$
עסקי ספורט

כדורגל ישראלי עם כוונת רווח?

מכבי תל אביב, עם עו"ד מורן מאירי בחוד החנית, יוצאת למאבק שעשוי לשנות את פני הכדורגל הישראלי. המטרה: לאפשר לקבוצות להיות חברות בע"מ במקום עמותות ללא מטרות רווח במטרה למשוך משקיעים. האם זה יכול לעבוד או האם זה יוביל לקריסה הסופית של הליגה הישראלית?

אביתר לנג 10:2203.03.11

ביסודיות, הרחק מעין הציבור ובעידוד ההתאחדות לכדורגל, מנסה מכבי תל אביב בכדורגל לחולל מהפכה בכדורגל הישראלי. מיטשל גולדהאר, הבעלים הקנדי, החליט לנצל את העובדה שסביבו יש מערך ניהולי איכותי ויציב והחליט לשנות סדרי עולם. הוא רוצה להפוך את מכבי לקבוצת כדורגל שמנוהלת על ידי חברה בע"מ, עם כוונת רווח.

 

גולדהאר פנה ליועץ המשפטי של המועדון, עורך הדין מורן מאירי, כדי שהוא ואנשיו יחלו לפעול בנושא מול ראשי ההתאחדות לכדורגל. מאירי, שועל ותיק בכדורגל הישראלי, תומך נלהב ברעיון.

 

יש לציין כי כיום, לפי חוקי ההתאחדות לכדורגל, כל קבוצות ליגת העל והליגה הלאומית (שתי הליגות המקצועניות) מחויבות להתנהל על ידי עמותה או חברה שהיא ללא מטרות רווח (מלכ"ר). זאת מאחר שהרוב המוחלט של הקבוצות נהנה מכספים ציבוריים, בין אם זאת תמיכה מרשות עירונית ובין אם מדובר מכספים שהקבוצות מקבלות מהטוטו־ווינר.

 

 

אוהדי דורטמונד. המודל הגרמני הוא המומלץ על ידי אופ"א אוהדי דורטמונד. המודל הגרמני הוא המומלץ על ידי אופ"א צילום: אי פי אי

 

המודל האנגלי

 

לפני כשבועיים הגיע מאירי למשרדי ההתאחדות לכדורגל והציג בפני אנשי ההתאחדות שם שאלה פשוטה: מדוע שאדם כמו גולדהאר ששופך עשרות מיליוני שקלים, לא יוכל ליהנות מפועלו ולמשוך דיבידנד אם ירצה? לאנשי ההתאחדות לא היתה תשובה ברורה בנושא, והם ביקשו ממאירי להכין להם תוכנית כלכלית־ניהולית מפורטת כיצד ניתן לבצע העברת זכויות בפועל לחברה עם מטרות רווח.

 

"מכבי תל אביב שואפת היום לעבור להתנהל בדיוק במודל האנגלי", מסביר מאירי ל"כלכליסט". "ישנם שני מודלים מובילים היום בכדורגל. הראשון הוא הגרמני הנקרא גם'50 + 1', שבו 50% פלוס מניה או יותר מכל קבוצה נמצאים בבעלות חברי מועדון והחצי האחר או פחות בידי משקיעים פרטיים או ספונסרים, ויש מודל נוסף, המודל האנגלי. המודל האנגלי מבוסס על ניהול בסגנון בעלות פרטית במסגרת תחרות חופשית ועם מטרות רווח - זה בדיוק המודל שמתאים למשקיעים זרים".

 

השאלה כאן משולשת. האם הכדורגל הישראלי בכלל צריך משקיעים זרים? האם המודל באנגליה מתאים בכלל לכדורגל הישראלי? האם באנגליה מרוצים מהמודל הזה? באנגליה, כיום, דנה הממשלה בהליך ליברליזציית היתר שעבר על הכדורגל האנגלי - הליך שהעלה את מחירי הכרטיסים לשיאים חדשים והרחיק אוהדים רבים מהמגרשים. נכון, הכדורגל האנגלי הפך למאוד פופולרי ברחבי העולם בזכות המשקיעים הזרים (מה שלא יקרה לכדורגל הישראלי), אבל הוא גם נדבק במחלות רבות כמו חובות ואינפלציית מחירים.

 

בארגון "היציע" מודאגים במיוחד מהתוכנית כזאת. "מועדוני הכדורגל, על פי כל קנה מידה ומבחן, הם גופים קהילתיים", אומר שי גולב, יו"ר היציע, ארגון האוהדים של ישראל. "מהלך של הפיכתם לחברות בע"מ הוא דרמטי ביותר, וינציח את תהליך הניתוק והניכור של הכדורגל מהקהילה שלו. המהלך יהווה מתן חותמת סופית ליחס מוסדות הכדורגל לקהילה, וירחיק בעשרות מונים את האפשרות לבעלות קהילתית על המועדונים (המודל הגרמני), המודל המועדף והמומלץ על ידי אופ"א. בפועל, הניתוק יבוא לידי ביטוי בהקפאת כל ההקצבות הציבוריות אל המועדונים. אלו שבבת אחת יהפכו לחברות מסחריות, יאלצו ליישר קו עם חברות מסחריות אחרות ולהיות כפופים למערכת חדשה לחלוטין של קריטריונים לשם קבלת התקצוב שלו הם היו זכאים כמוסדות ציבוריים.

 

גולוב מדגיש: "חלק ניכר מתקציבי מרבית המועדונים בארץ נסמך באחוזים רבים על כספי ציבור - ארנונה, רשות השידור, הטוטו וכד'. אותם כספים שעצם העברתם יעבור בחינה מחודשת - יעמידו את פעילותם בסכנה קיומית, שהנפגעים ממנה יהיו בראש ובראשונה האוהדים. זאת מכיוון שסביר להניח שחלק ניכר מההקצבות יהפוך לבלתי אפשרי (מימון הרשות המקומית לחברה בע"מ). לדוגמה, מחלקות הנוער שזכאיות וראויות לקבל תקצוב עירוני, ועל פי השינויים ייאלצו להיפרד מבחינה משפטית וניהולית מהמועדונים לתאגידים נפרדים, ויגדילו את הפער והניתוק בינן לבין המועדון הבכיר ולקהילה וחוזר חלילה מכיוון שלא ישקיעו יותר במחלקות הנוער, שהן הביטוי הראשון של השקעה וקשר לקהילה".

 

 

אבי לוזון ואורי שילה. יחליטו למי שייך הכדורגל אבי לוזון ואורי שילה. יחליטו למי שייך הכדורגל צילום: טל שחר

 

בע"מ בכדורגל = "אסון פיננסי"

 

אגב, בספרד ניסו לאמץ את המודל האנגלי, וזה הוביל את הליגה ל"אסון פיננסי". קבוצות הכדורגל הספרדיות נתונות כיום בחובות של יותר מ־3.4 מיליארד יורו (4.5 מיליארד דולר) - סכום גדול יותר מהחוב הציבורי החיצוני של גואטמלה. בספרד טוענים כי זה הוביל ל"אסון פיננסי" שיכה בכל המועדונים וכבר עכשיו הפך קבוצות פאר כגון ולנסיה לקשות יום.

 

האשמה העיקרית במצב הזה נופלת על אנשי העסקים הלא מוצלחים שניהלו את הקבוצות וגם על הרשויות בספרד, שאפשרו אותו על ידי אימוץ מודל בע"מ, שהיה אמור למשוך משקיעים זרים. רוב המועדונים בספרד מנוהלים על ידי "חברות ספורט" -sociedades anonimas deportivas - או בקיצור SAD. רוב חברות הספורט ניצלו את החוקים כדי לפשוט רגל, למחוק חובות ולהמשיך לחיות כאילו אין מחר, כלומר לחיות הרבה מעבר ליכולותיהן הכלכליות הטבעיות. כמה קבוצות ספרדיות ממשיכות לפעול רק מפני שהן כפופות לתקנות פיננסיות אחרות מחברות רגילות במדינה.

 

כמה מועדונים ספרדיים, כגון אוסאסונה, ריאל מדריד, ברצלונה ואתלטיק בילבאו, מנוהלים כמועדוני ספורט, שבעליהם הם חברי מועדון (סוסיוס). גם המועדונים האלו סבלו מבעיות אבל רובן נפתרו עוד לפני המשבר הגדול בספרד, ולפי דו"ח של הממשלה הספרדית, "מצב החוב אצל מועדוני הספורט טוב בהרבה מאשר בחברות הספורט".

 

זה לא מובן מאליו. אחרי הכל, חברות עסקיות היו אמורות להתנהל בדרך עסקית ומועדוני ספורט דמוקרטיים היו צריכים להתנהל בדרך פוליטית. אולם כדורגל הוא עסק אחר ודווקא גופים קואופרטיביים הם גופים מוצלחים יותר. קבוצות הליגה הגרמנית, למשל, נשלטות על ידי חברי מועדון וזו הליגה הרווחית ביותר באירופה. ברצלונה וריאל מדריד, גם קבוצות שבבעלות אוהדים, הן רווחיות, ובוקה ג'וניורס, שגם מנוהלת על ידי אוהדים, היא המועדון הרווחי ביותר בדרום אמריקה.

 

מדוע זה? כי האוהדים, חברי המועדון, רוצים שינהלו את המועדון שלהם כמו שצריך - וכמו שצריך משמעו להשקיע בתשתיות, במחלקות הנוער והילדים, במערכת הסקאוטינג ובמגרשי האימון, ולא לזרוק כסף שאין על שחקנים שלא שווים אותו.

 

גם רגשי ההזדהות שיוצרות קבוצות שבבעלות אוהדים עוזרים למשוך קהל למשחקים ולמרקעים, ובסופו של דבר, לעליית ההכנסות והרווחים.

 

ישראל נופלת בין הכיסאות

 

בכל מקרה, מאירי מסתמך על העובדה שביחס להשקעתו של גולדהאר, הכספים הציבוריים שמקבלת מכבי הם אחוז קטן במיוחד מתקציבה. זה מאפשר למאירי לבוא ולהתבסס על מודל שלכאורה מוותר על ההקצבות הציבוריות לקבוצה הבוגרת, וטוען כי ניתן להפנות אותן למחלקת הנוער של מכבי, שמתנהלת על ידי עמותה. אגב, כאן גם קיימת בעייתיות מסוימת - הרי בסופו של דבר חברה בע"מ עם מחלקת נוער שהיא מלכ"ר עשויה להרוויח ממחלקת הנוער.

 

נחזור לעבודה של מאירי. על פי שני המודלים שהוא מציג, ישראל למעשה נופלת בין הכיסאות. אין בה שום משיכה למשקיעים במודל של בעלות פרטית, ומצד שני, אין מספיק עניין בכדורגל כדי להתבסס על מודל מודל גרמני של חברי עמותה.

 

היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל, עו"ד משה אביבי, שמע על הרעיון של מכבי וטוען כי הדבר בר־ביצוע, אולם יש כמה מכשולים שצריך לעבור בדרך. אביבי: "בנושא זה היו בעבר ההתייחסויות גם של משרד מבקר המדינה וגם של רשם העמותות, ונשאלה השאלה האם גוף שמקבל הקצבות ציבוריות יכול להתנהל למטרות רווח. השאלה השנייה שנשאלה היא האם ההתאחדות לכדורגל, שהיא עמותה וגוף דו־מהותי, יכולה, בעת שהיא משמשת כצינור להעברת כספים לקבוצות ולגופים המתנהלים למטרות רווח והאם זה תקין . אם קבוצה תחליט שהיא מוותרת על ההקצבות הציבוריות, אני חושב שזאת לא תהיה בעיה, כלומר גוף שיפעל מכספיו שלו יוכל לוותר על כספים ציבוריים. אני לא רואה סיבה שגוף שמתנהל מכספים של משקיע כזה או אחר לא יוכל ליהנות ממנו בצורת חברה, כמובן לפי חוקי הבקרה התקציבית".

 

 

אוהדים של מכבי פתח תקווה. יש לך משקיע זר? תהיה חברה בע"מ, אתה צריך כספים ציבוריים? תהיה עמותה אוהדים של מכבי פתח תקווה. יש לך משקיע זר? תהיה חברה בע"מ, אתה צריך כספים ציבוריים? תהיה עמותה צילום: ראובן שוורץ

 

כל קבוצה תבחר מודל

 

מכבי מתכוונת להציע להתאחדות לכדורגל מעבר למודל ניהולי שבו כל קבוצה תבחר את דרך ההתנהלות שלה. יש לך משקיע זר? תמורת ויתור על כספים ציבוריים לקבוצת הבוגרים תוכל להתנהל על ידי חברה עם מטרות רווח. אין לך משקיע והגעת לתקציב המינימום אחרי שראש העירייה סידר לך עוד חצי מיליון שקל ? תחויב להתנהל על ידי מלכ"ר או עמותה.

 

עוד גורם שיהיה מעורב בכל צעד אופציונלי שכזה הוא רו"ח עופר אורליצקי, יו"ר הרשות לבקרת תקציבים, המפגין פתיחות לגבי האפשרות לניהול קבוצה על ידי חברה בע"מ עם מטרות רווח. "ראשית, במידה שאכן יהיה מהלך כזה, אנחנו נדרוש לדעת בצורה הכי שקופה מיהם הבעלים שעומדים מאחורי החברה, ולא ניתן לשום חברה בע"מ לפשוט את הרגל ולהשאיר מאחוריה חובות, בשום פנים ואופן לא", מבהיר אורליצקי ומוסיף: "זה משהו טוב לשאוף אליו שקבוצות יהפכו לחברות ויוכלו לחלק דיבידנד, אבל כרגע המצב המשפטי לא מאשר את זה. לי כיו"ר הבקרה התקציבית לא משנה אם זו חברה בע"מ או עמותה, כי הדו"חות יהיו אותם דו"חות, המאזנים יהיו אותם מאזנים, וכך אני אוכל לעבוד בדיוק באותה צורת התקשרות. הבקרה היא לא הבעיה בכל הנושא הזה".

 

אורליצקי, שחזר לא מכבר מכנס הפייר פליי הפיננסי של אופ"א, ראה איך המודלים האירופיים שדיבר עליהם מאירי, מכניסים מועדונים וקבוצות לחובות עתק כשאין עליהם פיקוח נכון. לטענתו, בליגת העל, הבקרה התקציבית מחמירה הרבה יותר ממקבילותייה ברחבי אירופה - ולכן המעבר לחברות בע"מ לא יוביל לאסון פיננסי.

 

בכל מקרה, הצעת המעבר לניהול קבוצות בידי חברות בע"מ אמורה להיבחן משפטית ובצורות נוספות (נושאי מס וכדומה) ע"י אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות, ואורי שילה, מנכ"ל ההתאחדות. הם אמורים לקבל את התוכנית המפורטת של מכבי תל אביב בקרוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x