$
ספורט ישראלי

הערכות: הפועל תל אביב בחובות של כ-40 מיליון שקל

הקבוצה, שעדיין לא שילמה את שכר חודש יוני לעובדיה ומשלמת את משכורות מאי לשחקנים ב"פעימות", "מתעניינת" בעומר דמארי אך ככל הנראה תצטרך למכור שחקנים כדי לכסות את הגרעונות. "הקבוצה לא תסיים את העונה בגירעון של אגורה", מוסרים מהנהלתה

אוריאל דסקל 21:1025.07.16
השבוע פורסם כי הפועל תל אביב לקחה הלוואה של כ-3.5 מיליון שקל מחברת מימון מאיי סיישל. הכסף יוחזר על ידי מנהלת הליגה, שתעביר את הכסף שאמור היה לעבור להפועל תל אביב לגוף הפיננסי מאיי סיישל. במינהלת הליגה והפועל תל אביב אישרו את הדברים.

 

 

 

שחקני הפועל תל אביב. חייבים למכור? שחקני הפועל תל אביב. חייבים למכור? צילום: ראובן שוורץ

 

קבוצות אחרות בליגה זועמות על "ההלוואה" הזו אבל במינהלת הליגה טוענים שהם לא הילוו אגורה להפועל תל אביב ואין הקדמת תשלום להפועל. "הסכום שביקשה הפועל תל אביב מאיתנו להעביר לאותו מוסד בנקאי יועבר עם המתווה שנקבע עם כל קבוצות הליגה, קרי אחת לרבעון", לפי המנהלת. "מינופים על כספים עתידיים קיימים בלא מעט מועדוני כדורגל. זו פרקטיקיה ידועה ומוכרת".

 

המשמעות של המהלך, שלפי גורמים במנהלת ובבקרה התקציבית "נורמלי לחלוטין", היא שהחוב וההתחייבויות של הפועל תל אביב לגורמים חיצוניים עומד על כ-40 מיליון שקל - כך על פי הערכות בעלי מניות בקבוצה. מדובר על עלייה מ-22 מיליון שקל נכון למאי 2015 (אז פורסמו הדו"חות הכספיים) - עם בוררויות וחובות מתקופת אלי טביב, כ-25 מיליון שקל. משמעות נוספת היא שהפועל תל אביב היתה ממש נואשת למזומן בימים אלו ולא היה לה זמן לחכות לכסף שיגיע מהמנהלת. המשמעות הגדולה היא שהחוב של המועדון התנפח.

 

על פי מקורות בהפועל תל אביב, כ-10 מיליון שקל מהחוב הוא לבנק דיסקונט (מהלוואה של 13 מיליון שקל), כ-3.5 מיליון שקל נוספים לגוף חוץ בנקאי מאיי סיישל, ושאר חובות לספקים, לשחקנים, לקבוצות מהן נרכשו שחקנים וגם לעובדים. ישנן גם תביעות נגד הקבוצה - כולל תביעה אחת פוטנציאלית ממכבי נתניה, שדורשת 300 אלף שקל מכספי שהובטחו לה במכירת ארון שוינפלד, שהוא עצמו מעוניין לעזוב את הקבוצה ולעבור למכבי תל אביב. בנוסף יש חובות מתקופת טביב שבית המשפט צריך להכריע לגביהם.

 

נכון לרגע זה, עובדי המועדון לא קיבלו את שכר חודש יוני, שכר חודש מאי משולם לשחקנים בארבע פעימות שונות. ברור גם שהקבוצה מחפשת רוכשים למספר שחקנים שרכשה בשנה שעברה בכסף רב - וזאת כדי לכסות את ההפסדים מהעונה שעברה, שנאמדו בסכום שנע בין 10 מיליון שקל לכ-40 מיליון שקל במקרה הרע. תלוי אם מחשבים את הכספים שהעביר אמיר כבירי כהכנסה או הון עצמי.

 

אישורים למספרים הללו ניתנו ממספר גורמים בקבוצה ומסביבותיה. בקבוצות אחרות כבר מותחים ביקורת על הבקרה התקציבית על כך שאישרה את המצב הנוכחי. עם זאת, הלחצים לאשר את הפועל גדולים. דרך מכירת כרטיסים, הקבוצה מכניסה בין 1 מיליון שקל ל-1.5 מיליון שקל לקופת ההתאחדות לכדורגל, שממש צריכה את הכסף כרגע. כמו כן, העניין שיוצרת הקבוצה חשובה למנהלת הליגה.

 

האוהדים מבקשים תשובות

 

עמותת האוהדים, שמחזיקה 20% מהמועדון אך לגמרי מנותקת ממוקדי קבלת ההחלטות, ביקשה בשבועות האחרונים תשובות ברורות לגבי הסיטואציה הפיננסית במועדון וכיצד מחזיק זכויות הניהול, אמיר כבירי, מתכנן לפתור את הבעיות ולעמוד בהתחייבויות לתשלום משכורות לשחקנים ולעובדים.

 

בפגישה שנערכה לפני כשבועיים, כבירי ויועצו רמי כהן, מנהל הפועל תל אביב בכדורסל, נתנו תחושה ש"הפתרון אכן נמצא בהישג יד". עם זאת, לפי העמותה "אנחנו נמצאים עם כבירי ועם הנהלת המועדון בקשר יום-יומי ולמרות זאת, הופתענו מאוד וגם התאכזבנו לגלות שהמועדון לקח על עצמו הלוואה על חשבון כספי עונת 2016/17 בכדי לסגור חלק מהחובות של עונת 2015/16. ברור לנו שזו לא הדרך הנכונה לפתור את הבעיות הפיננסיות של המועדון".

 

כרגע למועדון אין דירקטוריון ומי שקובע הכל - מבחירת שחקנים ועד מעבר לאצטדיון חדש - הם אמיר כבירי ומני וייצמן, שלא מעוניין להיות בפרונט אך שולט בחוטים דרך בעלי מניות והשקעות כספים. האצטדיון החדש, אגב, הוא הסיבה שכבירי לא מחפש רוכש לקבוצה (למרות שהובא כדי להיות בעלים זמניים עד רוכש רציני יותר) מאחר ש"זה הבוננזה שמחכים לה בהפועל", לפי גורם בקבוצה.

 

ובזמן שמחתימים שחקנים כגון חן עזרא על חוזים של יותר ממיליון שקל וכביכול מנהלים משא ומתן על החתמת שחקנים כגון עומר דמארי, שחקנים ועובדים לא מקבלים שכר. בעמותת האוהדים טוענים: "סדרי העדיפויות שלנו כעמותת אוהדים ברורים - הקטנת הגרעונות, הבראת המועדון ועמידה בהתחייבויות תוך תשלום משכורות בזמן הם הבסיס לניהול הנכון של המועדון שאנחנו אוהבים. הבסיס הזה, חשוב בהרבה, מהיכולת על הדשא".

 

קשה להשיג מספרים מדויקים לגבי המצב הכלכלי. אבל על פניו למועדון יהיה תקציב של כ-40 מיליון שקל העונה, ירידה מ-60 מיליון שקל בעונה שעברה. בעונה שעברה כבירי היה צריך להביא כ-32 מיליון שקל מהבית כדי לכסות את הגרעון בתקציב. וזה עדיין לא הספיק.

 

כבירי.  "הבעיה של כבירי היא שהוא מתנהג כמו אוהד ולא חושב כמו מנהל כשזה מגיע להרבה החלטות", אומר גורם לשעבר בקבוצה. "עשו עליו כמה סיבובים בגלל זה". כבירי. "הבעיה של כבירי היא שהוא מתנהג כמו אוהד ולא חושב כמו מנהל כשזה מגיע להרבה החלטות", אומר גורם לשעבר בקבוצה. "עשו עליו כמה סיבובים בגלל זה". צילום: ראובן שוורץ

 

התקציב נופח "בגלל" מכבי תל אביב

 

התקציב נופח בשנה שעברה בעיקר בגלל פעילות לא מבוקרת בשוק העברות השחקנים. לפי שיחות עם גורמים במועדון, שחקנים הובאו כדי לבנות את הקבוצה מחדש ופעמים רבות הובאו במחירים מופקעים בגלל לחץ של מכבי תל אביב. הבדיחה בקריית שלום היא שבשביל לגרום להפועל לשלם יותר על שחקן כל מה שצריך זה להדליף שמכבי תל אביב מעוניינת בו. "הבעיה של כבירי היא שהוא מתנהג כמו אוהד ולא חושב כמו מנהל כשזה מגיע להרבה החלטות", אומר גורם לשעבר בקבוצה. "עשו עליו כמה סיבובים בגלל זה".

 

בכל מקרה, השנה הקבוצה "נמצאת בעיצומו של יישום תוכנית כלכלית כחלק מתהליך הפקת לקחי העונה שעברה", אך ההכנסות הטבעיות עומדות על 17 עד 20 מיליון שקל במקרה הסביר ועד 25 מיליון שקל במקרה הטוב. ללא פעילות בשוק העברות השחקנים - כבירי ובעלי העניין הנוספים בקבוצה יצטרכו להביא בין 15 ל-25 מיליון שקל מהבית - זאת תוספת להעברות יותר מ-30 מיליון שקל מכיסו של כבירי לקבוצה בשנה שעברה. כלומר, כבירי, שהונו נאמד במקסימום 300 מיליון שקל, כבר הוציא 10% מהונו על הקבוצה ועשוי להוציא כ-20% על הקבוצה עד תום העונה הבאה. ולא ברור כלל מה הונו.

 

תרומות מגורמים חיצוניים ובעלי מניות אחרים, ומכירת שחקנים הן דרכים נוספות לצמצם את הגרעון. גם הבאת נותנת חסות ראשית משמעותית עשויה לשנות את התמונה הזו.

 

גורם בהנהלת הפועל תל אביב טוען ש"הפועל לא תסיים את העונה בגרעון של אגורה".

 

קצת קשה לראות איך זה קורה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x