$
עסקי ספורט

מועדוני הפאר עוסקים ב"סחר ילדים"

הקבוצות הגדולות באירופה הפכו את מנהג "חטיפת הילדים" - פיתוי וגיוס בני טיפש־עשרה מוכשרים - לנפוץ ביותר. אופ"א ופיפ"א הענישו את צ'לסי למען יראו וייראו

אוריאל דסקל 09:4508.09.09

ב־2006 עלו שני שחקנים ממחלקת הנוער של לידס יונייטד על מטוס פרטי של רומן אברמוביץ' כדי להגיע ללונדון ולצפות בצ'לסי, הקבוצה של האוליגרך הרוסי, במשחק פרמיירליג. מאוחר יותר באותה שנה דחו שני בני ה־16, מייקל וודס וטום טאייוו, הצעת חוזה מלידס והוחתמו בצ'לסי.

אברמוביץ'."חטף" ילדים עם מטוס ומסוק אברמוביץ'."חטף" ילדים עם מטוס ומסוק צילום: בלומברג

 

בלידס רתחו ואחרי תהליך משמעתי של התאחדות הכדורגל האנגלית שבסופו נאלצה הקבוצה הלונדונית לשלם 4 מיליון ליש"ט עבור וודס וטאייו. צ'לסי, כנראה, לא למדה את הלקח ובקיץ 2007 פנתה שוב באופן לא חוקי לבן גורדון, עוד ילד מוכשר בן 16 מלידס - וזאת בלי אישור קבוצתו. בסופו של דבר החתימה את השחקן, אבל גם היתה צריכה לשלם עבורו 1.5 מיליון ליש"ט.

 

המהלכים הלא חוקיים של צ'לסי בגיוס שחקנים צעירים לא נעשו רק באנגליה. פרנק ארנסן, שהיה הסקאוטר הראשי של המועדון וכיום מתפקד כמנהל ספורטיבי, פנה בדרך מפוקפקת גם לשחקנים הצעירים ג'פרי ברומה מפיינורד ומורטן נילסן מ־FC קופנהגן. שניהם הצטרפו לאקדמיה של צ'לסי כשהיו בני פחות מ־16. החוקים של פיפ"א מתנגדים למעברים של שחקנים בגיל הזה, אלא אם כן כל משפחתם עוברת איתם.

 

אז בצ'לסי המציאו מסמך כלשהו שלפיו ההורים מכריזים שהם חיים עם הילדים בלונדון והעבירו אותו להתאחדות האנגלית, כדי להשיג את אישור פיפ"א למעבר. את פיינורד וקופנהגן השתיק ארנסן בתשלומים גבוהים יחסית. כך היה גם עם סרחיו טחרה, הפליימייקר המוכשר בן ה־16 של אספניול, שגם כן פותה על ידי צ'לסי ללא ידיעת קבוצתו. ויצ'נזו קאמילרי מרג'ינה הוחתם על ידי צ'לסי אחרי שאנשי הקבוצה אספו אותו עם מסוק של אברמוביץ' בסמוך למגרש האימונים של קבוצתו.

 

ואז הגיע סיפורו של גאייל קאקוטה.

 

כמה עולה זידאן שחור?

 

השחקן שמכונה "זידאן השחור" חתם על קדם חוזה עם לנס. זה נהוג בליגה הצרפתית, שקבוצותיה משקיעות כמעט 50% מתקציביהן בפיתוח נוער ובאקדמיות. בצרפת אסור למי שגילו פחות מ־16 לחתום על חוזה מקצועני, ולכן הקבוצות הצרפתיות מחתימות את רוב השחקנים הצעירים שלהן על מסמכים משפטיים, שיבטיחו את חתימתם על חוזה מקצועי אצלן כשהם מגיעים לגיל 16.

 

ארנסן ופיטר קניון, מנכ"ל צ'לסי, חשבו שהם יכולים להשיג אותו כפי שהשיגו את השחקנים האחרים - באמצעות פנייה לשחקן בדרך לא חוקית והשתקת קבוצתו על ידי תשלום סמלי. צ'לסי הגישה למשפחתו הצעה כספית נדיבה והציעה ללנס כ־30 אלף יורו פיצויים. מיותר לציין שסוכנו של השחקן קיבל הרבה יותר מצ'לסי, והוא זה שעמד מאחורי המעבר של השחקן ללונדון, שלימים התברר כבעייתי מבחינת הילד: הוא היה בודד ורחוק ממשפחתו ללא אנגלית. את סופי השבוע הפנויים עשה ברכבת היורוסטאר, שהיתה לוקחת אותו מלונדון ללנס כדי לראות את חבריו לקבוצה לשעבר משחקים.

 

לנס לא קיבלה את ההצעה של צ'לסי והזהירה את האדונים ארנסן וקניון שתוגש תלונה לפיפ"א. השניים, כאמור, לא הקשיבו. לנס הגישה תלונה, התאחדות הכדורגל העולמי נכנסה לעובי הקורה ובשבוע שעבר, לאחר כמה חודשים טובים של דיונים, הוחלט שצ'לסי תוחרם בשוק העברות - כלומר לא תרכוש אף שחקן עד קיץ 2011. צ'לסי, כמובן, טוענת כי קיבלה את כל האישורים המתאימים מאופ"א. דברים יתבררו בהמשך.

 

200 אלף יורו ובית

 

בעקבות העונש החמור של צ'לסי עלה לדיון כל נושא גניבת השחקנים הצעירים. לא רק צ'לסי עושה זאת, אף שהמועדון של אברמוביץ' באמת משתין מהמקפצה בנושא הזה. גם מנצ'סטר יונייטד עשויה להימצא אשמה במחטף. הקבוצה החתימה את פול פוגבה מלה האבר הצרפתית ומנכ"ל הקבוצה, אלייאן בלסוואה, הבטיח שתוגש תלונה לפיפ"א בנושא.

 

"זה מקרה מאוד רציני", אמר בלסוואה, "אנחנו משקיעים כ־5 מיליון יורו באקדמיה שלנו מתוך תקציב של 12 מיליון יורו. זו השקעה אדירה אבל אם חוטפים לנו שחקנים לפני שהם בני 16, אז מה שווה ההשקעה שלנו? אנחנו צריכים מסר ברור מפיפ"א, שתשמור על שיטת החינוך שלנו". לה הארב טוענת שמנצ'סטר שילמה להוריו של הילד כ־200 אלף יורו ורכשה להם בית. מנצ'סטר יונייטד, אגב, מאיימת בתביעה נגד לה הארב.

 

בכל מקרה, גם באיטליה, בהולנד ובספרד מתלוננים על הקבוצות האנגליות שמנצלות חוקים מקומיים שאינם מאפשרים להחתים ילדים על חוזים, כדי לגייסם לאקדמיות שלהן.

 

פיפ"א משערת שישנם 500 אלף מעברי שחקנים בשנה. רבים מהם בני פחות מ־18. ההתאחדות לכדורגל העולמית ואופ"א מעוניינות להביא להכחדת העברות בינלאומיות של שחקנים מתחת לגיל 18, אבל זה בעייתי מבחינת עקרון חופש התנועה של האיחוד האירופי.

 

 

קיקו מאקדה. נחטף מלאציו ושווה עכשיו יותר מ-8 מיליון יורו קיקו מאקדה. נחטף מלאציו ושווה עכשיו יותר מ-8 מיליון יורו צילום: רויטרס

 

"סחר בילדים"

 

מישל פלאטיני, נשיא אופ"א ונשיא פיפ"א, וספ בלאטר מכנים את מעברי הנערים "סחר בילדים" או "עבדות ילדים". זה לא בדיוק הביטוי המתאים - חלק מהילדים האלה מרוויחים סכומים אדירים. ההורים שלהם מקבלים אוטו חדש או מטבח חדש ואפילו בית חדש. מדובר בסכומים גדולים מבחינת ההורים אבל אצל חלק ממועדוני הכדורגל אלה אפילו אינם נחשבים חלק מהתקציב.

 

האינטרס העומד מאחורי הגיוסים הללו ברור: להביא שחקנים מוכשרים בזול יחסית ולטפח אותם כשחקני מועדון. לא מדובר בתופעה חדשה. מועדונים מחתימים קטינים כבר שנים. אנדראס אינייסטה חתם בברצלונה בגיל 12; ליאו מסי הגיע עם אביו מארגנטינה כדי לשחק בברצלונה בגיל 13; ססק פאברגאס עזב את ברצלונה לארסנל בגיל 16 וקיקו מקאדה עזב את לאציו וחתם במנצ'סטר יונייטד לפני שמלאו לו 17.

 

ססק ומאקדה הם "שחקנים חטופים" שהגיעו לאנגליה ללא הסכמת המועדונים שלהם בספרד ובאיטליה, אבל הם היו בני מזל: השניים נחתו במועדונים שבהם יש תרבות של קידום צעירים מובנית ובריאה. אולם לרוב אותם קטינים שמצטרפים למועדוני הפאר באירופה מתקשים לסלול את דרכם להרכב או אפילו לסגל הקבוצה הבוגרת. בסך הכל, כפי שמלמדת אותנו צ'לסי, הגיוסים הללו הם בזבוז כסף לא קטן.

 

גילה את רונלדו

 

לפי "ניוז אוף דה וורלד" השקיע אברמוביץ' 62 מיליון ליש"ט בשחקנים שיועדו לאקדמיה של צ'לסי. מיליונים שלא הניבו ולוּ שחקן הרכב אחד ובסופו של דבר הביאו להרחקה משוק העברות השחקנים. עלות בניית האקדמיה (10 מיליון ליש"ט) ועלויות התחזוקה שלה (3 מיליון ליש"ט בשנה) הן העלויות הקטנות יחסית לכספים האדירים שהושקעו ברכישת שחקנים צעירים.

 

האשמה העיקרית לכישלון נופלת על ארנסן, שגם אותו הביאה צ'לסי בדרך לא חוקית ובסופו של דבר נאלצה לשלם לטוטנהאם 5 מיליון ליש"ט עבורו. ארנסן, שרשום על גילוי וטיפוח רונלדו (הברזילאי), רוד ואן ניסטלרוי וארייאן רובן, לא הצליח לשחזר את הצלחותיו בצ'לסי, שממנה הוא מקבל 2 מיליון ליש"ט בשנה.

 

פרנקו די סאנטו, למשל, הובא מאודאקס, קבוצה צ'יליאנית, ב־3 מיליון ליש"ט וכעת מושאל לבלקבורן. סלובודן ראיקוביץ' הובא מ־OFK בלגרד ב־3.8 מיליון ליש"ט וכעת מושאל לטוונטה ההולנדית. בן סהר שלנו הובא בסכום של כ־320 אלף ליש"ט לצ'לסי ואחרי הופעות אחדות בקבוצה הבוגרת וכמה תקופות השאלה בכל מיני קבוצות נמכר לאספניול. מייקל וודס וטום טאייוו שהוזכרו בתחילת הכתבה גם לא פרצו לסגל הקבוצה הבוגרת. אליו דז'אלו, המכונה "קאבי", הוחתם מבואבישטה בהסכם ששווה 5 מיליון ליש"ט, וקרלו אנצ'לוטי, מאמן הקבוצה הבוגרת, לא ממש בונה עליו. "האקדמיה עדיין לא מייצרת תוצאות", אמר קניון, "היא פרויקט לטווח ארוך ואנחנו בטוחים שהיא תצליח".

 

כעת, כשהמועדון לא יוכל להחתים שחקנים עד 2011 (תלוי בערעור לבית הדין הגבוה לערעורים בספורט, ה־CAS) והקבוצה מזדקנת, צ'לסי עשויה לגלות שהאקדמיה שלה עוד תציל אותה מהידרדרות מקצועית. ואז אולי ה־62 מיליון ליש"ט הללו לא ייראו כמו בזבוז כסף מוחלט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x