$
ספורט עולמי

צ'מפיונס ליג - הדור הבא

האם סדרת ה־NextGen תהפוך ללהיט בקרב הצופים ונותני החסות? אולי. אבל זה לא משנה — הקבוצות הגדולות באירופה הבינו שכדי לקדם את הנוער שלהן הן צריכות שהוא ישחק נגד הטובים ביותר באירופה. הניסוי מרתק

אוריאל דסקל 10:0226.02.12

לפני כעשור, ססק פברגאס, ג'רארד פיקה וליאו מסי היוו את עמוד השדרה של אחת מקבוצות הנוער האגדיות שידע הכדורגל הספרדי. הצעירים במדי ברצלונה טבחו בכל יריבותיה, ותוצאות בסדר גודל של 6־0 ו־8־0 היו נפוצות הרבה יותר על המגרשים מאשר 1־0 ו־2־0. כיום השלושה משחקים בקבוצה הבוגרת של בארסה, שבתקופה של פפ גווארדיולה רושמת יותר תוצאות של 5־0 מאשר 1־0 או 2־0. כעשור לפני זה, במנצ'סטר יונייטד צמחה חבורה מוכשרת של שחקנים כגון דיוויד בקהאם, פול סקולס, האחים נוויל, ניקי באט, ובמידה מסוימת ראיין גיגס, שיחד היוו את השלד לזכייה הראשונה של הקבוצה בגביע האלופות מאז ימי ג'ורג' בסט. טיפה לפני כן, באייאקס גדל דור של שחקנים מדהימים, שבמובנים רבים שינו את פני המשחק לנצח. הם היו ממשיכי הדרך של אייאקס הגדולה של יוהן קרויף, שגם כן גדלה במחלקת הנוער. ובכן, הכתבה הזו אולי מתחילה בנוסטלגיה — אבל מטרתה להביט אל העתיד.

 

ההצלחה הכבירה של ה"לה מאסיה" (החווה), מחלקת הנוער של ברצלונה, יחד עם הנסיקה של דורטמונד בזכות מחלקת הנוער שלה וההשקעה המרובה של קבוצות ענק באקדמיות; בנוסף לחוקי הפייר פליי הפיננסי המתקרבים בצעדי ענק ומערכות הסקאוטינג הגלובליות, ולצד התפתחויות טכנולוגיות, מדעיות וחינוכיות — נראה שיותר ויותר קבוצות מגדלות את השלד הבא שלהן בעצמן. וזה הוביל חלק ניכר מהקבוצות להקים את ה־Next Generation Series. ליגת האלופות לנוער, אם תרצו. קונספט מבריק אך פשוט, שלא מובן למה הוא לא קיים כבר שנים.

 

 

ססק וצ'אבי. כולם רוצים קבוצה כמו ברצלונה והבינו שזה הכל תלוי באיכות הנוער ססק וצ'אבי. כולם רוצים קבוצה כמו ברצלונה והבינו שזה הכל תלוי באיכות הנוער צילום: איי פי

 

מגבשים זהות

 

הבסיס של הטורניר הוא להציב קבוצות נוער ממבחר מדינות בליגה אחת — מה שיוצר עניין רב בהתפתחות השחקנים הצעירים המצוינים. מטרת הסדרה, NextGen, היא לא לראות מי זוכה בתואר (אף שזה תמיד נחמד לנצח, גם ברמת נוער). "הפילוסופיה שלנו קשורה הרבה יותר לכך שזה עוזר בטיפוח השחקנים הבאים", אומר טים שרווד, המנהל הטכני בטוטנהאם האנגלית. "הטורניר בעל מבנה טוב ופותח את העיניים של האנשים לכדורגל אחר. תרבות כדורגל אחרת". אוסקר גרסיה מברצלונה הוסיף: "בזכות זה, הבחורים שלנו יהיו הרבה יותר מנוסים כשהם יגיעו לקבוצה הבוגרת. זה יעזור לאינטליגנציה שלהם. בשבילנו זה לא בשביל הניצחון אלא בשביל ללמוד".

 

הטורניר שמבוסס על מודל ליגת האלופות החל העונה ויש בו 16 קבוצות. כיום הוא בשלב חצי הגמר ובשנה הבאה עשוי להכיל 24 קבוצות ואף למכור זכויות שידור. כרטיסים למשחקים הללו, שמעוררים עניין רב, עומדים על פחות מ־8 יורו, ועבורם ניתן לראות את דור העתיד של הכדורגלנים המובילים ביבשת. זה לא רע. בנוסף, כבר עכשיו ניתן להצביע על העברות שחקנים בגלל המשחקים הללו. ליברפול מהפרמיירליג, למשל, החתימה את ג'ואו  קרלוס (19) מספורטינג ליסבון. הקבוצה שילמה עבור שחקן נבחרת פורטוגל הצעירה מיליון ליש"ט. הוא הרשים נגדה במשחקי ה־NextGen.

 

16 הקבוצות בסדרת ה־NextGen כוללות את ברצלונה, אייאקס, אסטון וילה, ליברפול, טוטנהאם, באזל, מולדה, סלטיק, פנרבחצ'ה, מנצ'סטר סיטי, מארסיי, פ.ס.וו, ספורטינג ליסבון, וולפסבורג ורוזנבורג. החוקים מאפשרים לשלושה שחקנים עד גיל 20 לשחק בקבוצה, בעוד שהשחקנים האחרים צריכים להיות עד גיל 19.

 

מארק וורבורטן, לשעבר מנהל האקדמיה של ווטפורד, הוא יזם הטורניר. "הגעתי למסקנה ששחקנים בני 18–19 צריכים אתגר אחר מאשר משחקי המילואים לפני שהם פורצים את הדרך לקבוצה הבוגרת".

 

הסדרה אמורה להתחיל להחזיר כסף למשקיעים, גופים פרטיים וחברות בינלאומיות. כבר בעונה הבאה היא תכיל 24 קבוצות כגון מנצ'סטר יונייטד, צ'לסי, ארסנל, באיירן מינכן וריאל מדריד. כיום הסדרה מממנת את הוצאות הטיסה והמלון בזכות המשקיעים, חלקם מהמזרח התיכון. המועדונים המשתתפים מראים את המשחקים ואת התקצירים שלהם באתרי האינטרנט של הקבוצות — שזוכים לחשיפה גדולה.

 

אבל המטרה, כאמור, היא לא כסף. המטרה היא להפוך את שחקני העתיד לטובים יותר. מארק אלן, מנהל האקדמיה של מנצ'סטר סיטי, הסביר: "הלחץ החיובי של המשחקים האלה מצוין. ההשתתפות במשחקים תעניק לצעירים ניסיון חשוב נגד הקבוצות הטובות באירופה. המשחקים הללו יכינו את השחקנים הצעירים טוב יותר לחיים בקבוצות בוגרות".

 

כריס מקארט, האחראי למחלקת הנוער של סלטיק, מאמין שהסדרה גם הופכת את השחקנים הצעירים לטובים יותר. "אנחנו בטוחים שהצעירים שלנו יהפכו לטובים יותר והסטייל של הקבוצה יתחזק. בנוסף, הסדרה עוזרת לנו לגייס שחקנים חדשים. אנחנו מציעים הזדמנויות לטוס לחו"ל ולשחק נגד קבוצות כמו ברצלונה".

 

יש בזה היגיון רב. במקום שהצעירים של אסטון וילה יתמודדו רק מול הנוער או קבוצות המילואים של קובנטרי סיטי ו־MK דונס, הם מתחרים עם אקדמיות הנוער המשובחות של אייאקס וספורטינג ליסבון. ולמשחקים האלו, מבחינת וילה, הגיעו 3,000 איש לווילה פארק (מחיר כרטיס: 3 ליש"ט), בערך 3,000 איש יותר מאשר מגיעים למשחקי האקדמיה הרגילים. וגם ישנו העניין החשוב הזה של שחקן שהמועדון "גילה" ב־NextGen: גארי גארדנר, שבזכות שלושער שכבש במשחק נגד אייאקס, עלה לבוגרים ואף הרשים במשחקים שקיבל. הוא כנראה לא היה מקבל את הצ'אנס הזה ללא סדרת המשחקים האירופית.

 

 

פטריס אברה עם ילד. בשנה הבאה תצטרף מנצ'סטר יונייטד לליגה החדשה פטריס אברה עם ילד. בשנה הבאה תצטרף מנצ'סטר יונייטד לליגה החדשה צילום: אי פי אי

 

ה־NCAA האירופי

 

לאן כל זה יכול להגיע? ובכן, המארגנים בונים על כך שהתחרות, שכיום לא נחשבת לתחרות רשמית של אופ"א, תהיה ממש צ'מפיונס ליג לילדים. המארגנים מפנטזים שאולי יהיה גם אימוץ מודל אמריקאי מסוים — ושה־NextGen תהיה לליגות האירופיות מהשה־NCAA לליגת המקצועניות בארה"ב, ושגם תיהנה מהצלחה מסחרית של ה־NCAA — גוף שמכניס מיליארדים ומפעיל תחרויות ספורט שהן בעצם תחרויות נוער משודרגות.

 

עדיין קשה לראות אם התחרות תהפוך להצלחה מסחרית גדולה, אבל מה שברור הוא שה־NextGen מציגה שלב נוסף בהתקדמות למקצוענות מוחלטת וחסרת פשרות של הכדורגל האירופי לצעירים.

 

חינוך נגד כסף

 

ויש עניין נוסף שצריך לשים לב אליו כשכותבים עליו בהקשר של שחקני נוער. אם נבחן את המירוצים לאליפות באירופה נראה מגמה ברורה. קבוצות עשירות שקונות את דרכן להצלחה נגד קבוצות שבגלל סיבות פיננסיות או אידיאולוגיות מתמקדות בעיקר בבניית בסיס סביב נוער. בספרד רואים את זה: ריאל מדריד (העשירה) נגד ברצלונה (העשירה גם כן, אבל עם האקדמיה הטובה בעולם); באנגליה זו מנצ'סטר סיטי (עשירה) נגד מנצ'סטר יונייטד (שחקני נוער לצד שחקנים מנוסים); בגרמניה אלה בורוסיה דורטמונד ובורוסיה מנשנגלדבאך (שמבוססות על שחקנים שגידלו) נגד באיירן מינכן (העשירה, עם מחלקת נוער לא רעה בכלל, אגב); בצרפת זו פריז סן ז'רמן (שכבר אפשר להחשיב לקטארית) מול ליל ומונפלייה (שמבססות את הצלחתן על מחלקות הנוער); באיטליה זו מילאן הבינלאומית נגד יובנטוס, שנגד קאטניה, למשל, עלתה למגרש עם 11 איטלקים. וכך זה במדינות אירופיות אחרות. מה זה אומר? שאפשר להצמיח קבוצה אורגנית וטובה, שיכולה להילחם נגד אחד האלמנטים החזקים ביותר בימינו: הכסף. זה גם אומר שהדרך להילחם נגד הכסף היא בעזרת נוער וחינוך.

 

 שלושה שחקנים שתשמעו את השם שלהם בעתיד הקרוב

 

ז'ואו קרלוס, ליברפול

הקשר בן ה־19 גדל באקדמיה שהצמיחה את כריסטיאנו רונלדו, לואיש פיגו ונאני, וכמו רבים לפניו גם הוא עזב את ספורטינג ליסבון לטובת קבוצה גדולה יותר. קרלוס, "דקו הבא", הצטרף לליברפול לאחר שהרשים מולה במדי ספורטינג. ליברפול שילמה עבורו 1 מיליון ליש"ט.

 

ז'אן מרי דונגו, ברצלונה

"ליאו מסי האפריקאי" הוא הכובש המצטיין ב־NextGen, וכבר עכשיו, כשהוא בקושי בן 16, בונים עליו לעלות לבוגרים. הקמרוני הצעיר משחק עם שחקנים הגדולים ממנו בשלוש שנים ומצטיין — בדיוק כמו מסי. בקרוב בבוגרים.

 

ויקטור פישר, אייאקס

השחקן בן ה־16 שהגיע לאייאקס ממידטייאלנד הדנית נחשב לאחד מהכישרונות הצעירים הטובים ביותר שהצמיחה דנמרק לאחרונה. במדינה הסקנדינבית מצפים שהוא וכריסטיאן אריקסן (19) יובילו את ההתקפה של דנמרק בקרוב. אלכס פרגוסון כבר הביע עניין בכישרון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x