$
הכסף

הממשלה אישרה המלצות ועדת לוקר: עסקאות במזומן יוגבלו ל-10,000 שקל

עם זאת בעסקאות בין גורמים פרטיים מגבלת המזומן תעמוד על 15 אלף שקל, ובעסקאות למכירה או קנייה של רכבים משומשים - על 50 אלף שקל

רוני זינגר 15:5022.10.14

הממשלה אישרה היום את המלצות ועדת לוקר למצמום השימוש במזומן במשק הישראלי. התקנות גובשו על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, ובגיבוש המתווה לקחו חלק אנשי רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון, המפקח על הבנקים, משטרת ישראל ובשיתוף נגידת בנק ישראל והממונה על ההגבלים העסקיים. הצוות גיבש מתווה מדיניות לצמצום והגבלת השימוש במזומן כאמצעי תשלום במשק, כאשר היעד המרכזי של המהלך הוא מלחמה בהון השחור, מלחמה בפשיעה הכלכלית ובהלבנת ההון.  

מסקנות דו"ח הביניים של הוועדה פורסמו לפני כחודשיים, ולאחריהם נערך הליך שימוע ציבורי שהביא למספר שינויים במסקנות. כך למשל החליטה הוועדה להעלות את רף המגבלה לעסקאות מיידיות במזומן שנקבע במסקנות הביניים מ - 7,500 שקל ל-10,000 שקל. עם זאת בעסקאות בין גורמים פרטיים תהיה מגבלת מזומן של 15,000 שקלים ובעסקאות למכירה או קניית רכבים משומשים מגבלת המזומן תעמוד על 50,000.

 

עסקאות המזומן יוגבלו עסקאות המזומן יוגבלו צילום: שלום בר טל

 

בשנת 2012 התבצעו בין עסקים כ-3 מיליון עסקאות בסכומים גבוהים מ-5,000 שקלים ללא זיהוי של מבצעי העסקה. עסקאות אלו הגיעו לשווי של כ-273 מיליארד שקלים. כיום החוק מגביל תשלום במזומן בסכומים העולים על 20,000 בעסקאות שבין עוסקים בלבד. החוק כיום לא מתייחס לעסקאות בין אנשים פרטיים או לעסקאות בין אנשים פרטיים לבין עסקים ולפיכך לא חלה מגבלה על תשלום במזומן במקרים אלו.

 


הוועדה ממליצה עוד להגביל את השימוש בצ׳קים, כך שתוגבל האפשרות לפרוע צ׳ק שסוחר יותר מפעם אחת, בשלב הראשון עד סכום של 10,000 שקלים ובשלב השני עד 5,000 שקלים. הוועדה ממליצה עוד לאסור בעתיד על סיחור צ׳קים בכל סכום, וכן מציעה לאסור הוצאה וקבלה של צ׳קים ״פתוחים״ - כלומר שלא מצוין עליהם שם המוטב. לצד ההגבלות שמציעה הוועדה ושכאמור אושרו היום בממשלה, מציעה הוועדה גם לעודד את השימוש בכרטיסי האשראי בראשו עידוד שימוש בכרטיס ״דביט״ המשמש לחיוב מיידי, כאילו היה מזומן, ואשר עלויות העמלה שלו נמוכות יותר. כיום כרטיס מסוג זה כמעט אינו נמצא בשימוש בשוק הישראלי.

 

הוועדה בדקה וקבעה כי במצב הנוכחי, היעדר יכולת זיהוי של מבצעי העסקאות הופכים את השימוש במזומן ובצ'קים סחירים לפעילות שמקלה על העלמות מס והלבנת הון. על פי הערכות, היקף הכלכלה השחורה בישראל הוא כ-20% מהתוצר, והיא גורמת לאובדן הכנסות למדינה של כ-40-50 מיליארד שקל בשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x