$
ספורט עולמי

מירוץ המידע

איך אפשר לקחת 2 מיליארד נקודות דאטה ממירוץ אחד ולייצר רכב יעיל יותר? סמנכ"ל מערכות מידע של קבוצת לוטוס מפורמולה 1 מנסה לענות על השאלה בראיון ל"כלכליסט"

אוריאל דסקל 10:2821.10.14

פורמולה 1 זה עסק גדול: 11 קבוצות בעלות הכנסות הגבוהות מ־4 מיליארד דולר שמתחרות ב־19 מירוצים. כמעט כל קבוצה מעסיקה עד כ־400 איש כדי שהרכבים שלה ירשמו את התוצאות הטובות ביותר בכל עונה. הגופים המשפיעים על התחרות כנותני חסות ובעלי קבוצות הם ענקיים במונחים כלכליים — ממדינות, דרך יצרניות רכב ועד חברות דלק בינלאומיות — והתקציבים של קבוצות הפורמולה נעים בין 80 מיליון דולר ל־450 מיליון דולר; לקבוצה כגון לוטוס, שבסיסה באוקספורדשייר, בריטניה, תקציב של כ־200 מיליון דולר, והיא מעסיקה כ־250 איש.

 

 

 

 

הצוות של פורמולה 1 והמכונית. תקציב גדול אבל לא ענק הצוות של פורמולה 1 והמכונית. תקציב גדול אבל לא ענק צילום: אי פי איי

 

אמנם התקציב שלה לא גבוה כמו של קבוצות אחרות, אבל ב־2012 וב־2013 היא הפסידה 88 מיליון דולר ו־103 מיליון דולר בהתאמה. השנה, למרות הצלחה מוגבלת מאוד על המסלול, הקבוצה כבר תהיה קרובה לברייק איבן — כך על פי מנהל הקבוצה שבבעלות קרן הגידור הלוקסמבורגית Genii Capital, מת'יו קארטר.

 

אז איך עושים זאת? אפשר, למשל, להביא נהגי מירוץ שישלמו את השכר של עצמם. אחד מנהגי לוטוס, הוונצואלי פסטור מלונדו, הגיע לקבוצה עם ספונסר שהביא עמו עשרות מיליוני דולרים — חברת הנפט של המדינה, PDVSA. אמנם הוא לא מצטיין ברכב ואין לו נקודה אחת, אבל על פי רוב המומחים בענף, ברכב אחר הוא ככל הנראה היה משיג יותר נקודות.

 

אז איך מתכננים בלוטוס להוריד את העלויות ולשפר ביצועים (משהו שמעוניינים לעשות בכל תחום)? מייקל טיילור, סמנכ"ל מערכות המידע של הקבוצה, מנסה להסביר איך עושים זאת בראיון ל"כלכליסט".

 

 

. .

 

אין זמן

 

"אנחנו מפיקים 2 מיליארד נקודות דאטה במירוץ", אומר טיילור. "אנחנו חייבים להשתמש בכמות האינפורמציה הזאת כדי לעשות יותר בפחות. אין לנו כסף גדול כמו שיש לקבוצות אחרות, ולכן אנחנו חייבים להגיב לשינויים ביעילות רבה יותר מאשר קבוצות אחרות. ליריבות שלנו יש הרבה יותר כסף, הרבה יותר עובדים והרבה יותר כלים, ולכן אנחנו זקוקים לכלים מתאימים יותר, למידע ולמודיעין וצריכים להשתמש בהם ביעילות". טיילור מדבר על אלפי סימולציות לכל מסלול, אשר מספקות נתונים שמלמדים על כל שינוי ברכב, במזג האוויר או בנהג. "הנתונים תמיד היו חשובים לענף הזה; השנה יש לנו יותר מידע מאי פעם, ובשנה הבאה יהיה לנו אף יותר. השאלה שלנו היא איך אנחנו יכולים לעשות את השינוי המשמעותי במעט הזמן שיש לנו, בזמן המירוץ ואחריו. זה אתגר מכני, טכני ועסקי. יש מאות דברים שצריך לקבל עליהם החלטה ולעתים רבות צריך לקבל אותה במהירות המקסימלית, כך שכל פיסת אינפורמציה יכולה לסייע אבל גם לבלבל".

 

לוטוס נעזרת בשירותי חברת EMC, חברת תוכנה אמריקאית, השמינית בגודלה בעולם, העוסקת בניהול תשתיות מידע, שגם מעסיקה כאלף עובדים בישראל. ג'ונתן מרטין, מנהל השיווק של EMC העולמית, מסביר: "במכונית המירוצים של קבוצת לוטוס מותקנים כ־250 חיישנים אשר אוספים יותר מ־2 מיליארד פרטי מידע במהלך סוף שבוע אחד של מירוצים. מערכות המידע של EMC מנגישות את כמויות המידע העצומות הללו למהנדסים ולאנשי הצוות של הקבוצה, ומאפשרות אחסון אמין ומאובטח שלו ויכולת ניתוח נתונים בזמן אמת".

 

המהנדסים של קבוצת לוטוס מנתחים בעמדת הפיט סטופ את המידע המתקבל מהמכונית, בוחנים אותו בהשוואה לאסטרטגיה שהכינו ליום המירוץ ועורכים התאמות הנדרשות בזמן אמת. "בענף ספורט מהיר כל כך, שבו מאית השנייה עשויה להפריד בין המנצח לכל היתר, מדובר ביתרון משמעותי", אומר מרטין. "נוסף לשימוש בנתונים בזמן המירוץ עצמו המידע המנוהל במערכות EMC משמש לשיפור מתמיד של כל רכיב ורכיב במכונית פורמולה 1 של קבוצת לוטוס".

 

טיילור מוסיף: "מהנדסי הקבוצה מזינים כל פרט מידע על המכונית במערכות הדמיה ממוחשבת (סימולטורים) הנמצאות במטה שלנו. מערכות אלה מסוגלות לתמוך בכמויות עצומות של נתונים, לנתח אותם במהירות ולזהות כל אפשרות לשיפור ההרכבה של המכונית. כך תורמת הטכנולוגיה של EMC להפיכת המכונית של קבוצת לוטוס למהירה יותר ממירוץ למירוץ".

 

 

המכונית של לוטוס. הקבוצה בבעלות קרן הגידור הלוקסמבורגית Genii Capital המכונית של לוטוס. הקבוצה בבעלות קרן הגידור הלוקסמבורגית Genii Capital צילום: רויטרס

 

"החברים מהכדורגל מקנאים"

 

יש לציין שלוטוס אינה קבוצת פורמולה 1 היחידה שעושה שימוש במידע מתקדם ובביג דאטה כדי להתעייל. כמעט כל הקבוצות בפורמולה 1 משתמשות בסטטיסטיקה מתקדמת כדי להסיק מסקנות ולמצוא דרכים לייעול הרכבים. קבוצת מקלארן משתמשת בתוכנה של SAP כדי לעבד את כל המידע שמצטבר בזמן מירוץ. בשנים האחרונות, בעקבות המצב הכלכלי הלא פשוט בחלק מהשווקים שפורמולה 1 פועלת בהם, החליטו קבוצות רבות להתייעל באמצעות השימוש בסטטיסטיקה מתקדמת. הן גם מחפשות את היתרון היחסי במספרים הרבים שמכונית מספקת. כמעט לכל רכב יש יותר ממאה סנסורים, שמעבירים מידע לפיט סטופ ולראשי הקבוצות. את ההחלטות צריך לקבל בתוך דקות ואפילו שניות, שמעניקות את האדג' בכל הקשור לתחרות מול קבוצות אחרות.

 

יש לך דוגמה לפרט מידע אחד ששינה משהו גדול בחשיבה שלכם?

"בגלל כמויות המידע אין פרט מידע אחד שמשנה משהו. אנחנו בוחנים מגמות. אני יכול להגיד לך שיש לי שני חברים שמתעסקים בסטטיסטיקה עבור קבוצות כדורגל, והם מקנאים בכמות המידע והדאטה שיש לי".

 

עד כמה חשוב הנהג במכלול הזה?

"הכל משנה. התחרות הנוכחית בפורמולה 1, לאחר שינוי החוקים, היא הקשה בכל הזמנים. השינויים הרגולטוריים מגבילים את היכולת לשנות את המכוניות ולממן קבוצות, ואני חושב שיותר מאי פעם, הנהגים והמכוניות נמצאים - כולם בפערים קטנים מאוד זה מזה, כך שמצד אחד הפער קטן ומצד שני כל שינוי קטן יכול להרים או להפיל עונה".

 

מה מצדיק את העלויות הגבוהות וההפסדים הלא פחות גדולים?

"במובנים מסוימים כל קבוצה היא מעין מחלקה לפיתוח של חברות רכב ומוצרים שמשתמשים בהם גם מחוץ לספורט. אני יודע שמרצדס מצדיקה את ההשקעה בפורמולה 1 לצורך שילוב הפיתוחים הטכנולוגיים בדור הבא של רכבי הכביש שלה. כרגע המנועים של כולם היברידיים, משום שהרגולציה דחפה חזק מאוד ליעילות מקסימלית בשימוש בדלק. אני בטוח שכל יצרנית רכב בפורמולה 1 תשתמש במה שמגלים במירוצים כדי לייעל את המכוניות שלה. גם בעבר הוכח שפורמולה 1 חשובה מאוד בכל הקשור לפיתוח טכנולוגיות של צמיגים, אחיזת כביש, שליטה ברכב, שימוש באנרגיה וכו'".

 

פורמולה 1 תמיד חיבקה את עניין החדשנות, זה הטבע שלה. למכונית מסחרית נדרשות בין חמש לשבע שנים כדי להפוך מרעיון למוצר. בפורמולה 1 הופכים רעיון למציאות בפחות מחמישה חודשים. "ישנן מעט מאוד תעשיות שיש להן יכולת לעבור אבולוציה בזמן קצר כל כך", הסביר ג'רארד ספנסלי, חבר דירקטוריון של פורמולה 1.

 

 

מכונית לוטוס בסינגפור. עונה גרועה מכונית לוטוס בסינגפור. עונה גרועה צילום: אינג'בנק, Gettyimages

 

עונה גרועה. לא מבוזבזת

 

לפי המנהל הטכני של לוטוס ניק צ'סטר, הקבוצה, שהתקשתה להשיג נקודות העונה, תעשה שינויים גדולים לקראת עונת פורמולה 1 בשנת 2015. "אני משוכנע שאנחנו יודעים לנצל את הדאטה שיש לנו כדי לבצע את השינויים הגדולים שאנחנו צריכים בעקבות העונה הנוכחית, שהיתה קשה בגלל שינויים רגולטוריים רבים", אומר טיילור, שטוען עם חבריו לקבוצה כי "הקבוצה תיראה שונה לחלוטין בעונה הבאה".

 

האם צריך לשנות את הנהג?

"זה משהו שצריך להביא בחשבון כחלק משיקול כלכלי נרחב. אנחנו בודקים את כל הנתונים, את כל לקיחת הסיבובים ואת כל המשתנים של כל מירוץ, אבל בסופו של דבר האתגר הוא אותו האתגר: להיות כמה שיותר יעילים מבחינה הנדסאית, מקצועית וכלכלית".

 

לא כואב הראש מכל המספרים?

"הענף תמיד היה מרוכז בדאטה ובניתוחים שלו, בטוח יותר מענפים אחרים. כל מי שעוסק בענף הזה חייב לאהוב אותו. יש לנו מזל שאנחנו עושים את מה שאנחנו עושים. זו לא עבודה למישהו שאין לו תשוקה לפורמולה 1".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x