להגדלת שיעור המע"מ ולהטלת עמלות על הכנסות פיננסיות. ממשלת צרפת העלתה הילוך החודש בגזרת מס רובין הוד והדגישה כי תטיל אותו, גם אם אף מדינה אחרת ביבשת לא תעשה זאת. סרקוזי ציין כי הוא מצפה להכנסה של מיליארד יורו בשנה מהמס "אשר יוזרמו לטובת צמצום הגירעון הממשלתי".

 

מניות שלושת הבנקים הגדולים בצרפת רשמו ירידות אתמול בעקבות הודעת הנשיא. מניית BNP פריבה ירדה ב־4.1% ל־33.45 יורו עם פתיחת המסחר בפריז. סוסייטה ג'נרל צנחה ב־4.3% ל־20.17 יורו וקרדיט אגריקול ירדה ב־2.7% ל־4.8 יורו. ז'אן פייר ז'ויה, נשיא הגוף הרגולטורי הפיננסי של צרפת, אמר בשבוע שעבר כי המס על עסקאות פיננסיות יחליש את מעמדה של צרפת בתעשיית ניהול הנכסים שכן העסקאות יזלגו למקומות אחרים.

 

בתגובה לכך, הנשיא ציין בפנייתו הטלוויזיונית כי ממשלתו מצאה דרך לשמר משרות פיננסיות והיטלי מס בצרפת, גם אם אלה יתרחשו במקום אחר. סרקוזי ציין כדוגמה עסקאות החלף אך הוא לא הרחיב בפרטים. ארה"ב מתנגדת להטלת מס על עסקאות פיננסיות ומעדיפה להטיל עמלות בנקאיות בהתבסס על דפי המאזנים של הבנקים. בריטניה, המרכז הפיננסי הגדול באירופה, הביעה גם היא את התנגדותה למס. בשבוע שעבר אף ציין ראש הממשלה דיוויד קמרון כי מס רובין הוד אירופי כולל יהיה בגדר "טירוף" ויעלה ב־500 אלף משרות.

 

סרקוזי, המפגר אחר יריבו מהמפלגה הסוצאיליסטית, פרנסואה הולנד, בסקרים לקראת הבחירות לנשיאות, סירב להודיע רשמית על מועמדותו אך רמז כי הוא עשוי לעשות זאת בשלהי פברואר או בראשית מרץ. "יש לי פגישה עם הצרפתים, אני לא אחמוק ממנה", אמר. "הפגישה הזו מתקרבת".

 

בראיון דיבר סרקוזי בטון קודר על הכלכלה, האבטלה ומוראות השנה החולפת בגוש היורו.

 

החלטות לא פופולריות

 

מלבד מס רובין הוד, סרקוזי מתכנן להעלות ב־2% את המס המשולם על רווחי הון בצרפת ולהעלות את המע"מ ב־1.6% ל־21.2%. כמו כן הודיע הנשיא על צעדים להגדלת מספר ההתמחויות המוצעות לאוכלוסייה הצעירה, להגדיל את היקף הדיור בר־השגה ולייצר "בנק תעשייה" שמטרתו להקצות הלוואות זולות יותר לעסקים קטנים ובינוניים.

 

סרקוזי הזכיר שוב ושוב את ההחלטות הלא פופולריות בשעתן שקיבל קנצלר גרמניה הסוציאליסטי גרהארד שרדר לפני עשור, להעלות את המע"מ ולבצע רפורמות בשוק התעסוקה. ההחלטות הללו סיפקו קרקע יציבה לצמיחה של גרמניה. סרקוזי גם שיבח את יכולתן של חברות בגרמניה לנהל משא ומתן סביב שעות עבודה ושכר עם איגודי עובדים ושב והתלונן על שבוע העבודה בן 35 השעות שקבעה ממשלת צרפת הסוציאליסטית ואשר פגעה בתעשייה של צרפת ובתחרותיות שלה.

 

בנימה אופטימית, סרקוזי סיכם כי מסתמנת הקלה במשבר. "אנחנו יכולים לומר, אף כי בזהירות, שניכרים סימני יציבות פיננסית בצרפת, באירופה ובעולם. אירופה כבר לא נמצאת על קצה המצוק".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x