$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

סלינגר מאיימת: אוריד לבד את דמי הניהול לפנסיונרים

המפקחת על הביטוח מצפה שקרנות הפנסיה יתניעו את התחרות על אוכלוסיית הגימלאים בשנים הקרובות. אם לא תראה תוצאות, תפעל להורדת תקרת דמי הניהול שלהם

רחלי בינדמן 07:2218.05.14

המפקחת על הביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, בוחנת אפשרות להוריד את תקרת דמי הניהול החוקית לגבייה מגמלאים הזכאים לקרן פנסיה אם התחרות בענף לא תפעל בעצמה, כך נודע ל"כלכליסט".

 

בשבוע שעבר הוציאה סלינגר מסר ברור למנהלי קרנות הפנסיה - מותר ורצוי כי תתחרו ביניכם על דמי הניהול שאתם מציעים לפנסיונרים וכי 0.5% היא רק התקרה החוקית המותרת לגבייה. זאת לנוכח ההיתממות של חלק ממנהלי הפנסיה שטענו כי כלל לא ידעו שמותר להם להציע הנחות בדמי הניהול לעמיתים היוצאים לגמלאות.

 

בשוק ההון לא מאמינים שהתחרות תגיע מאליה

למעשה סלינגר קוראת לחוסכים הצפויים להצטרף לקהילת הפנסיונרים לבצע "שופינג" בין קרנות הפנסיה השונות ולבחור בקרן הפנסיה שתציע להם דמי ניהול אטרקטיביים כדי להפקיד אצלה את החסכונות לטובת קצבה חודשית.

 

אלא שבשוק ההון קיבלו בספקנות גדולה את הסיכוי כי סלינגר תצליח לייצר שינוי בהתנהלות של קרנות הפנסיה הגדולות המעלות כולן בלא יוצא מן הכלל את דמי הניהול לפורשים ל־0.5% גם אם ערב הפרישה נהנו מדמי ניהול מופחתים של אפילו 0.25% או פחות. לטענת יועצים וסוכני ביטוח, קרנות הפנסיה גם מבלי לתאם זו עם זו לא יתחרו על כספי חוסכים שיגיעו אליהן מקרנות פנסיה מתחרות וייתנו הצעה אחידה של 0.5% בלבד.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי מבחינת סלינגר זו כלל אינה אופציה. במסגרת ההחלטה לשגר את טיוטת החוזר המבהירה את הדרכים להציע הנחות בדמי ניהול לחוסכים שיהפכו לגמלאים - הגדירה לעצמה סלינגר תקופת בדיקה של כמה שנים.

במהלך תקופה זו סלינגר תבחן האם אמנם קרנות הפנסיה נתנו הנחות לפנסיונרים בדמי הניהול. אם יתברר בסוף התקופה כי אין תחרות על שוק גמלאות הפנסיונרים, סלינגר לא שוללת אפשרות להפחית את התקרה החוקית לגביית דמי ניהול מפנסיונרים.

 

פצצת זמן מתקתקת

חשיבות התחרות על דמי הניהול לאוכלוסיית הפנסיונרים היא פצצת זמן מתקתקת על רקע זינוק עתידי הצפוי במספרם מידי שנה. כך לדוגמה, כיום רק פחות מ־1% מהעמיתים בקרן הפנסיה הגדולה בישראל, מבטחים החדשה, הם פנסיונרים הזכאים לקבל קצבה חודשית. מדובר בסך הכל ב־9,172 פנסיונרים בקרן הפנסיה המחזיקה בשליש מנתח השוק של קרנות הפנסיה בישראל, אלא שמספר זה צפוי לזנק בשנים הקרובות. היקף הנכסים המנוהלים לאוכלוסיית הפנסיונרים של מבטחים מסתכם ב־2.87 מיליארד שקל (כ־312 אלף שקל לפנסיונר).

 

אוכלוסיית הפנסיונרים הללו בלא יוצא מן הכלל משלמת היום את תקרת דמי הניהול החוקית - 0.5% מהנכסים המנוהלים שלה מדי שנה - כלומר מבטחים הכניסה מדמי הניהול שגבתה מאותה אוכלוסייה 18.6 מיליון שקל ב־2013 (1,560 שקל בשנה מכל פנסיונר).

 

החשיבות של התוכנית של סלינגר מקבלת משנה תוקף אם לוקחים בחשבון את קצב הגידול באוכלוסיית הפנסיונרים מידי שנה.

 

דו"חות קרן הפנסיה מבטחים ל־2013 חושפים כי מדובר בעלייה של 27.5% לעומת מספר הפנסיונרים ב־2012 כאשר מול מספר הפנסיונרים ב־2011 (5,853) נרשמה עלייה של 23% במספר הפנסיונרים בשנת 2012. על פי הערכות, בעוד שהיקף אוכלוסיית הפורשים עמד ב־2013 על כ־20 אלף איש בלבד (בקרנות הפנסיה החדשות), ב־2014 כבר צפויה אוכלוסיה זו לזנק ל־50 אלף איש וב־2015 כבר ל־120 אלף איש.

 

הרפורמה שכבר חתכה ב־50% את דמי הניהול

אם סלינגר תחליט לבסוף להתערב במחירי שוק לא תהיה זו הפעם הראשונה שאגף שוק ההון במשרד האוצר עושה זאת. בתחילת 2013 נכנסה לתוקף רפורמה מרחיקת לכת בדמי הניהול בקופות הגמל וביטוחי המנהלים שחתכה כמעט ב־50% את תקרת דמי הניהול החוקית לגבייה (מ־2% ל־1.05%). הרקע להחלטה מרחיקת הלכת שחתכה בעשרות מיליוני שקלים בשנה את הכנסות חברות הגמל הוא כשל שוק.

 

כך, לפני הרפורמה רוב החוסכים הפעילים בקופות גמל שלא החזיקו בכוח מיקוח שילמו את דמי הניהול המקסימליים ומיעוט של חוסכים חזקים (בעיקר דרך איגודי עובדים) שילמו דמי ניהול אפסיים שסובסדו על ידי משלמי המקסימום.

 

כאשר ראו במשרד האוצר שהתחרות בשוק החופשי לא עובדת הוחלט להתערב באופן גס ולהוריד את דמי הניהול בכפייה. בדמי הניהול בקרנות הפנסיה לא התערבו באותה עת מכיוון שהם מלכתחילה היו ברף נמוך מזה של הגמל. כך או כך, סלינגר רומזת לגופים שאם תראה שהשוק לא יעבוד לבד היא לא תהסס מלבצע התערבות, כפי שנעשה ברפורמה בשנת 2013. במשרד האוצר סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x