$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

המוסדיים יורשו לתת הלוואות לעסקים בערבות המדינה

משרד האוצר יפרסם היום מכרז להקמת קרן חדשה למתן הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות ממשלתית בהיקף של 600 מיליון שקל

שאול אמסטרדמסקי 09:1910.09.15

משרד האוצר יפרסם היום מכרז להקמת קרן חדשה למתן הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות ממשלתית. לראשונה, גם גופי הפנסיה יורשו להשתתף במכרז ולחלק הלוואות לעסקים ולא רק הבנקים כפי שהיה עד כה.

 

לצורך הקמת הקרן החדשה יקצה משרד האוצר ערבות ממשלתית בהיקף של 600 מיליון שקל כשהתחזית של האוצר היא שהבנקים וגופי הפנסיה ישתמשו בערבויות הללו כדי לחלק הלוואות בהיקף גדול פי עשרה לפחות, כלומר לפחות שישה מיליארד שקל. תחזית זו מתבססת על כך שהקרן הקיימת היום, שהוקמה ב־2012 ושפעילותה תסתיים בתוך שנתיים, חילקה עד כה הלוואות בהיקף של 6.6 מיליארד שקל.

 

משרד האוצר מצפה כי למכרז ייגשו צמדים צמדים של בנקים וגופי פנסיה. ארבעה צמדים יזכו במכרז, וצמד שיציע לחלק סכום גדול יותר של הלוואות כל בסיס הערבות הממשלתית יקבל נתח גדול ממנה. כלומר, האוצר יוכל לחלק את סכום הערבות – 600 מיליון שקל – בצורה דיפרנציאלית בין הזוכים במכרז.

 

עסק קטן (ארכיון) עסק קטן (ארכיון) צילום: כרמית פלר

 

מבחינת ריביות, הריבית הממוצעת כיום בהלוואות לעסקים בערבות ממשלתית היא פריים ועוד 2%-3%. באוצר מצפים כי לנוכח העובדה שהקרן החדשה יהיו שותפים גם גופי הפנסיה, הריביות יהיו אפילו נמוכות יותר. בניגוד לעבר, הקרן החדשה תוכל לחלק הלוואות לתקופות ארוכות יותר, עד 12 שנה, ובאופן זה לתת מענה גם למפעלים קטנים.

 

אחת מהמטרות במכרז היא לאפשר לגופי הפנסיה לעשות צעד ראשון בתחום מתן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים, תחום שגופי הפנסיה כמעט שלא פעילים בו כיום ונמצא בבלעדיות כמעט מוחלטת של הבנקים. באגפי החשב הכללי והממונה על שוק ההון באוצר מצפים כי גופי הפנסיה יוכלו לצבור ניסיון במסגרת פעילות הקרן וללמוד מקרוב כיצד הבנקים מנהלים הלוואות כאלה. אם המכרז יניב תוצאות חיוביות, באוצר מתכננים להוסיף בעתיד ערבויות מדינה נוספות, עד להיקף של כמה מיליארדים, בניסיון לייצר

הלוואות בהיקף של כמה עשרות מיליארדים.

 

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, מסרה שהיא תומכת במהלך, היות והוא מהווה שילוב של היתרון היחסי של הבנקים בחיתום אשראי וניהולו, עם המקורות הכספיים הגדולים של הגופים המוסדיים, לטובת העסקים הקטנים במשק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x