$
צרכנות פיננסית

אומרים שלום לבוס: כך תצליחו להפוך לעצמאים ולהישאר בחיים

רבים מאתנו חולמים על היום שבו יפתחו עסק עצמאי ויתחילו להיות אדונים לעצמם. ואולם רגע לפני הגשמת החלום, יש כמה נקודות שכדאי לשים אליהן לב

הדס שרים 17:2112.05.16

יוקר המחייה בארץ, הקושי בקבלת מרות והכישרון היזמי שכה מאפיינים את אזרחי אומת הסטארט-אפ, מביאים ישראלים רבים לפתוח עסקים פרטיים, בשאיפה לצאת לעצמאות כלכלית. אין ספק, כי להיות אדון לעצמך בעסק פרטי שמצליח לכלכל אותך ואת ביתך, היא שאיפה שהרבה אנשים משוועים להשיגה. אלא שלפני פתיחת עסק ויציאה לעצמאות המבוקשת, ישנם מספר צעדים שחשוב מאוד לעשות כדי שהעסק לא ייסגר מהר מהצפוי:

 

א. כתבו תוכנית עסקית סדורה ומפורטת

מהו חזון העסק? מה מטרותיו? איזה תוצאות, על פי לו"ז ברור, ייחשבו רצויות מבחינתכם? כמה כסף נזיל יש לכם על מנת לפתוח את העסק? כמה תדרוש הקמת העסק? כמה כוח אדם תצטרכו להעסיק? מה יהיו צרכי כוח אדם שתעסיקו? כיצד ייראה המבנה הארגוני? ועוד. אל תפחדו להיות דקדקניים – להיפך. ככל שתכניסו יותר נעלמים למשוואה, כך תהיו חכמים יותר בעתיד. לאחר שבניתם את התוכנית, ובה כללתם כמובן גם את התקציב הקיים וניתחתם את עלויות ההקמה והעלויות השוטפות של העסק, עליכם לשאול את עצמכם כיצד תממנו עלויות אלה? שימו לב שאתם מבדילים בין עלויות לטווח הארוך לעלויות לטווח הקצר – עלויות דוגמת הקמה, שיפוץ, רכישת מכונות וכדומה, צריכות להיות ממומנות באשראי לזמן ארוך, בעוד עלויות "לטווח קצר" כמו רכישת מלאי והוצאות שוטפות צריכות להיות ממומנות מהון חוזר ואשראי לטווח קצר.

ב. בנו דו"ח תזרים מזומנים מסודר ואחראי

מדובר באחד הכלים החשובים ביותר לניהול תקין ואחראי של העסק. בעל עסק שלא יודע לתכנן את צעדיו, בשל היעדר אינפורמציה על תזרים המזומנים הצפוי לו, לעד ינהל את העסק שלו בשיטת "כיבוי שריפות", עד אשר יכרע תחת הנטל. זאת כמובן מבלי לציין שהיעדר דו"ח תזרים מזומנים מביא להגדלת עלויות המימון באופן משמעותי. היו מאוד מסודרים עם הכסף שלכם.

 

ג. חשבו על דרכים יצירתיות בשיווק העסק

גם אם יש לכם רעיון מעולה, שיש בו צורך עז בשוק – כל עוד לא תשכילו להביא את המוצר שלכם לידיעתם של כמה שיותר צרכנים פוטנציאליים, העסק, לא משנה עד כמה גדול הפוטנציאל שלו, פשוט לא יתרומם. שיווק הוא אחד הכלים החשובים והקריטיים ביותר להצלחתו של עסק: תכננו מבעוד מועד כיצד תזכו בתשומת ליבם של הלקוחות שלכם? למה יבחרו דווקא בכם ולא במתחרה? היו יצירתיים.
פתיחת עסק עצמאי. מה לעשות כדי להצליח? פתיחת עסק עצמאי. מה לעשות כדי להצליח? צילום: שאטרסטוק

 

ד. חשבו על מדיניות תמחור אופטימאלית

תמחור נכון הוא אלמנט מכריע לרווחיות העסק וכפועל יוצא – להמשך תיפקודו וגדילתו בעתיד. עליכם לדאוג למכור את המוצר והשירות שלכם בצורה כזאת שתעודד רכישה על ידי קהל היעד אליו אתם מכוונים מצד אחד, ומצד שני שתהיה רווחית עבורכם. לא למען שרידותו של העסק, אלא לשגשוגו – גם בטווח הקצר. בעת החלטת תמחור המוצר והשירות שתספקו, קחו בחשבון שלושה שיקולים קריטיים: העמסה של עלויות משתנות וקבועות, מחיר השוק ומיתוג העסק.

 

ה. תכננו נכון את מדיניות המס של העסק

אופן תשלום המיסים נגזר על פי הכנסות העסק. בהתאם להכנסות הצפויות, תוכלו לאפיין את הצורה המשפטית שבה יאופיין העסק שלכם –עוסק פטור, מורשה, חברה או שותפות. קחו בחשבון שהדברים עלולים להשתנות וחשוב להיות עם יד על הדופק בכל הקשור להכנסות, על מנת שלא להיחשד בעתיד כמעלימי מס.

 

ו. חשבו מהו אורך הנשימה הפיננסי הנדרש לכם על מנת להעמיד את העסק על רגליו

עסק נמדד בטווח הארוך, לא בקצר. כל עסק בתחילת דרכו, באופן טבעי, דורש יותר כספים מאשר הכספים שהוא מכניס. היו כנים עם עצמכם – כמה זמן תוכלו להחזיק בתפעול העסק במגמת הכנסה מינימלית? אם מצבכם הכלכלי לא יאפשר אורך רוח וסבלנות פיננסית ארוכה, חשבו טוב אם אתה רוצים לפתוח את העסק.

 

המילה "עצמאות" מזכירה להרבה מאוד אנשים את חלומם ושאיפתם לצאת לעצמאות כלכלית. מדובר בשאיפה נכונה ובריאה, אבל היא חייבת להיעשות באחריות. אחרת אתם עלולים להפוך להיות אפילו פחות עצמאיים ויותר תלויים ממה שאתם עכשיו.  

 

הכותבת היא רו"ח ועו"ד, ראש חטיבת המס וה-SMB's בפירמת רו"ח בייקר טילי ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x