$
ספורט עולמי

נערי המצוקה שהדיחו את אלופת העולם מהיורו

בניגוד לנבחרות צרפת אחרות, הנבחרת של דידייה דשאן, שניצחה את אלופת העולם גרמניה בדרך לגמר היורו נגד פורטוגל, היא קבוצה שרבים משחקניה עברו קשיים לא פשוטים מבחינה מקצועית

אוריאל דסקל 08:5108.07.16

אנטואן גריזמן לא היה גדול מספיק כדי להרשים את הסקאוטים של קבוצות הכדורגל הצרפתיות. בגיל 13, הוא היה נמוך ורזה מאוד ובמחלקות הנוער של צרפת לא חיפשו שחקן עם הפרופיל שלו. נראה היה שלגריזמן אין סיכוי להיות מקצוען אבל למזלו אריק אולהאטס, סקאוט של ריאל סוסידאד הספרדית, זיהה בו תכונות שאוהבים בספרד: IQ כדורגל גבוה, תנועה טובה בלי הכדור וטכניקה מלוטשת.  אולהאטס ניגש לגריזמן אחרי מבחנים במדי מונפלייה והגיש לו פתק בו כתוב שמתעניינים בו בחבל הבאסקים. כיוון שסיכויו לחוזה באקדמיה בצרפת היו נמוכים,  גריזמן החליט לעזוב ולהמשיך את חינוך הכדורגל שלו באקדמיה בסן סבסטיאן. "תחילה היה קשה ובכיתי הרבה לפני השינה", הסביר גריזמן. אבל עכשיו הוא הראשון שיודה שספרד זה היא ביתו. הוא אפילו חגג שערים במדי נבחרת צרפת עם צעקת "ואמוס".  

 

 

ג'ירו ופאייט. למדו כדורגל בליגות הנמוכות ג'ירו ופאייט. למדו כדורגל בליגות הנמוכות צילום: איי אף פי

 

מלבד ספרדית, גריזמן למד בספרד דברים נוספים, שככל הנראה לא היה לומד באקדמיות צרפתיות. "מה שהוא משיג, זה לא מפתיע אותי כלל", אמר צ'אבי פרייטו, קפטן ריאל סוסידאד ל"גרדיאן". "הוא לא חשב על המגבלות שלו ותמיד רצה יותר ממה שיש לו. הוא גם תמיד ביקש עצות מהשחקנים הוותיקים יותר ותמיד שאל שאלות". גריזמן, למשל, למד לנגוח מקרלוס בואנו, חלוץ מאורגוואי - לא גבוה במיוחד אך נוגח מצוין. ניתן היה לראות מספר פעמים העונה (וגם ביורו) עד כמה גריזמן, כולה 1.72 מטר, יודע לנגוח היטב. "הוא למד מה שהוא יודע על נגיחות מבואנו", הסביר מרטין לאסרטה, מאמן בריאל סוסידאד. "איך להגן על הגוף, איך לקפוץ, איך לשמור על עצמך - לראות את גריזמן נוגח, זה כאילו לראות את בואנו קופץ על הכדור".

 

 

גריזמן, מלך השערים של היורו, לא גדל כמו שחקנים צרפתים רבים אחרים. ובמובן מסוים, הוא מסמל את הייחודיות של נבחרת צרפת הנוכחית. נבחרת שהיא שילוב של שחקנים שגדלו באקדמיות הצרפתיות ועברו את המסלול "הרגיל" לנבחרת - אקדמיה, האקדמיה הלאומית בקליירפונטיין, הנבחרות הצעירות ומקצוענות מגיל צעיר, ושחקנים כמו גריזמן, שנדחו על ידי "המערכת" הצרפתית ועברו דרך קשה יותר לפסגה. "מצוקה מגדירה את הקבוצה הזו", כפי שהסביר זאת אוליבייה ג'ירו, חלוץ נבחרת צרפת וארסנל. "חלק מהשחקנים לא עברו באקדמיות. רבים הגיעו לאן שהגיעו בצורה אחרת. חלק לא חתמו על חוזה מקצועי בגיל 17-18".

 

ג'ירו הוא אחד מאותם שחקנים שצמחו בליגות הנמוכות של צרפת, כמו חברו לקבוצה ולנבחרת, לורן קוסיילני. אנגולו קאנטה שיחק בליגה השלישית לפני שלוש שנים בלבד. ב-2003 דימטרי פאייט עוד היה בריונין, אי באוקיינוס ההודי אליו חזר לאחר שנדחה על ידי אקדמיות בצרפת. הוא נאלץ להתחיל את הדרך שלו למעלה בליגה הצרפתית הרביעית בגיל 17 למרות שבכלל לא רצה לשמוע על חזרה לצרפת אחרי שעשה את המסע אליה בגיל 11 ונאלץ לחזור משם אחרי 4 שנים. "עברתי טראומה, לא רציתי לחזור לצרפת אבל הייתי חייב" הסביר. 

 

גם פטריס אברה הוותיק גדל בליגות הנמוכות - באיטליה דווקא - אחרי שלא הצליח לעלות לבוגרים של פריז סן ז'רמן.

 

צרפת הזו, שניצחה את אלופת העולם גרמניה בדרך לגמר היורו נגד פורטוגל, היא קבוצה שרבים משחקניה עברו קשיים לא קלים מבחינה מקצועית. זה כנראה גם מה שמייחד אותה מנבחרות צרפת אחרות - רכות יותר, כאלו עם רוב גדול של שחקנים אשר גדלו באקדמיות. "בשביל לנצל את הכישרון שלך, באיזשהו שלב אתה צריך לעבור משהו קשה", הסביר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל ל"וול סטריט גו'רנל. "יש רבים שנדחים בפעם הראשונה ולא מרגישים את הצורך לחזור חזרה - אלו שכן מרגישים ועושים זאת, הם שחקנים שלמים יותר".

 

לפני 6 שנים הצרפתים הרגישו בושה אדירה בגלל הנבחרת שלהם, שיצאה לשביתה לעיניי העולם כולו במהלך המונדיאל בדרום אפריקה כמחאה על זהות המאמן (ריימון דומאנק). מערכת היחסים בין הצרפתים לנבחרת שלהם נשברה אז ולא השתקמה במלואה, בעצם, עד הטורניר הנוכחי. הציבור הצרפתי חשב שהם מפונקים ולא ראויים ללבוש את החלוצה הכחולה.

 

צרפת הנוכחית מלאה בשחקנים שצמחו על אדמה קשה ולמדו כדורגל מחוץ לאקדמיה. הם רחוקים מלהיות מפונקים ויודעים לעמוד בקשיים. הם מביאים רעיונות למגרש מספרד ומאיים באוקיינוס ההודי, מהליגה השלישית בצרפת ומהליגה השנייה באיטליה. הם נערי מצוקה שהתגברו על הקשיים וכעת מוכנים לעמוד בקשיים אחרים.

 

ייתכן מאוד שזה יספיק לתואר אלופת אירופה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x