$
צעירים

כמה הזמן שלכם באמת שווה

כולנו יודעים כמה משלמים לנו לשעת עבודה, אבל חישוב ערך הזמן הפנוי שלנו מורכב הרבה יותר. ברגע שנדע כמה באמת שווה שעת פנאי נוכל להחליט אם לעבוד עוד שעות או לשלם למישהו כדי לפנות זמן

מעין מנלה 09:1931.07.15

אומרים שזמן שווה כסף. אם כך, כמה הזמן שלכם באמת שווה? יש לכם מספר בראש? לכל אדם שעובד יש איזשהו סכום שמשלמים לו על שעת עבודה. זה יכול להיות שכר שעתי, לדוגמא פרילנסר שנוקב במחיר לשעה, או שכיר שמקבל משכרות חודשית אותה ניתן לחלק למספר שעות העבודה בחודש. אך הסכום הזה אינו משקף את הערך האמיתי של הזמן. כולנו אומרים משפטים כמו "הזמן שלי הוא יקר" או "אם רק היה לי זמן הייתי" ויודעים שמדובר במשאב מוגבל. עם זאת אנחנו לא מצמידים ערך כספי לשעת פנאי שלנו. יש כמובן מקרים שבהם זה יהיה טיפשי לחשוב בצורה כזו על הזמן. אם אתם בחופשה על חוף הים למשל, לא תרצו לחשב כמה שווה כל שעת בהייה במים הצלולים. אם, לעומת זאת, אתם צריכים להחליט אם לשלם למישהו שינקה עבורכם את הבית, זה יהיה די יעיל לדעת כמה באמת שווה שעת פנאי שלכם.  

 

קחו לדוגמא את הסיטואציה הבאה: אישה אמריקאית שמרוויחה משכורת שנתית של שש ספרות קיבלה כרטיס מתנה בשווי 20 דולר. היא מתלבטת כיצד להשתמש במתנה ומקדישה להתלבטות מספר שעות, היא לא מצליחה להחליט. כאשר ספנסר גרינברג, מתמטיקאי ויזם אמריקאי, הבחין בהתנהגות זו של ידידה שלו, הוא הסביר לה את מושג ערך הזמן. "אם היא הייתה מייחסת ערך, מספר הגיוני, לזמן שלה, היא הייתה רואה שהזמן שהיא מבזבזת בהחלטה שווה יותר מאשר הכרטיס עצמו", הוא אמר בראיון ל"כלכליסט".

 

בעקבות הסיטואציה הזו, פיתח גרינברג מחשבון מקוון שנקרא ClearerThinking בעזרתו כל אחד יכול לחשב את ערך הזמן שלו. המחשבון נועד לסייע למשתמשים להבין כמה שווה שעה נוספת ניטראלית שלהם. "לכל אחד יש ערך שוק, כמה כסף מוכנים לשלם לך כדי לעשות עבודה מסוימת, אבל זו לא הדרך שבה אנחנו מעריכים את הזמן שלנו. אם למשל משלמים לך 20 דולר לשעה כדי לבצע את עבודתך אך מישהו יציע לך לעבוד עוד 10 שעות בשבוע תמורת אותו סכום, לא בטוח שתסכים לעשות זאת. אולי אין לך הרבה שעות פנויות בשבוע ולכן הערך שלהן בעיניך הוא יותר מ-20 דולר", אומר גרינברג. לכן, ערך הזמן שלכם הוא הערך שאתם מייחסים לשעות הנוספות, השעות מעבר לאלו שאתם מבלים בעבודה בכל שבוע.

ספנסר גרינברג ספנסר גרינברג

 

המחשבון מתייחס לשעה ניטראלית – כלומר, שעה שבה אתם עושים משהו שאתם לא שונאים במיוחד ולא אוהבים במיוחד. זאת מכיוון שיכול להיות שכדי לשכנע אתכם לעשות משהו שאתם שונאים במיוחד, נגיד ללכת לרופא שיניים, יידרש הרבה יותר כסף מאשר עבור שעת עבודה רגילה. באופן דומה, אם יש משהו שאתם אוהבים במיוחד, למשל צניחה חופשית, או נגינה, אולי תסכימו לעשות אותו בחינם או אפילו לשלם כדי שיתאפשר לכם לעשותו.

 

המטרה של המחשבון, של הצמדת ערך כספי לשעת פנאי, היא קבלת החלטות טובות יותר. כך למשל, ברגע שאתם יודעים את הערך של שעה נוספת ניטראלית אתם יכולים להחליט אם לקחת עבודה נוספת בנוסף למשרה הקבועה ואם כן, כמה כסף לדרוש לשעה. לחילופין, אולי תחליטו שכדאי לשלם למישהו כדי לפנות שעה נוספת ביום. תוכלו לדעת כמה כסף אתם יכולים לשלם למישהו כדי שינקה עבורכם את הבית, או יעשה כל משימה אחרת שאתם יכולים לעשות בעצמכם. יהיה לכם קל יותר להחליט אם משתלם לרכוש מכונה שיכולה לחסוך זמן (כמו מדיח כלים) כי תדעו כמה זמן זה יכול לחסוך ואם העלות של המכונה שווה את הזמן הזה.

 

מעל 21 אלף אנשים השתמשו במחשבון של גרינברג, ואחד הדברים העיקריים שהוא למד מהם הוא שאנשים לא רוצים להוציא כסף כדי לחסוך זמן. "אם הערכת שעה ניטראלית נוספת של הזמן שלך ב-20 דולר, ומישהו מציע לך 20 דולר כדי לעשות עבודה נוספת, יהיה הגיוני עבורך לעשות את העבודה. באופן דומה, יהיה הגיוני לשלם למישהו את הסכום הזה כדי לפנות לעצמך זמן. מצאנו שהרבה אנשים מעדיפים לקחת עבודה נוספת על פני לשלם למישהו אחר, כך שההתנהגות שלנו במקרה זה אינה הגיונית. למשל, יש מקרים שבהם אנשים אומרים 'אני לא מוכן לעשות עבודה נוספת תמורת 50 דולר לשעה כי הזמן שלי שווה יותר' אבל הם גם לא מוכנים לשלם למישהו 20 דולר לשעה כדי לפנות לעצמם זמן. אם הם היו מקבלים את שתי ההצעות הם היו למעשה מרוויחים 30 דולר. אנשים חושבים בצורה לא עקבית על ערך הזמן. הם לא מעריכים ויתור על זמן באותו אופן בו הם מעריכים קבלת זמן ולכן מחליטים החלטות שאינן אופטימליות", אומר גרינברג.

 

אנחנו נוטים להעריך את הזמן הנוסף, הפנוי שלנו יותר מאשר "ערך השוק", או השכר שמשלמים לנו לשעה. כך זה אמור להיות. הסיבה היא שהכסף שאנחנו מרוויחים מתחלק לסכום בסיסי, בו אנו משתמשים כדי לרכוש דברים הכרחיים כמו אוכל, והכסף הנוסף משמש לרכישת דברים פחות בסיסיים ולכן מעריכים אותו פחות. כאשר אדם עובד הוא מייחס ערך נמוך יותר לשעה שהוא מקדיש לעבודה מאשר לשעה נוספת שבה הוא צריך לעבוד מכיוון שהכסף הנוסף אינו הכרחי. בנוסף, השעות הנוספות האלה יקרות יותר מכיוון שיישארו לנו פחות ופחות שעות במהלך השבוע.

 

איך מחשבים כמה הזמן שווה?

 

כדי לחשב כמה שווה שעת פנאי ניטראלית אפשר להשתמש במחשבון שפיתח גרינברג אך העיקרון לדבריו הוא לחשוב על סיטואציות היפותטיות ניטראליות, שאינן יותר מדי מענגות ואינן יותר מדי לא נעימות בהן אתם או מקבלים שעה פנויה או מוותרים על שעה. למשל, במקרה בו אתם שוכרים אדם לבצע משימה עבורכם במשך שעה. בארה"ב צצו לאחרונה מספר אפליקציות ושירותים שמציעים לבצע עבור אנשים משימות שונות כמו לעמוד עבורם בתור במשרדי ממשלה, לעשות עבורם קניות, או אפילו למצוא עבורם פריט מסויים שהם צריכים ולהביא להם אותו עד הבית. כל מה שצריך זה להגדיר את המשימה ולקבל הצעת מחיר. קחו לדוגמא חידוש דרכון, עמידה בתור בסופר או ניקיון הבית. שאלו את עצמכם כמה תסכימו לשלם כדי שמישהו אחר יעשה עבורכם את המשימה הזאת. מצד שני, שאלו את עצמכם כמה כסף תיקחו אם מישהו אחר ישכור את שירותכם על מנת לבצע את אותה משימה. אם יש פער בין המספרים – חשבו על הסיבות לפער הזה.

 

אנשים עומדים בתור לרכוש אפל ווטש באוסטרליה. כמה שווה הזמן שלהם? אנשים עומדים בתור לרכוש אפל ווטש באוסטרליה. כמה שווה הזמן שלהם? צילום: בלומברג

 

המחשבון של גרינברג מספק ניתוח של התשובות ומצביע על מקרים בהם הן אינן עקביות. "המחשבון מצביע על כך שאתה בוחר להתנהג בדרך אחת בסיטואציה אחת אבל באופן שונה בסיטואציה שנייה ושיש חוסר התאמה. גם לי יש את הנטייה לא לשלם כדי לפנות זמן והמחשבון הראה לי את זה. ברגע שהבנתי את הנטייה הזאת התחלתי לחשוב יותר על השירותים הקיימים בהם אני יכול להשתמש כדי לפנות לעצמי זמן", אומר גרינברג.

 

ערך הזמן שלנו אינו קבוע. הוא משתנה בהתאם לתקופות שונות בחיים. בזמנים שבהם יש לנו פחות זמן פנוי, נעריך יותר כל שעה מכיוון שהזמן הוא משאב מוגבל. בזמנים בהם איננו מרוויחים מספיק כסף כדי לחיות ברמת החיים הרצויה הנטייה תהיה לרצות להרוויח יותר כסף. לכן, גרינברג ממליץ לבצע הערכה של שווי הזמן מדי פעם ובמיוחד אחרי שינויים גדולים בחיים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x