$
צרכנות פיננסית

בדרך לחתונה עוצרים בכספומט

הזמינו אתכם לחתונה ואתם מודאגים מההוצאה הגדולה? אתם לא לבד. סקר מצא כי 55% מהישראלים חשים שהמתנה מכבידה עליהם פיננסית. כמה נהוג לתת, האם צריך לכסות את המנה ואיך ניתן לחסוך בהוצאות

כרמית עירון פלר 23:2716.07.16

לכמה חתונות הוזמנתם הקיץ? ומה הרגשתם כשקיבלתם את ההזמנה? אנשים רבים רואים היום את החתונה כקנס כבד, המגיע לרוב ללא יכולת להיערך אליו הרבה זמן מראש. בממוצע מתארחים באירועים בין פעמיים לחמש בשנה, וצעירים עשויים ללכת גם לעשר חתונות בשנה, כך שהתנהלות בכל הנוגע להגעה לחתונות כבר מפליגה למחוזות החינוך הפיננסי

 

"עד לפני כמה שנים שמחנו עבור זוג שהתחתן, היום אנחנו צריכים לבדוק את מצב חשבון הבנק שלנו, זה מצב פסיכי לגמרי", אומר אוריאל לדרברג, מנכ"ל פעמונים, עמותה שמדריכה להתנהלות כלכלית אחראית. לפי סקר שערכה העמותה, רק 40% שמחים בשמחת החוגגים, 17% אמרו ש"אין ברירה אז הולכים", 17% חושבים "כמה זה יעלה לי" ו- 28% משתדלים שלא ללכת לאירועים.  

אז כמה כסף לתת?

 

גל (שם בדוי), בת 28 ממרכז הארץ, מתחתנת בספטמבר. היא עצמה הולכת לכ-6-7 חתונות בשנה, כבר ארבע שנים. היא עצמה נוהגת לתת לחברים לעבודה ומכרים פחות קרובים שמתחתנים 350 שקל אם היא באה לבד, סכום ממוצע לאדם לפי סקר של חברת easywed לארגון חתונות, המפיקה 1,500 אירועים בשנה.

הנסיך וויליאם וקייט מידלטון בחתונתם. לא חייבים לממן חתונה מלכותית הנסיך וויליאם וקייט מידלטון בחתונתם. לא חייבים לממן חתונה מלכותית צילום: אי פי אי

 

לדברי גל, לחברות מאד טובות, הסכום מאמיר עד ל-1,500-1,200 שקל, עם בן זוג, לא כולל על הוצאות נוספות כמו מסיבת רווקות וחינה. מדובר בהוצאה גדולה לכל הדעות. 23% מהמוזמנים ישלמו מעל 1,000 שקל לחתונה של החבר הכי טוב ו-33% ישלמו בין 1,000-800 שקל לחתונה כזו, לפי הסקר.

 

עוד נמצא בסקר שנערך השנה כי ישנם הבדלים במתן המתנות בין הפריפריה למרכז – כשעבור חברים, במרכז ישלמו יותר, ואילו עבור משפחה קרובה בפריפריה ישלמו יותר (ראו גרף). אחד ההסברים לכך הוא שבפריפריה מחיר המנות נמוך יותר מחד, אך כמות המוזמנים גדלה וכך גם בחתונות של משפחה קרובה אנשים יגיעו בהרכב משפחתי מלא וישלמו בהתאם.

 

 מקור: easywed ארגון חתונות

 

"המלך הוא עירום"

 

לדרברג מאשים את תעשיית החתונות בניפוח ההוצאות המיותר: "זו נהפכה להיות ציפייה שנממן את השיגעונות של בני הזוג בחתונה החלומית שלהם. המתנה היא הרבה פעמים לא באמת לתחילת החיים של הזוג, אלא תפקידה לממן את ההוצאה של החתונה". הוא מוסיף כי "להשקיע על לילה ענק שאף אחד לא זוכר, שבו החתן והכלה הם שחקנים באירוע, הם חלק מהתפאורה באירוע שמפיק הכין. אני חושב שאצל רוב הזוגות זה בזבוז כסף. התחתנו בעבר בלי זה. המוזמנים לא נהנים כי הם צריכים לתת צ'ק, הזוג לא נהנה, כולם בסחרחורת ואין מי שיגיד המלך הוא עירום".

 

גל אומרת כי "כשחברות שלי התחתנו אמרתי שזה מטורף, זה בסך הכול חמש שעות, אבל עכשיו כשאני מתחתנת אני רואה שזה נהיה 'מאסט'. כשאת בתוך זה ואת רואה שההוצאות גם כך גדולות, את נסחפת ואומרת 'יאללה עוד אלף שקל', ובסוף בדיעבד יכול להיות שאצטער שיכולתי לחסוך, שגם ככה אף אחד לא יזכור את זה".

 

אוריאל לדרברג, מנכ"ל עמותת פעמונים אוריאל לדרברג, מנכ"ל עמותת פעמונים צילום: עמית שעל

 

"כל החתונות בארץ נראות אותו דבר, כולן מרגישות אותו דבר", גל מוסיפה, "יש איזשהו סטנדרט שקבעו שבלי זה – זה ייראה מוזר. למשל צלם מגנטים – פעם זו היתה אטרקציה, אבל היום זה נדיר שאין מגנטים, וגם אז אנשים מתפלאים למה אין. את גם רוצה שהאורחים ייהנו ולתת להם תמורה להגעה שלהם ולמתנה, אז נוצרת ציפייה כזו". כך נוצר מעגל קסמים שבו האורחים נותנים מתנה מכובדת משום שהם מרגישים מחויבים לכסות את הוצאות החתונה, ואילו בעלי השמחה מרגישים חובה לא לאכזב אותם בתמורה שיקבלו.

 

עמית בר ציון, בעלי easywed מסביר אף הוא כי ההוצאות גדלות משום שהסטנדרט עולה וכי הן כוללות צילום דיגיטלי ואיכות מזון שהשתפרו מאד עם השנים ושפים שנכנסו לתחום. "תודה לאל, אנחנו כבר לא בשלב הבורקסים", הוא אומר.

 

במקום לעצור בכספומט - לגהץ את האשראי

 

עמדת תשלום בכרטיס אשראי בחתונות של Easy2give עמדת תשלום בכרטיס אשראי בחתונות של Easy2give

שירות חדש מהשנה האחרונה מאפשר לשלם את המתנה בכרטיס אשראי,שנקרא Easy2give. השירות ניתן בעמדות הממוקמות לצורך זה בכניסה לאולם, או דרך הסלולר, בו ניתן לצרף גם ברכת וידאו לבני הזוג. השירות ניתן בכ-150 אלף אולמות אירועים והשתמשו בו מעל ל-100 אלף איש. לדברי גיא גיאור, מנכ"ל החברה, המטרה היא להקל על העומס הכלכלי בנתינת מתנה במזומן, וכן למנוע חזרה של צ'קים, דבר שקורה ב-7% מהמקרים. "צ'קים נעלמים מהעולם", הוא אומר.

 

עבור השירות הם גובים עמלה של 6.90 שקלים על כל תשלום שהאורח עושה. אם מחלקים לתשלומים, יש עמלה שנעה בין 1% ל-4.5%, תלוי בתשלומים. למשל, אדם שרוצה לתת 1,000 שקל בשלושה תשלומים, ישלם עוד 30 שקל נוספים כעמלה. הם מצאו כי צורת תשלום זו מעלה ב-35% את גובה המתנה הניתנת לבני הזוג.

 

לדרברג מברך על המעבר המתבקש מצ'קים לדרך תשלום יותר קלה, אולם האפשרות לשלם בתשלומים אינה מוצאת חן בעיניו. "זו בעצם לקיחת הלוואה בשביל לתת מתנה. אני מבין כמה זה קורץ ומאפשר לתת סכום יותר גדול, אבל במהות יוצר את הבעיה".

 

האם הצ'ק שלכם באמת יכסה את המנה?

 

מכל המרואיינים ומסקר קצר שערכנו, עולה כי ישנה ציפייה כזו. אולם לדברי בר ציון, זהו "השקר הכי גדול בענף, כי הצ'קים לרוב לא מכסים את החתונה, ורוב הזוגות יגידו שהם יכסו. הרבה פעמים ההורים נותנים כסף וחלק מהזוגות מכניסים את זה בחישוב וחלק לא". עם זאת, הוא מסייג כי הדבר לא נובע בהכרח מבזבזנות של בני הזוג על חתונות גרנדיוזיות. חתונה עולה בממוצע כ-120 אלף שקל, והמתנות יסתכמו בממוצע ל-100 אלף שקל, כלומר נוצר פער של 20 אלף שקל, וזה מבלי לכלול את ירח הדבש. עם זאת, ישנה שונות גדולה בין האירועים השונים והעונה בהם הם מתקיימים.

 

גל מצפה לכסות את החתונה במקרה הטוב, אולם במקרה שלה ההורים עוזרים, והיא לא לבד. לפי פעמונים, 78% נעזרו בהורים במידה זו או אחרת כדי לממן את החתונה, 44% השתמשו בחסכונות ו-10% לקחו הלוואה.

 

עם זאת ישנם מחשבוני חתונה רבים באינטרנט ובאפליקציות, כמו למשל "כמה כסף" של זאפ, המחשבים את גובה הצ'ק לפי מידת הקרבה וכן סוג האולם והעונה שבו האירוע מתקיים. לדברי לדרברג, אנשים רבים מגיעים לאירוע ורק אז מחליטים על גובה הצ'ק בהתאם.

 

בר ציון דווקא טוען כי אין קשר בין רמת ההוצאה של הזוג על החתונה לכמה הם יקבלו בצ'קים. ההחלטה היא רק על סמך מידת הקרבה בין המוזמנים לחתן והכלה וכמה שהמוזמנים יכולים לתת.

 

עמית בר ציון, מנכ"ל easywed עמית בר ציון, מנכ"ל easywed

 

איך תחסכו בהוצאות על חתונות כמוזמנים?

 

ההמלצה של עמותת פעמונים דומה לזו של בר ציון, שלא לנסות לכסות את מחיר המנה, אלא להחליט על גובה המתנה לפי הקרבה ויכולתכם הכלכלית. המלצות נוספות:

  • להסתפק בבגדים שיש לכם ולא לקנות בגדים חדשים במיוחד לאירוע
  • לצרף עוד מוזמנים לחתונה לרכב וכך לחסוך בדלק
  • שקלו לוותר על צירוף הילדים לאירוע. קחו אותם רק אם זה נראה לכם חשוב ומתאים.
  • לחתונה של חבר או חברה מהעבודה אפשר להגיע בלי בני זוג, יחד עם עוד חברים לעבודה ולחלוק בהוצאות הדלק.
  • אם אתם לא רוצים להשתתף באירוע אבל רוצים לכבד את הזוג בנוכחותכם, אתם יכולים להודיע כי תגיעו רק לחופה ותחסכו לו את מחיר המנה ולכם במתנה.

 

שיהיה במזל טוב ורק בשמחות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x