$
ספורט ישראלי

קבוצות אוהדים בישראל - עכשיו גם בליגה המקצוענית

העדויות מצטברות: קבוצות אוהדים יכולות לשרוד ולפרוח בכדורגל המקצועני. בקרוב גם בישראל

אוריאל דסקל 22:0519.04.13

הפועל קטמון ירושלים עשתה צעד ענק לכיוון עלייה לליגה הלאומית. האדומים מהבירה ניצחו 0-2 את מכבי באר שבע וכבר חשבו שהם עולים, אבל אז קביליו יפו השיגה 0-1 דרמטי על הפועל ערד ונשארה מועמדת לעלייה גם כן. לקטמונים, שמובילים את הליגה בשלוש נקודות עם שני מחזורים לסיום, נותר משחק במחזור האחרון מול אורתודוכסים לוד, שהתפרקה ולא הופיעה למשחק היום מול שעריים, כך שככל הנראה קטמון תזכה בשלוש הנקודות הטכניות מולה. זה אומר שזה די בטוח שקטמון תעלה לליגה הלאומית. שש שנים אחרי הקמתה ושש בליגות החובבניות - וזה קורה. הליגה המקצועית הישראלית מקבלת לתוכה את קבוצת האוהדים הראשונה בכדורגל הישראלי.

 

זהו. את המגמה הזאת אי אפשר כבר לעצור והיא מגיעה לכדורגל המקצועני בישראל. וזה נהדר. ויכול לשקם את תדמית הענף.

 

לא כל קבוצה יכולה להיות בבעלות מיליארדר קנדי שלא איכפת לו להפסיד מאות מיליוני שקלים. ולא כל קבוצה יכולה להיות בבעלות יעקב שחר. אבל כל קבוצה יכולה להיות בבעלות האוהדים שלה, להתנהל בהתאם ליכולות הטבעיות שלה (בגלל שאין מיליארדר שיכסה הפסדים) ולהצליח. המחשבה היא שקבוצות אוהדים הן רעיון טוב אבל כזה שמתאים לליגות החובבניות. הפועל קטמון תוכיח שזה אפשרי להתקיים כקבוצת אוהדים גם בליגות המקצועניות.

 

מה שמפריע, בדרך כלל, לאוהדים לרכוש קבוצות זה הפחד והחובות שנותרו בגלל הבעלים הקודמים. בית"ר ירושלים, שצריכה לכסות גירעון של 10 מיליון שקל, צריכה להיות בבעלות אוהדים - אבל אלו לא יודעים איך לכסות את היגרעון ולהשתלט על הקבוצה. הם צריכים ללמוד מאוהדי פורטסמות', שגם כן היתה בבעלות משפחת גאידמק ופשטה רגל. האוהדים גייסו 3 מיליון ליש"ט ורכשו את הקבוצה, שאמנם ירדה לאחרונה לליגה הרביעית אבל העובדה שהיא קבוצת האוהדים הגדולה ביותר באנגליה תעניק לה יתרון יחסי על פני היריבות בליגות הנמוכות. ומה עם הפחד? אין מה לפחד. אם 20% מהפועל תל אביב בבעלות אוהדים - אז 80% מהפועל עכו יכולים להיות בבעלות אוהדים. זו לא צריכה להיות בעיה.

 

שחקני דורטמונד חוגים עם אוהדים שחקני דורטמונד חוגים עם אוהדים צילום: אי פי איי

 

האם אפשר לנהל קבוצה מקצוענית בישראל ללא "נדבן" או "שוגר דדי"? כן. זה אמנם לא יהיה קל אבל זה בהחלט אפשרי ואף מעניק כמה יתרונות יחסיים. יותר כספים מספונסרים (שאוהבים את החיבור הטבעי שיש לקבוצה קהילתית עם הקהילה), יותר כספים מהעירייה (שיש לה אינטרס לחזק קבוצות קהילתיות מאחר שהן עוזרות בתעסוקה, חינוך וחיזוק הקהילה) והניהול של קבוצה בבעלות פלורליסטית, שאינה נתונה לגחמות של מיליארדר או נדבן כזה או אחר, הוא יותר מקצועי בדרך כלל. למה? כי אין מי שיכסה הפסדים אז צריך להתנהל ביעילות ולחשוב לטווח הארוך.

 

ובכלל, העדויות מצטברות לכך שהעסק הזה שנקרא כדורגל בנוי לקבוצות אוהדים. הבונדסליגה, ליגה אשר בבעלות אוהדים, היא הליגה הרווחית והבריאה ביותר מבחינה כלכלית ואפילו מנכ"ל הליגה הקפיטליסטית ביותר בעולם, הפרמיירליג, אמר ש"המודל האידיאלי" היא קבוצה כמו סוונסי סיטי, שנמצאת בבעלות אוהדים. ובכלל, ארבעת הקבוצות בחצי גמר ליגת האלופות הן קבוצות בבעלות אוהדים.

 

כעת, הפועל קטמון צפויה להכניס כ-1.5 מיליון שקל מכספי ההתאחדות והטוטו. זה בערך כל התקציב שלהם. מדובר על סכומי עתק במונחים הקטמונים. הספונסרים גם כן יכניסו יותר כסף כשהקבוצה תהיה בליגה הלאומית - יש להפועל קטמון כמה ספונסרים מאוד חזקים ומאוד מחויבים למטרה כמו אלטשולר שחם. וכאמור, עכשיו - כשהקבוצה סוף סוף בליגה המקצוענית - ייכנס הרבה יותר כסף ממכירת כרטיסים וגם ממכירת שחקנים.

 

עם ניהול נכון, 4,000-5,000 אוהדים במשחק, גיוס משאבים טוב והמשך עבודה טובה בילדים, הנערים והנוער (קבוצת הנוער גם כן עלתה ללאומית) יתכן מאוד שקטמון תגיע בקרוב לליגת העל.

 

מה עם איחוד עם הפועל ירושלים המקורית - כלי ריק מאוהדים, עמוס חובות ומלא בעיות? יש אוהדי קטמון שרוצים איחוד אבל לא בטוח שהוא יעשה טוב לדבר הכי טוב שקרה לכדורגל הישראלי בשנים האחרונות - הפועל קטמון. אסור שהעצמאות של האוהדים של הפועל קטמון ירושלים, אלו ששיקמו, בנו וניהלו את הקבוצה הכי מרגשת בישראל, תפגע בגלל איחוד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x