דו"ח: רוב התאחדויות הכדורגל בעולם "מסתירות מידע"
על פי הדו"ח, שפרסם הארגון טרנספרנסי אינטרנשיונל, 168 מבין 209 החברות בפיפ"א לא מפרסמות בפומבי את הדו"חות הפיננסיים שלהן. גם התאחדות הכדורגל בישראל נמצאת ברשימת ההתאחדויות הלא שקופות
13:50
23.11.15
יותר מדי פדרציות החברות בפיפ"א מתנהגות בחשאיות לגבי מה שהן עושות וכיצד הן מוציאות כסף, כך לפי מחקר חדש של גוף נגד שחיתות.
קראו עוד בכלכליסט:

משרדי פיפ"א. כל אחת מ-209 החברות קיבלה 2.05 מיליון דולר לפחות מקרנות מרכזיים במחזור הכספיים של ארבע שנים הקשור להכנסות מהמונדיאל ב-2014. 6 הקונפדרציות חלקו 102 מיליון דולר מפיפ"א באותה תקופהצילום: איי פי
על פי הדו"ח, שפרסם הארגון שפועל לשקיפות IT (טרנספרנסי אינטרנשיונל), 168 מבין 209 החברות בפיפ"א לא מפרסמות בפומבי את הדו"חות הפיננסיים שלהן. גם התאחדות הכדורגל בישראל נמצאת ברשימת ההתאחדויות הלא שקופות. "הסיכון לשחיתות בהתאחדויות רבות ברחבי העולם הוא גבוה", הזהיר מנהל הארגון קובוס דה סוורדט. "הבעיה הזו נהיית חמורה יותר בשל היעדר המידע כמו הצהרות פיננסיות אצל התאחדויות רבות".
המחקר מגיע לאחר פתיחת חקירה פלילית נגד פיפ"א ובכירים בארגון בשוויץ ובארה"ב. לפיכך ב-IT מציעים כי ביקורת גדולה יותר על המצב הפיננסי תהפוך להיות חלק מהתרבות המשתנה בפיפ"א. "לצערנו, היעדר השקיפות ולקיחת האחריות אינם מוגבלים רק למטה של פיפ"א", נכתב בדו"ח. "כל רפורמה בפיפ"א תצטרך להעמיד זאת בראש סדר העדיפויות".
14 חברות בלבד, ביניהן אנגליה, איטליה ושלוש פדרציות בסקנדינביה, מפרסמות לפחות את המידע המינימאלי שמבקשים ב-IT. רק שלוש מבין 14 ההתאחדויות הללו שוכנות מחוץ לאירופה: קנדה, יפן וניו זילנד.
מעבר לכך, ל-1 מכל 5 מקרב 209 ההתאחדויות הלאומיות אין אתר אינטרנט שמסביר את העבודה שלהן, ו-178 לא פרסמו דו"ח פעילות שנתי.
עוד עולה מהדו"ח כי רק 2 מבין 6 הקונפדרציות האזוריות של פיפ"א חשפו את החשבונות השנתיים שלהן: אופ"א וקונפדרציית הכדורגל של אפריקה.
על הכריכה של הדו"ח המתפרש על פני 16 עמודים מודפסת תמונה של ספ בלאטר כשנופלים עליו שטרות של דולר, כתוצאה מפעלול של הקומיקאי סימון ברודקין ביולי, אז התפרץ בן דמותו לי נלסון למסיבת העיתונאים של פיפ"א.
כל אחת מ-209 החברות קיבלה 2.05 מיליון דולר לפחות מקרנות מרכזיים במחזור הכספיים של ארבע שנים הקשור להכנסות מהמונדיאל ב-2014. 6 הקונפדרציות חלקו 102 מיליון דולר מפיפ"א באותה תקופה.
"חוץ מפירוט חלקי באתר של פיפ"א, אין שום דרך ברורה לגלות מה החברות עשו עם הכסף הזה", כתוב בדו"ח. עוד מציינים כי חלק מגופי הכדורגל טוענים שהחוקים הלאומיים לא מחייבים אותם לחשוף את העבודה שלהם.
ב-TI קבעו 4 צעדים בסיסיים להתחלת הגברת השקיפות: פרסום חשבונות פיננסיים, פרסום דו"ח פעילות שנתי, קוד התנהגות ותקנון ארגוני.
רוסיה, מארחת מונדיאל 2048, עמדה בשניים מבין 4 הדרישות, ואילו מארחת מונדיאל 2022 קטאר, לא עמדה באף אחד מהם. שתי ההתאחדויות לא פרסמו חשבונות פיננסיים.
פדרציית הכדורגל של ארה"ב פרסמה את החשבונות הפיננסיים והתקנון, אך לא סיפקה דו"ח פעילות או תקנון התנהגות.
"הנשיא הבא של פיפ"א יצטרך לשים בראש סדר העדיפויות ניהול אחראי יותר לאורך הארגונים מלמטה ועד לדרג הגבוה ביותר", מסכם דה סוורדט.


