$
בונים קריירה ומשפחה

בלעדי לכלכליסט

האוצר רוצה לצמצם את היקף רשת הביטחון לקרנות הפנסיה

אגף שוק ההון במשרד מקדם תוכנית להפחתת הריבית המובטחת שהמדינה מעניקה לאיגרות החוב המיועדות לקרנות הפנסיה לרמה של 4.2%. הפיצוי: היקף האג"ח יגדל

שאול אמסטרדמסקי 06:5325.06.13

אגף שוק ההון במשרד האוצר מקדם תוכנית לשינוי רשת הביטחון שהמדינה מעניקה לקרנות הפנסיה. רשת הביטחון מגנה על 30% מכספי החוסכים בקרנות הפנסיה, על ידי איגרות חוב שהמדינה מוכרת רק לקרנות הפנסיה. אג"ח אלה מבטיחות ריבית ידועה מראש של 4.86%. יתר הכספים של החוסכים לפנסיה מושקעים בשוק ההון, כך שבשנים של ירידות חדות בשוק ההון כשליש מהחסכונות של החוסכים מוגן. 

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת רפורמה רחבת היקף מתכנן אגף שוק ההון להוריד את ריבית האג"ח ל־4.2% בלבד. במקביל, מתכננים באוצר להרחיב את היקף האג"ח המיועדות ולמכור אותן גם לביטוחי המנהלים ולקופות הגמל, שכיום לא נהנות כלל מרשת ביטחון ממשלתית. ככל הידוע, ההסתדרות נתנה את הסכמתה למהלך, כמו גם אגף התקציבים ויחידת החשב הכללי במשרד האוצר. עם זאת, מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, ששימשה בעבר כמנהלת קרנות הפנסיה הוותיקות שהולאמו בידי המדינה ונהנית מניסיון רב בתחום הפנסיוני, טרם נתנה הסכמתה סופית למהלך.

 

עודד שריג עודד שריג צילום: מיקי אלון

 

האג"ח המיועדות הן שריד היסטורי לתקופה שבה הריביות במשק היו גבוהות מאוד, ושימשו במקור למטרה הפוכה לחלוטין – לאפשר לממשלה לגייס כסף בכפייה מהחוסכים לפנסיה בריבית נמוכה יותר מזו שהממשלה היתה מצליחה להשיג בשווקים. כלומר, האג"ח המיועדות גרמו בתחילה לחוסכים לסבסד את הממשלה. אלא שמאז הריביות ירדו מאוד וכיום הריבית של האג"ח המיועדות גבוהה מהריבית שהממשלה מצליחה להשיג כשהיא מנפיקה אג"ח ממשלתיות רגילות בשוקי ההון. המרווח בין הריביות האלה עולה למדינה בין 2 ל־3 מיליארד שקל מדי שנה.

 

האג"ח המיועדות עומדות במוקד ויכוח רב שנים בין המדינה לבין שורה של כלכלנים, שמציעים לחלק אותן בצורה אחרת. עד אמצע שנות ה־90 האג"ח המיועדות היוו רשת ביטחון של כ־93% לחסכונות שבקרנות הפנסיה. מאז קוצצה רשת הביטחון בשתי פעימות, שכללו גם קיצוץ בגובה הריבית, שעמדה במקור על 5.6%.

 

באוצר מתכננים לפרוס מחדש את האג"ח המיועדות כך שחוסכים מבוגרים יותר יקבלו יותר כיסוי של רשת הביטחון, וחוסכים צעירים יותר יקבלו כיסוי אפסי. זאת מתוך רציונל שלחוסכים צעירים יותר יש הזדמנויות לתקן שנים של ירידות חדות בשווקים ותשואות שליליות, ואילו לחוסכים שנמצאים ערב הפרישה או כבר בפנסיה אין הזדמנויות כאלה.

 

מנגד, כלכלנים מציעים לפרוס מחדש את האג"ח המיועדות בהתאם לגובה השכר. כלומר, שעד רמת שכר כלשהי שתיקבע – למשל, שכר המינימום או השכר החציוני במשק – המדינה תיתן כיסוי מלא של רשת הביטחון של אג"ח המיועדות. כך תבטיח המדינה לחוסכים פנסיה התחלתית של כמה אלפי שקלים לפחות, שיתווספו לקצבת הזקנה של הביטוח הלאומי. הצעה זו לא מקודמת בידי משרד האוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x