$
כלכלה ומדיניות

בעקבות המהומות: שלטונות סין פיטרו את מזכיר המפלגה הקומוניסטית באורומצ'י

ככל הנראה, השלטון המרכזי בבייג'ינג לא היה מרוצה מתפקודו של המזכיר, לי ג'י, במהלך המהומות הקשות שפרצו בעיר לפני כחודשיים, בהן נהרגו כ-200 בני אדם

רחל בית-אריה, בייג'ינג 18:5405.09.09

מזכיר המפלגה הקומוניסטית של העיר אורומצ'י במערב הרחוק של סין - איש המימשל הבכיר בעיר, פוטר מתפקידו. כך הודיעה היום (שבת) סוכנות הידיעות הרשמית של סין, שינחואה.

 

לא ניתנה סיבה רשמית לפיטורים, אך ככל הנראה, השלטון המרכזי בבייג'ינג לא היה מרוצה מתפקודו של המזכיר,
לי ג'י, במהלך המהומות הקשות שפרצו בעיר לפני כחודשיים, בהן נהרגו כמעט 200 בני אדם - מהומות הדמים החמורות ביותר בסין מאז אירועי כיכר טיאנאנמן ב-1989. בנוסף ללי, פוטר גם קצין משטרה בכיר ששמו לא נמסר, כך על פי הדיווח של שינחואה.

 

ביום חמישי אורומצ'י שוב בערה, כשאלפים מאנשי הרוב החאני (הלאום הסיני המקורי) בעיר הפגינו בטענה שהשלטונות אינם מגנים עליהם מפני מתקפות של בני המיעוט האויגרי. הם דרשו לפטר את מזכיר המפלגה לי, וכן את מזכיר המפלגה של המחוז, וואנג לצ'ואן, מקורבו האישי של נשיא סין, חו ג'ינטאו. ההפגנות החלו לאחר סדרה של דקירות באמצעות מזרקים שאירעו בעיר. ההפגנה פוזרה בכוח מאסיבי שהשאיר במקום עוד חמישה הרוגים שנסיבות מותם עדיין אינן ברורות.

 

האויגרים, מיעוט מוסלמי ממוצא תורכי, הם תושביו המקוריים של המחוז המערבי שינג'יאנג שנכבש בידי סין ב-1949. רבים מבני המיעוט מתנגדים לשלטון הסיני ורבים אחרים מתלוננים על אפליה ודיכוי. ב"קונגרס האויגרי העולמי", קבוצה של מנהיגים הפועלים מחוץ לסין למען עצמאות המחוז, טענו בעבר כי במהומות ביולי מספר ההרוגים היה למעשה גבוה בהרבה ממה שדווח רשמית, וכי רובם נהרגו בידי כוחות הבטחון הסינים בעקבות הפגנה שקטה. לטענת שלטונות סין, שגובו בעדויות רבות של אזרחים בעיר, רוב ההרוגים היו חאנים שהותקפו על ידי מתפרעים אויגרים.

 

ביום שישי מסר הקונגרס האויגרי כי מתפרעים חאנים תקפו לפחות עשרה אויגרים וניסו לתקוף את אחד המסגדים בעיר, אך נהדפו על ידי המשטרה.

 

אורומצ'י הפכה שוב בשבת לעיר תחת סגר, כשכוחות משטרה צבאית, יחידות צבא וטנקים פיטרלו ברחובות ומחסומים הוקמו בצמתים רבים, כך לפי עדי ראייה במקום. הצנזורה על האינטרנט בסין הוחמרה מאוד בעקבות המהומות ביולי. אתרים כמו פייסבוק וטוויטר חסומים בכל המדינה מאז, כשמחוז שינג'יאנג כולו היה מנותק לחלוטין מהרשת במשך שבועות ארוכים.

 

המתיחות המתמשכת במחוז המערבי מטילה צל על חגיגות הענק שמתוכננות בבייג'ינג ב-1 באוקטובר לרגל 60 שנה לניצחון הקומוניסטי ולהקמת הרפובליקה העממית, ומעמידה בספק את הצגתה של סין כמדינה מאוחדת ושוחרת שלום. גם בבירה עצמה אמצעי הבטחון הוחמרו מאוד בשבועות האחרונים, לקראת אירוע שיהיה גדול עוד יותר מטקס פתיחת האולימפיאדה בשנה שעברה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x