$
רכישות

בורוסיה דורטמונד למשקיעים הגדולים: אל תקנו את המניות שלנו

על פי המנכ"ל, מרבית בעלי המניות הם אוהדים בעלי קשר רגשי לקבוצה, ומשקיעים מוסדיים עשויים להפעיל לחץ להעלות את ההכנסות על חשבון ההצלחה המקצועית

בלומברג 14:2314.11.12

בורוסיה דורטמונד, קבוצת הכדורגל היחידה בגרמניה הנסחרת בבורסה, רשמה את הרווח הגדול ביותר בהיסטוריה שלה, אך למנכ"ל יש מסר ברור למשקיעים המוסדיים: אל תקנו את המניות שלנו.

 

המנכ"ל האנס יואכים ואטצקה טוען כי אינו מעוניין שבעלי המניות יפריעו לקבוצה, שהכריזה ב-28 באוגוסט על רווח נקי שנתי של 34.3 מיליון יורו (43.7 מיליון דולר), לאחר שזכתה במשך שנתיים ברציפות באליפות הבונדסליגה. מדובר ברווח גבוה יותר אף משל ריאל מדריד, שנחשבת לקבוצת הספורט הגדולה בעולם במונחים של הכנסות.

 

לדברי ואטצקה, מרבית בעלי המניות הם אוהדים שיש להם קשר רגשי לבורוסיה דורטמונד.  משקיעים מוסדיים עשויים להפעיל לחץ על הקבוצה להעלות את ההכנסות על חשבון ההצלחה המקצועית, מסביר קלאוס קרנזל, אנליסט בחברת סילביה קוונדט אנד סיה בפרנקפורט. מאז 26 באוגוסט טיפסה האחזקה המשולבת של משקיעים מ-6.5% ל-14.2%, כך לפי הנתונים שאספה בלומברג.

 

"אנחנו לא מעוניינים בהם", הודיע ואטצקה, שמגדיר את עצמו כאוהד של דורטמונד כבר יותר מארבעה עשורים. "חשוב מאד להישאר חופשיים לקבל החלטות", הוסיף. 

 

  

אוהדי בורוסיה דורטמונד. מניות הקבוצה החלו להיסחר בשנת 2000, וקרוב ל-80% מהמניות רשומות במסחר אוהדי בורוסיה דורטמונד. מניות הקבוצה החלו להיסחר בשנת 2000, וקרוב ל-80% מהמניות רשומות במסחר צילום :רויטרס

 

בורוסיה דורטמונד, שקרויה על שם מבשלת בירה מקומית - Borussia Brauerei - הוקמה ב-1909. בורוסיה הוא השם הלטיני של פרוסיה, שבעבר שכנה בשטחי גרמניה של היום. מניות הקבוצה החלו להיסחר בשנת 2000, וקרוב ל-80% מהמניות רשומות במסחר. בעל המניות הגדול ביותר הוא ברנד גסקה, שמוגדר על ידי ואטצקה כאוהד "מטורף" של הקבוצה. גסקה, המכהן כחבר במועצת המנהלים, מחזיק ב-11.6%.

 

על המגרש דורטמונד נהנית מהצלחה. המאמן יורגן קלופ הוביל את הקבוצה לזכייה בשתי האליפויות האחרונות, בגביע הגרמני בעונה שעברה, ובשלב זה היא מובילה על ריאל מדריד, אייאקס ומנצ'סטר סיטי בבית שלהן בצ'מפיונס ליג. ב-1997 זכתה הקבוצה בפעם האחרונה בתואר האירופי המוביל. עם זאת, השנה הקבוצה מצליחה פחות בליגה הגרמנית, ומצאה עצמה מפגרת מאחורי באיירן מינכן ב-11 נקודות.

 

המניות של דורטמונד, שזכתה באליפות גרמניה שמונה פעמים ולרוב מוכרת את כל הכרטיסים באצטדיון ווספאלנשטאדיון, המכיל 80 אלף מושבים, עלו ב-40% השנה. אתמול הם נסחרו ברמה של 2.66 יורו, שהעניקו למועדון שווי של 163 מיליון יורו. עם זאת, ואטצקה הדגיש כי אין תוכניות לרכוש חזרה את המניות.

 

הקבוצה דיווחה על רווח נקי של 2.3 מיליון יורו ברבעון הראשון, והכנסות של 52 מיליון יורו.

 

קרנזל מדגיש כי האוהדים שמחזיקים במניות יעדיפו הצלחה על המגרש מאשר בכיס, ולכן דורטומונד היתה יכולה להרשות לעצמה בשנה הפיסקאלית האחרונה לשלם "דיבידנד "מאכזב" של 6 סנט. "אני לא אמכור את המניות שלי בעד שום הון שבעולם", מכריז אלכסנדר מארק (23), שמחזיק ב-100 מניות כבר שבע שנים, בעודו לוגם בירה לפני המשחק בשבוע שעבר מול ריאל מדריד. "אני אוהב את בורוסיה דורטמונד".

 

שחקני דורטמונד. עלויות השכר בקבוצות בונדסליגה עמדו בממוצע על שיעור של 53% מההכנסות, זאת בהשוואה לשיעור של 70% בקרב קבוצות הפרמיירליג האנגלי שחקני דורטמונד. עלויות השכר בקבוצות בונדסליגה עמדו בממוצע על שיעור של 53% מההכנסות, זאת בהשוואה לשיעור של 70% בקרב קבוצות הפרמיירליג האנגלי צילום: איי אף פי

 

בספרד ובאיטליה חלק מהאוהדים תופסים משקיעים חיצוניים כאיום. בספטמבר פעלו אוהדי ריאל מדריד כדי לחסום השתלטות פוטנציאלית בכך שדרשו כי מועמדים לנשיאות המועדון יחויבו לשמש כחברים במשך 20 שנה. הרווח הנקי של ריאל עמד בשנה הפיסקאלית שהסתיימה ביוני על 24 מיליון יורו, והכנסות של 514 מיליון יורו.

 

קרן האוהדים של מנצ'סטר יונייטד, חבורה של אוהדים שמתנגדת לבעלות של משפחת גלייזר, טוענת כי האמריקאים מסכנים את ההצלחה של המועדון מכיוון שמאז ההשתלטות שלהם ב-2005 הם מקדמים את האינטרס הפיננסי שלהם בלבד. יותר ממחצית הקבוצות בליגה הבכירה באנגליה הן כעת בבעלות זרה.

 

נכון לעכשיו לא צפויה התערבות של משקיעים מוסדיים בהחלטות המקצועיות של דורטמונד מכיוון שאף אחד מהמשקיעים הללו לא מחזיק באחזקה גדולה מספיק, מסביר קרנזל.

 

חברות ניהול הכספים האמריקאיות ונגארד גרופ ובלאקרוק, שהאחזקות המשותפות שלהן עומדות על 750 אלף יורו, מסרו כי האחזקה נובעת מכך שהמניה היא חלק ממדד מניות שהן עוקבות אחריו. "זו הסיבה היחידה בגללה אנחנו מחזיקים במניה", הסביר מייקל פר מוונגארד.

 

ואטצקה עומד בראש המועדון מאז 2005, כאשר מחיר המניה, שעמד בהנפקה על 11 יורו צנח ל-2 יורו, והקבוצה היתה קרובה לפשיטת רגל בשל חוב של 122 מיליון יורו. לפני כן הוא ניהל את החברה Watex Schutz-Bekleidungs, המייצרת בגדים חסיני אש. הוא הצליח להפחית את החוב של הקבוצה ל-30 מיליון יורו ורכש את האצטדיון מקרן נדל"ן.

 

בורוסיה דורטמונד עוקפת יריבים מחוץ למגרש מכיוון שהסכומים שהיא מוציאה על משכורות נמוכים יותר בהשוואה לקבוצות כדורגל אחרות הודות למדיניות של העסקת שחקנים צעירים.

 

בשנה הפיסקאלית שהסתיימה ביוני עלויות השכר היוו 35% מ-215 מיליון יורו בהכנסות. בעונת 2010-11 עלויות השכר בקבוצות בונדסליגה עמדו בממוצע על שיעור של 53% מההכנסות, זאת בהשוואה לשיעור של 70% בקרב קבוצות הפרמיירליג האנגלי, כך לפי הנתונים של דלויט, שמדרגת את דורטמונד כקבוצה ה-16 מבחינת מכירות.

 

"אנחנו בעמדה טובה, אין ספק בכך", אומר ואטצקה. בעוד שכמה מהקבוצות הספרדיות נאבקות בקשיי נזילות, דורטמונד היא "מהימנה כמו הבנק המרכזי של אנגליה" מבחינת תשלום משכורות, הוא מוסיף.

 

בחברת סילביה קוונדט, שמחזיקה בהמלצת קנייה על המניה, מעריכים כי היא תרוויח 19.9 מיליון יורו בשנה הפיסקאלית הנוכחית, ותשלם דיבידנד של 5 סנט, כך על פי מכתב ששלח בספטמבר למשקיעים. קרנזל מוסיף כי הקבוצה ממשיכה להיות השקעה "אקזוטית", המיועדת בעיקר לאנשים שיש להם קשר למועדון.

 

הוא מוסיף כי בכדורגל קשה יותר לשמור על מחזור עסקי מצליח מאשר בתעשיות אחרות, וקרוב לוודאי שיופעל על דורטמונד לחץ להחליף שחקנים כמו מרקו רויס. הקבוצה העבירה השנה גם את הקשר היפני שינג'י קגאווה (23) למנצ'סטר יונייטד תמורת 16 מיליון יורו.

 

חוקי הליגה הגרמנית לא מאפשרים למשקיעים להשתלט על ההנהלה של קבוצה על ידי רכישת מניות, מסכם קרנזל. החוק הזה מקובל על  ואטצקה. לדבריו, בורוסיה דורטמונד היא חלק מהתרבות הגרמנית ואינה מיועדת "עבור מישהו מאבו דאבי, רוסיה או סין. עלינו להרוויח את הכסף שלנו בעצמנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x