$
עסקי ספורט

של מי המשחק הזה בכלל?

אף על פי שהוא חי על כספי ציבור, הכדורגל הישראלי עדיין לא עושה צעדים לקראת האוהדים

אוריאל דסקל 09:3527.07.10

כרגיל, הפוליטיקאים דואגים לחברים

 

חבר הכנסת והמועמד מטעם עצמו לנשיאות המדינה, רובי ריבלין, דיבר ואף דרש שהמשחק המרכזי ישודר בערוץ 1. עכשיו הוא צריך לדאוג לציבור ולא רק לחברו הטוב דני נוימן. מה זה אומר? זה אומר שהציבור יתחיל לקבל את מה שהוא אמור לקבל ממועדוני הכדורגל. והם אמורים לקבל הרבה. אולי אפילו אחוזי אחזקה משמעותיים. אחרי הכל, רוב המועדונים חיים מכספי ציבור - במיוחד לאחר שרשות השידור סיכמה על רכישת המשחק המרכזי עבור 46 מיליון שקל לשלוש שנים.

 

בבריטניה שוקלים חוק, שלפיו כל קבוצה תהיה מחויבת למכור 25% ממניותיה לאוהדים. בגרמניה כבר שנים שכל מועדון חייב להיות בבעלות של אוהדים. בספרד החלו קריסות מסיביות של מועדונים ברגע שהחליטו לבטל את חוק שליטת האוהדים בקבוצות. כאן - רוב המועדונים נלקחו ללא תמורה מהגופים הציבוריים ששלטו בהם; רבים נשלטים על ידי פקידים חסרי יכולות או אפילו רצון לקדם אותם ועדיין חיים על כספי ציבור - כמעט ללא פיקוח, כמעט ללא מעורבות האוהדים. ריבלין וחבריו לא צריכים להתעסק במי משדר את המשחק. הם צריכים להתעסק במי ששולט במשחק.

 

 

שמעון גרשון. בבעלות אוהדים? שמעון גרשון. בבעלות אוהדים? צילום: ראובן שוורץ

 

מקרה מבחן: עמותת אוהדי בית"ר ירושלים

 

ואולי ח"כ רובי צריך בכלל לעזור לקבוצה שהוא אוהד לעשות את הצעד החשוב ביותר בתולדות הכדורגל הישראלי - לעבור לידי האוהדים. רוב אוהדי בית"ר, הקבוצה השנייה הכי אהודה בישראל (אחרי מכבי חיפה), לא אוהבים את האופן שבו מציירים אותם בתקשורת - בעיקר בגלל ארגונים של ילדים מופרעים - אבל לא ממש הצליחו להילחם בכך. אבל עכשיו הם יכולים להילחם - במתינות ובמהלך היסטורי. שלושה אוהדים הקימו את עמותת אוהדי בית"ר ירושלים שמטרתה לרכוש אחוזים במועדון. הם עובדים עם איציק קורנפיין, יו"ר בית"ר ירושלים. לפי העמותה, אם אוהד יתרום 90 שקל בחודש, הוא יקבל מניה בקבוצה ויזכה בהטבות נוספות, כולל רכישת מינוי בחצי מחיר. בחשבון פשוט יוצא שבפחות מ־150 שקל לחודש מקבל אוהד בית"ר גם בעלות על הקבוצה וגם מינוי למשחקים. אפשר להירשם לאותה עמותה דרך אתר www.amutabj.co.il. לאורך השנים הפוליטיקאים העדיפו לחבר את בית"ר למשיחים כאלו ואחרים - ארקדי גאידמק, משיח השקר, וגומא אגייאר שכזה, שחשב שהוא משיח – אבל לא נעשתה פעולה רחבה לחיבור הקבוצה לאוהדיה ברמה הכי בסיסית. בכל מקרה, ההיענות ליוזמת העמותה טובה אבל לא היסטרית. כמה מאות כבר יצרו קשר באתר והתחייבו לשים כסף שצריך. אדם גל-עד, אחד משלושת היזמים של העמותה, וחבריו אופטימיים: "זה יכול להיות משהו שישנה את פני הכדורגל הישראלי לעד - משהו כמו הגעתו של יענקל'ה שחר למכבי חיפה או של ארקדי גאידמק לבית"ר ירושלים". לא, זה יהיה גדול יותר מזה. זו תהיה תחילת ההשתלטות של האוהדים על המשחק שלהם.

 

חייבים את האוהדים?

 

המונדיאל הוכיח משהו על מה זה כדורגל. כדורגל הוא בראש ובראשונה התקהלות, זה בידור שהוא יותר מבידור, והסוד לרייטינג הגבוה טמון בכך שהמשחק הוא אירוע שחייבים לצרוך בשידור ישיר - בניגוד לתוכניות אחרות שאפשר להקליט בממיר הדיגיטלי. הוא גם מייצר שיחות בין אנשים. הוא מחבר את האינדיבידואל לכלל, ובעולם יותר ויותר אינדיבידואלי, פחות ופחות קהילתי - הוא תופס גם משמעות חברתית חשובה. קשה לצפות מבכירים בקבוצות כדורגל בישראל להבין זאת. הם לא הבינו זאת עד עכשיו, וכל מה שראינו זו ירידה בתפוסה ביציעים ובעניין בכדורגל הישראלי (לא בכדורגל העולמי). העובדה שחייבים את האוהדים לא באה לביטוי בכדורגל הישראלי אפילו במחוות.

 

פילדלפיה איגלז, קבוצת הפוטבול הפרטית לחלוטין, למשל – החליטה לשים תמונות של אוהדיה על כרטיסי המשחק. אחד מאותם אוהדים הוא מארק אספוסיטו. על הכרטיס למשחק ב־17 באוקטובר נגד אטלנטה פאלקונס מתנוססת תמונתו של אספוסיטו - שבמקרה הוא גם עיוור. "לא ראיתי משחק בחיי - אבל לא פספסתי אף אחד", נכתב ליד דמותו. עשרה בעלי מינויים נוספים, "אהודים שרופים" כמו אספוסיטו, יופיעו על גבי כרטיסי המשחק של האיגלז. "הם הכוכבים שנשארים תמיד - לא עוזבים כל שנה", אמר טים מקדרמונט, סגן הנשיא שאחראי לשיווק הפרנצ'ייז. "האוהדים הם באמת הבעלים של הקבוצה". זו כבר נהפכה לסיסמה נבובה - במיוחד כשהיא באה מאנשי עסקים אמריקאים שרק מחפשים להרוויח כסף. אבל אין ספק שהיא נכונה. בלי האוהדים אין קבוצה. חוץ מבישראל - כאן עדיף לבעלי הקבוצות להיות ללא אוהדים, במיוחד כשהם ממשיכים להרים תקציבים מכספי ציבור.

 

 

אוהד הפועל צעיר. למישהו איכפת ממנו? אוהד הפועל צעיר. למישהו איכפת ממנו? צילום: ראובן שוורץ

 

הם גם לא מבינים

 

יעקב ודניאל זילברשטיין תבעו את ההתאחדות וסוכנות "לאן" על כך שהרסו להם את חוויית גמר הגביע של קבוצתם, הפועל תל אביב. "לאן" הבטיחה לפצות על הכרטיס למשחק. אבל מדובר בתביעה ייחודית כי זו תהיה הפעם הראשונה שבית המשפט יתייחס לזכות לראות משחק כדורגל כזכות שיש לעגן משפטית. משחק כדורגל אינו סרט או הצגה. משחק כדורגל הוא תמיד חוויה חד־פעמית. כל משחק הוא משהו אחר. אי אפשר לשחזר אותו. זה תמצית עסקי הכדורגל. לא שניתן לצפות מגוף עסקי כמו "לאן" להבין זאת - כנראה שגם מההתאחדות לכדורגל לא ניתן לצפות להבין זאת.

 

ובעולם מקביל 1

 

כל התאחדות ולאחר מכן כל קבוצה יחויבו להעסיק מנהל קשר עם אוהדים על בסיס משרה מלאה. כך הוחלט בשבוע שעבר. מדובר בהוראה של אופ"א. החל מעונת 2012/13 יחויב כל מועדון כדורגל שיבקש רישוי לשחק בתחרויות אופ"א (ליגת האלופות וגביע אירופה), לעמוד בקריטריון חדש – קצין קשר לאוהדים. השינוי בתנאי רישוי המועדונים מסמן פרק חדש ביחסים בין המועדונים לאוהדים, ומדגיש את חשיבות הנושא בעיני אופ"א. זאת על רקע העובדה שמעל 600 מועדונים הגישו בקשה בעונת המשחקים החולפת לקבל את הרישוי, והם מהווים תשתית ראשונית לקידום הנושא.

 

המהלך אשר במסגרתו המועדונים יהיו מחויבים למנות קצין קשר לאוהדים על מנת להבטיח דיאלוג ראוי בין המועדונים לאוהדים, הינו חלק מהפייר פליי הפיננסי ותוצר של שיתוף פעולה צמוד בין מוסדות הכדורגל האירופאים והספורטרס דיירקט – יוזמת האוהדים האירופאית. יוזמה אשר מסייעת לקבוצות אוהדים מ-17 מדינות באירופה, בהן "היציע" בישראל.

 

הרעיון של קצין קשר לאוהדים שאושר לאחרונה בידי ועדת הרישוי של אופ"א., נבחן לראשונה שבוע שעבר בכנס האוהדים האירופאי, בברצלונה. זאת בסדנא שהונחתה על ידי מנהלת יוזמת האוהדים האירופאית, קציני הקשר לאוהדים של בורוסיה מנשגלדבך הגרמנית, התאחדות הכדורגל הפורטוגלית, ושי גולוב, יו"ר היציע, וחבר הועד המנהל של ארגון האוהדים האירופאי. על פי ההמלצות מהסדנא, הדגש החשוב ביותר הוא שקציני הקשר לאוהדים יהיו מקובלים על כלל האוהדים, בעלי ניסיון וקשרים בקהילת האוהדים המקומית. תפקידם לקשר בין האוהדים למקבלי ההחלטות במועדון ולהפך, כמו גם בניית מערכות יחסים בין כל המעורבים - האוהדים, המועדון, המשטרה והמאבטחים. אפיק פעילות נוסף הינו יצירת קשר עם המקבילים שלהם במועדונים אחרים, לצורך תיאום הגעת אוהדים לפני משחקי חוץ.

 

ובעולם מקביל 2

 

גופי האוהדים הרשמיים של ליברפול - Spirit Of Shankly, ShareLiverpoolFC ואיגוד אוהדי ליברפול - הודיעו על כך שהגיעו להסכמה רשמית שתאפשר להם להגיש הצעה עבור רכישת המועדון מידי ג'ורג' ג'ילט וטום היקס. האם ליברפול בדרך לידיים של האוהדים?

 

ובעולם מקביל 3

 

הפועל קטמון, קבוצת האוהדים הראשונה בישראל, מתחילה עונה בליגה ב'. היא תהיה עם תקציב של מיליון שקל שחלק מרכזי ממנו מבחינה כספית ובוודאי שמבחינה מהותית אלה דמי החברות בעמותה. הצטרפו יותר מ-־250 חברים לעמותה, והמטרה היא להגיע ל־500 חברים. חברי עמותה נדרשים לשלם דמי חבר במינימום 750 שקל. את הסכום ניתן לפרוס לארבעה תשלומים, ומסכום של 1,000 שקל ניתן לפרוס לעשרה תשלומים. החלק השני של התקציב מורכב מספונסרים. בגזרת הספונסרים המקומיים, הירושלמים, אנו גם זוכים להצלחה הקיץ. כל הספונסרים מהעונה הקודמת נשארו עם קטמון: איוו, רעמ רהיטים, IGT. נוספו גם ספונסרים מקומיים חדשים כמו בסט השכרת רכב וקפה אביחיל. קטמון מחפשת ספונסר ראשי. "חשוב לא פחות שהספונסר יהיה מחובר לרעיון ולרוח שמאחורי הקבוצה", מוסרים מקטמון. בינתיים, הפועל ירושלים "המקורית" גוססת לאטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x