$
עצמאים

עובד שכיר או קבלן עצמאי? כך תדעו

לשכיר מגיעות זכויות נלוות כמו פנסיה, חופשה בתשלום ופיצויי פיטורים. אם העסקתם מישהו כקבלן ויתברר שבעצם במהות ההעסקה מדובר בשכיר - זה יכול לעלות לכם הרבה כסף

מעין מנלה 17:1025.06.14
לעובדים שכירים, בניגוד לקבלנים עצמאיים מגיעות זכויות נלוות להעסקתם כמו פנסיה, חופשה בתשלום, דמי הבראה ופיצויי פיטורים. בנוסף, כאשר הם מאבדים את עבודתם הם זכאים לדמי אבטלה מהביטוח הלאומי. לכן, חשוב גם לעובד וגם למעסיק לדעת האם האדם שמבצע את העבודה הוא עובד שכיר או קבלן עצמאי.

 

כך תבדקו אם אתם שכירים או קבלנים עצמאים

 

בדרך כלל, המקרים האלו מגיעים לבתי הדין לעבודה כאשר קבלן מעלה את הטענה שלמעשה הוא עובד שכיר ולכן רשאי לקבל את הזכויות הנלוות. ישנם גם מקרים בהם אותו קבלן ילך לחתום אבטלה בביטוח לאומי בטענה שהיה עובד שכיר והביטוח הלאומי יחזור למעסיק ויתבע אותו על העלויות, מסבירה עו"ד שירה להט, שותפה ביגאל ארנון ושות'.  

במידה וקבלן יצליח בטענתו וידרוש את הזכויות הנלוות, תשלום זה יתווסף לתמורה שקיבל מהמעסיק כל השנים עבור עבודתו. עבור המעסיק, זה עשוי להיות נטל כבד, שכן כאשר בוחרים להעסיק עובד שכיר לוקחים בחשבון את העלויות של הזכויות הנלוות, אל לא כאשר מתקשרים עם קבלן עצמאי. לכן, להט, מעסיק צריך לחשוב היטב מה אופי השירותים שנותנים לו. "אם זה דומה לשירותים שהוא מקבל מעובדים שלו, עדיף להתקשר עם אותו אדם כעובד שכיר ולא כקבלן", היא אומרת. בנוסף, מומלץ להסדיר את היחסים בחוזה מסודר, למרות שזה לא מה שיכריע בשאלה. "אם יש ספק לגבי הסטטוס של נותן השירותים אז הכי פשוט זה להתקשר כעובד כי זה הכי בטוח", היא אומרת.

 

שכיר או קבלן עצמאי? שאלה של מהות שכיר או קבלן עצמאי? שאלה של מהות צילום: שאטרסטוק

 

לפי הפסיקה הישראלית קיימים מספר קריטריונים שמסייעים להחליט האם מדובר בשכיר או קבלן. מדובר בקריטריונים מצטברים, כך שלא מספיק שמתקיים רק אחד מהם, ובכל מקרה בתי הדין בודקים את המהות. אם ה"קבלן" שהעסקתם השתלב בעסק, מגיע למשרד, יושב ליד אנשים כמוהו והם מוגדרים כשכירים - הוא ייחשב ככל הנראה כעובד.

 

איך קובעים אם העובד הוא שכיר או קבלן עצמאי:

1. מה אופי השירות - השאלה היא האם מדובר בשירות שהאדם צריך לספק באופן אישי או שהוא יכול לשכור צוות או מחליף שיגיע במקומו. למשל, מזכירה במשרד לא יכולה בדרך כלל להחליט מחר בבוקר לשלוח את אחותה או חברה שלה לבצע את עבודתה. קבלן עצמאי, לעומת זאת, אחראי שהשירות יתבצע, ולא חשוב על ידי מי.

עו"ד שירה להט עו"ד שירה להט צילום: Eugene Weisberg

 

2. כלי עבודה - אם המעסיק מספק את המחשב, רכב חברה וטלפון, רוב הסיכויים שמדובר בעובד שכיר. קבלן עצמאי, לעומת זאת, אמור לספק את כל כלי העבודה בעצמו. מי שאחראי לקנות את הציוד ולהפעיל אותו הוא הקבלן. אם לדוגמא בעל העסק מתחלק בהוצאות מסוימות על ציוד עבור הקבלן, זה עדיין לא הופך אותו לעובד שכיר. "הרעיון של קבלן שהוא בעל עסק עצמאי זה שהוא נושא בעלויות שלו. אם מבחינה מסחרית מסכמים על השתתפות בעלויות מסוימות בקניית ציוד, בהנחה שישמש לשם השירותים הספציפיים - זה לא מה שיהפוך את אותו אדם לעובד", מסבירה להט.

 

3. מידת הפיקוח - על עובד המעסיק צריך ורשאי לפקח. הוא צריך לנהל מעקב אחר שעות עבודה והיעדרויות. כאשר מדובר בקבלן, המעסיק לא אחראי עליו וזה לא סותר את זה שניתן לתת לו הנחיות מקצועיות איך לספק את השירותים, אבל אין רמת פיקוח כזו כמו אצל עובד שכיר.

 

4. צורת תגמול - באופן כללי יש חזקה שמי שמקבל תלוש שכר הוא שכיר ולנותן שירותים משלמים כנגד חשבונית. עם זאת, עצם זה שמקבלים את התשלום בחשבונית לא אוטומטית הופך את מספק השירות לקבלן עצמאי, זו רק אינדיקציה נוספת לכך. בתי הדין בודקים את המהות ולא רק את ההסכם, לכן, אם קבעתם עם מישהו שהוא קבלן עצמאי אבל הוא השתלב בעסק שלכם באופן דומה לשכירים אחרים - הוא יוכל לתבוע בדיעבד את כל הזכויות.

 

 

5. הסיכון העסקי - אם לנותן השירותים יש סיכון עסקי בהתקשרות רואים אותו כקבלן עצמאי. למשל, במקרה בו מתקשרים עם נותן שירותים רק בתמורה לאופציות בעסק או רק על בסיס הצלחה. זאת לעומת עובד, שחייבים לשלם לו שכר מינימום. 

 

6. בלעדיות - מי שיש לו עסק שנותן שירותים לכמה עסקים אחרים זה סממן של נותן שירותים עצמאי. עובד, לעומת זאת בדרך כלל עובד במקום אחד בלבד ואף מוגבל לרוב לגבי עבודה במקומות מתחרים.

 

7. משך ההתקשרות - ככל שההתקשרות יותר ארוכה זו אינדיקציה לכך שמדובר בעובד שכיר.

 

להט מספרת מקרה של רופאה שהועסקה על ידי קופת חולים מעל לשלושים שנה כקבלנית עצמאית. היא סיפקה שירותים לכמה קופות חולים ואף הייתה לה מרפאה משלה. אחרי שקופת החולים סיימה את ההתקשרות הרופאה טענה שהייתה עובדת וביקשה לקבל פיצויי פיטורים ותשלומים נוספים. ביה"ד קבע שאמנם היא לא הייתה עובדת אבל עדיין חייב את קופת החולים לשלם לה פיצויי פיטורים. ההיגיון היה שמהות ההתקשרות הייתה כזו לפיה הייתה תלות כלכלית של הרופאה בקופת החולים ולכן הגיעו לה פיצויי פיטורים.

 

"באופן דומה, אם מתקשרים עם מנהל חשבונות ויש לו משרד משלו אבל העסק שלנו מהווה חלק ניכר מהפעילות שלו, זה מקרה שיכולה להתעורר בו חשיפה מאוד דומה לפסק הדין בעניין הרופאה", היא אומרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x