$
ספורט ישראלי

הזווית הישראלית של המאבק לכרטיסים זולים בפרמיירליג

אוהדי הכדורגל באנגליה למדו את המאבק של אוהדי הכדורגל בישראל במחירי הכרטיסים; בסוף השבוע יתחילו במחאה משותפת

אוריאל דסקל 18:5701.10.15

אוהדים מכל 20 מועדוני הפרמיירליג ומ-10 מועדונים בצ'מפיונשיפ (ליגת המשנה) יתאחדו בסוף השבוע ויביעו מחאה נגד מחירי הכרטיסים. האוהדים האנגלים מוחים על כך שמחירי הכרטיסים הזולים ביותר של הפרמיירליג עלו ב-15% מאז 2011. האוהדים יניפו שלטים זהים בעוד שפדרציית האוהדים (FSF) וארגון האוהדים האירופאי Supporters Direct קוראים להוזלה משמעותית במחירי הכרטיסים בעקבות הכנסות שיא מזכויות שידור - 5.14 מיליארד ליש"ט בשלוש העונות הבאות. "מחירי הכרטיסים הגבוהים מונעים מרבים לצפות במשחק", אמר קווין מיילס, מנכ"ל FSF.

 

 

 

האוהדים יתרכזו בדרישה ראשית: תשלום מקסימום של 20 ליש"ט על כרטיס למשחק חוץ, דרישה שמאגדת סביבה את האוהדים מכל הקבוצות ומביאה לשיתוף פעולה נדיר בין אוהדי ארסנל ומנצ'סטר יונייטד, אברטון וליברפול ועוד. ריימונד הרליהי, יו"ר איגוד האוהדים של ארסנל Red Action, אמר ל-BBC: "זה נושא גדול יותר ממועדון שלי או מועדון של אחר. זה משפיע על מיליונים שרוצים להגיע מדי שבוע לראות כדורגל. מנסים ממש להרחיק אותנו מהמגרשים עם מחירי הכרטיסים. לארסנל יש כל כך הרבה כסף בבנק אבל אנחנו משלמים מחירים שפשוט אינם הגיוניים ביחס למחירים לפני 20 או 30 שנה - צריך להבליט את הנושא הזה".

 

 

 צילום: רויטרס

 

מאז הקמת הפרמיירליג מחירי הכרטיסים עלו ביותר מ-1000% - יותר משיעור האינפלציה ויוקר המחייה. מחירי הכרטיסים לא יורדים למרות שקבוצות הפרמיירליג כבר רווחיות בזכות הסכמי זכויות שידור ענקיים והכנסות מסחריות אדירות ופחות תלויות בהכנסות ימי משחק. בניגוד לבונדסליגה, שם המועדונים בבעלות אוהדים והמחיר לצרכן שווה לכל נפש (מחיר כרטיס ממוצע הוא 23 ליש"ט), בפרמיירליג מחיר הכרטיס הממוצע הוא היקר בעולם - 53.7 ליש"ט. רוב בעלי הקבוצות באנגליה הם אנשי עסקים שמטרתם להרוויח מהכדורגל והסיכוי להוריד את מחירי הכרטיסים באמת תלוי אך ורק בפעולות קולקטיביות של כל האוהדים. מחאה, ואולי חרם.

 

הפרמיירליג מנסה להמעיט מערכה של המחאה, וטוענת כי כל קבוצה מקצה 200 אלף ליש"ט בהנחות והטבות לאוהדים ברכישת כרטיסים למשחקי חוץ, ושמדובר במהומה רבה על לא דבר. עם זאת, זה לא יעצור את המחאה שתתחיל בסוף השבוע הקרוב.

 

ייצוא ישראלי

 

אם המאבק נשמע לכם מוכר ומזכיר את המאבק שהובילו "כרטיס לכל כיס" וגופי אוהדים כגון "היציע", אז זה לא במקרה. מתווה הדרישות של אוהדי הפרמיירליג - מחיר גג לאוהדי חוץ וקידום הסכמי הדדיות בין קבוצות בקשר לכרטיסי חוץ - אלו הדרישות של ראשי מחאת הכרטיסים מהעונה שעברה. את סיפור המחאה למדו ב-Supporters Direct ולפני כמה חודשים אנשי "היציע" העבירו את כל החומרים בנושא לארגון האירופי.

 

מחאת הכרטיסים והסכמי ההדדיות הורידו בשנה שעברה את מחירי הכרטיסים וסייעו לקבוצות למלא אצטדיונים באוהדים רבים יותר - שהרגישו שכבר לא מנסים לעשוק אותם עבור צפייה בכדורגל. יש עוד לאן להתקדם ואוהדים בישראל עוד צריכים להתאחד כדי להילחם נגד ההתנכלויות של המשטרה (שמתנגדת לדגלי פריסה ומסרבת, משיקולים מוזרים, לכל מיני יוזמות של אוהדים). לאחרונה, למשל, אוהדי הפועל באר שבע יזמו "הצגה כפולה" משחק כדורסל באולם החדש בעיר ואז משחק כדורגל באצטדיון החדש (שני המתקנים באותו המתחם), אך המשטרה, בהחלטה חד צדדית לחלוטין, הכריחה את קבוצת הכדורסל להזיז את משחקה לקריית אתא. למה? כי אין אישור. לשם השוואה, ביוון, יש משחקים שדורשים היערכות מיוחדת מהמשטרה בשל פוטנציאל נפיצות גבוה. שם, כדי לחסוך בכוח אדם וכתוצאה מכך כספי ציבור, וגם כדי להקל על האזרחים שגרים בסמוך, הוחלט, שמשחקי הכדורסל והכדורגל יתקיימו במקביל.

 

 

 

בכל מקרה, עם אוזן קשבת של שרת הספורט החדשה (שמזמינה נציגי אוהדים לכל דיון כללי), נראה שמצב האוהדים טוב יותר מאי פעם. זה לא אומר שלא צריך להמשיך לדרוש יחס הוגן יותר מהמוסדות ומבעלי הקבוצות. האוהדים הם יותר מלקוחות, הם "לקוחות שבויים" שבלעדיהם שוק הכדורגל יגסוס וימות. הם יותר שותפים מאשר לקוחות וכולם, המינהלת, ההתאחדות, הספונסרים, רשויות החוק והאוהדים עצמם צריכים להבין זאת.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x