$
בונים קריירה ומשפחה

עוזבים מקום עבודה? כך תתכוננו לשינוי בהכנסות

בדקו זכאות לדמי אבטלה והבטחת הכנסה, ערכו תיאום מס ודאגו להחזר חובות; כאשר עוזבים מקום עבודה חשוב להיערך ליום שאחרי

ליאורה הירשהורן 12:3130.08.15
עזיבת מקום עבודה עלולה ליצור חששות ואי-ודאות לגבי העתיד שלכם. בעת עזיבת מקום עבודה חשוב להיערך לתקופה שלאחריה, לירידה בהכנסות ולמנוע כניסה לחובות – אבל גם לחשוב קדימה ולהגן על החסכונות והביטוחים.

אז מה צריך לעשות כשעוזבים את מקום העבודה?

 

1. בדקו זכאות לדמי אבטלה והבטחת הכנסה. קצבת דמי אבטלה מגיעה לתושבי ישראל, שכירים, בני 18 ומעלה שעוד לא הגיעו לגיל פרישה ובתנאי ששילמו למוסד לביטוח לאומי על פי חוק ב-12 חודשים אחרונים. באתר המוסד לביטוח לאומי תוכלו למצוא סימולטור לבדיקת תנאי זכאות. כדי לקבל קצבת דמי אבטלה, תחילה עליכם להגיש תביעה בסניף המוסד לביטוח לאומי שבמקום מגוריכם. דמי האבטלה יחושבו לפי גובה השכר בתקופה שבה עבדתם ובאתר הביטוח לאומי, תוכלו לחשב את דמי האבטלה שתקבלו באמצעות מחשבון. לצורך כך, תצטרכו להזין מספר פרטים אישיים כמו תאריך הפסקת העבודה, ימי שכר, שכר ברוטו חודשי ועוד. מדמי האבטלה מנוכים מס הכנסה, מס בריאות ודמי ביטוח לאומי. קצבת הבטחת הכנסה משולמת למי שאינו יכול להבטיח לעצמו הכנסה מספקת למחייה. קראו עוד על תנאי הזכאות, וסכומי הקצבה כאן.

 

2. ערכו תיאום מס לקבלת החזר כספי או הפחתת תשלומי מסים. אם הפסקתם לעבוד ולא הייתה לכם הכנסה מעבודה נוספת עד סוף השנה כנראה שתהיו זכאים להחזר מס. אם לא הייתה לכם הכנסה מתחילת שנת המס ואתם רוצים להימנע מתשלום מס עודף, בצעו תיאום מס כדי לשלם פחות מסים. קראו עוד על הקלות, פטורים והחזרי מס במדריך מס הכנסה באתר רשות המסים.

 

3. דאגו להחזר החובות. וודאו שאתם עומדים בהחזר החובות כמו משכנתא, הלוואות וכדומה. אם אתם חושבים שלא תוכלו לעמוד בתשלום החזרי החובות שלכם, דאגו להסדר או פריסת חוב מחדש מול המלווים השונים. אי עמידה בתשלומים והחזרי חובות עלולה לפגוע ביכולתכם לקבל הלוואות נוספות בעתיד. זה הזמן לבדוק אלו חסכונות יש לכם ובאלו אתם יכולים להשתמש. במקרים רבים, עדיף לנצל חיסכון זמין מאשר לקחת הלוואה וליצור חובות. אבל זכרו, ניצול חיסכון הוא פתרון זמני. תכננו קדימה וצרו מקור הכנסה חלופי.

 

לאורך התקופה שעבדתם, המעסיק שלכם הפקיד עבורכם כספי פיצויים מדי חודש לחיסכון הפנסיוני שלכם. הפיצויים יכולים אמנם לשמש אתכם כמקור הכנסה זמני, אך לא כדאי למהר למשוך אותם. משיכת כספי הפיצויים עלולה להיות כרוכה בתשלום מס הכנסה והיא תקטין באופן משמעותי את קצבת הפנסיה שתקבלו אחרי שתצאו לגמלאות. לכן, כדאי לשקול היטב את הנושא ולחפש אחר מקורות הכנסה אחרים!

 

עוזבים מקום עבודה? דאגו ליום שאחרי עוזבים מקום עבודה? דאגו ליום שאחרי צילום: שאטרסטוק

 

4. טפלו בחיסכון הפנסיוני והביטוחים. בעת הפסקת העבודה, מופסקים גם כל תשלומי החיסכון הפנסיוני, ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח חיים ששולמו מתוך השכר או על ידי המעסיק. לגבי כל חיסכון או ביטוח, עליכם לבחור מאחת האפשרויות הבאות: אפשרות ראשונה, להמשיך לשלם בעצמכם את הסכומים ששולמו בעבר, כדי לשמור על הכיסויים הביטוחיים ולהמשיך לחסוך לגיל פרישה. שימו לב, החלטה זו אמנם תגדיל את הוצאותיכם בשלב זה, אך תסייע לכם במשימה לשמור על החיסכון והביטוחים שלכם. אפשרות שנייה, היא לשלם סכום מינימלי על מנת למנוע ביטול של הביטוח. תוכלו לשלם סכום זה מתוך חיסכון שכבר צברתם או לשלם מדי חודש סכום הנדרש למטרה זו. אפשרות נוספת היא להפסיק את תשלום הביטוח או החיסכון. שימו לב, הפסקת הביטוח תשאיר אתכם לא מכוסים בקרות אירוע ביטוחי ועלול להיווצר קושי בכניסה מחדש לביטוח בתנאים הקודמים (במיוחד בביטוחים הקשורים לבריאותכם, אם חלילה מצב בריאותכם הורע).

 

לגבי ביטוח סיעודי קבוצתי שנעשה באמצעות המעסיק - בעת עזיבת מקום העבודה, על חברת הביטוח לאפשר להמשיך את הביטוח תוך שמירה על הרצף הביטוחי אך זאת יש לעשות באופן ישיר מולה. כלומר, אם תחליטו להמשיך את הביטוח, אתם תהפכו להיות בעלי הפוליסה (פוליסת פרט). לגבי ביטוח בריאות שנעשה באמצעות המעסיק – ככלל, 'אם אתם עוזבים את מקום העבודה לא תוכלו להמשיך להיות מבוטחים בביטוח שנעשה דרכו יחד עם זאת, ישנן חברות ביטוח המאפשרות להמשיך את הביטוח באופן ישיר מולן תוך שמירה על הרצף הביטוחי. גם במקרה זה אם תחליטו להמשיך את הביטוח, אתם תהפכו להיות בעלי הפוליסה (פוליסת פרט).

 

5. חפשו עבודה חדשה. חיפוש עבודה הוא לא עניין פשוט, אבל הוא יכול להיות מקפצה לעבודה טובה יותר. נצלו כל עזרה אפשרית במציאת עבודה חדשה: עדכנו את קורות החיים שלכם, דברו עם חברים, בני משפחה, מכרים ועוד. כולם יכולים לתת רעיונות שיעזרו לכם. התייעצו עם אנשים מנוסים מכם ובדקו האם אתם פונים למקומות הנכונים ובצורה המיטבית. תוכלו להיעזר בפורטל שירות התעסוקה הישראלי, לשכת הפרסום הממשלתית ובנציבות שירות המדינה כדי לחפש משרה המתאימה לכם.

 

קראו עוד על כך איך מתמודדים עם עזיבת מקום העבודה באתר האוצר שלי.

 

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x