$
גיל הזהב

האוצר: "גילינו שנוסחת הפנסיה באופק חדש עלולה לפגוע בחלק מהמורים"

באוצר ובהסתדרות המורים הבינו שנוסחת חישוב הפנסיה בהסכם אופק חדש פוגעת בחלק מהמורים, ומבטיחים לתקנה. בינתיים הוחלט להגדיל את התוספת הזמנית לפנסיה מ־50 שקל בחודש ל־150 שקל

חן פונדק 08:4909.04.13

באוצר הבינו שנוסחת חישוב הפנסיה בהסכם אופק חדש פוגעת בחלק מהמורים, ומבטיחים שהם פועלים לתקנה, ביחד עם הסתדרות המורים משרד החינוך שהיו שותפים לניסוח ההסכם. במענה לפניית "כלכליסט" השיבו: "המדינה והסתדרות המורים הבינו כי הנוסחה שנחתמה אינה מתאימה לכל המקרים באופן גורף ועלולה להיווצר פגיעה בגמלה, ולכן הוקם צוות משותף של משרד האוצר בשיתוף הסתדרות המורים לפתור את הנושא". 

אופק חדש הבטיח לשפר את שכר המורים, גם בעת פרישתם לפנסיה, אך נוסחת החישוב בהסכם היתה מביאה לכך שחלק מהם יקבלו פנסיה נמוכה יותר ממה שהיו זכאים לה טרם הרפורמה, ולכן היא לא הופעלה. במקומה, נוסחת הפנסיה הישנה ממשיכה בתוספת מקדמה, עד שתימצא נוסחה חדשה, אולם גם בתצורה זו חלק מהמורים מקבלים תוספת לפנסיה הנמוכה ממה שהובטח להם בהסכם.

 

 

במסגרת אופק חדש שנחתם ב־2008 בין הסתדרות המורים, האוצר ומשרד החינוך, נקבע כי הגמלה שיקבלו הפורשים תתחשב במשכורתם הישנה והחדשה, בהתאם למספר השנים שעבדו. בתחילת שנת הלימודים הנוכחית פורסם הסבר באתר הסתדרות המורים איך מחושבת הפנסיה, ובסופו הודגש כי "הגמלה תהיה גבוהה בהשוואה למצב הקיים". זמן קצר לאחר מכן התברר כי הטענות שנשמעו ממורים רבים היו נכונות - הנוסחה פוגעת בחלקם.

 

"לפני ראש השנה קרן הגמלאות של ההסתדרות ומשרד האוצר הריצו את הנוסחה המוסכמת מההסכם, והתברר שאופק חדש היתה פוגעת בפנסיה של 1,800 מורים שפרשו, במקום לשפרה. התרענו על כך כבר בעת שתכננו את ההסכם. הנוסחה נראית מאוד פשוטה, אבל היא מאוד מסובכת, והחישוב נעשה באופן ידני ולא דיגיטלי", מסביר טל וייס, מייסד "גמולים", גוף המעניק שירותים פנסיוניים למורים. הסיבה היא שאף שהנוסחה מבוססת על ממוצע משוקלל פשוט, חישוב המשכורת הקובעת לתקופה שלפני אופק חדש הוא בעייתי. שכר הפנסיה הישן כלל שחיקת שכר ממוצע, תוספת ותק וגמולים שחושבו באחוזים שונים מאיך שהם מחושבים כיום.

 

"מי שעבד עד שלוש שנים באופק חדש קיבל עד היום 50 שקל תוספת למשכורת הקובעת שלפני אופק חדש, מי שעבד יותר מכך מקבל תוספת של 100 שקל לשנה. אנחנו שש שנים ברפורמה, ועדיין לא משלמים את זה כמו שצריך לכ־4,500 מורים שנפגעים כיום", אומר וייס.

 

כמענה ביניים לבעיה, הוחלט באוצר להעלות את התוספת הזמנית לפנסיה מ־50 שקל בחודש ל־150 שקל, ומבטיחים שברגע שתהיה נוסחה חדשה הכסף המלא יתקבל: "המקדמות הוגדלו ועומדות היום על עד 150 שקל לגמלאי ללא קשר לשיעור גמלתו. משרד האוצר פועל לכך שכל גמלאי יקבל את הקצבה המגיעה לו".

 

עם זאת, מבחינת המורים גם עדכון התוספת לא פותר את הבעיה. פנינה בן זקן, מנהלת בית ספר מאשדוד שפרשה לפני שנה וחצי, אמרה ל"כלכליסט": "לפי אופק חדש הייתי אמורה לקבל לפחות עוד 1,500 שקל בברוטו. בפועל, אני מקבלת 50 שקל תוספת על המשכורת שמלפני אופק חדש. במשכורת מרץ לא היה שינוי, ובכל מקרה 150 שקל זה לא כסף. זה לעג לרש".

 

רחלה שפיגל, מנהלת מאילת שפרשה לפני שלוש שנים, מוסיפה: "אף אחד לא אומר לנו בבירור מה מגיע לנו. כשפנינו לשאול, החשבת של הסתדרות המורים השיבה שאנחנו מקבלים מקדמה. אז כמעט שלוש שנים אני מקבלת מקדמה. לא ברור למה זה נמשך כל כך הרבה זמן. הבטיחו לנו שהפנסיה לא תיפגע באופק חדש". ביחס לתוספת המתוקנת בשכר אמרה: "עצם זה שמעלים את הקצבה, זה סימן שמגיע לנו. אבל הם צריכים כבר עכשיו לתת את 150 השקלים רטרואקטיבית מהיום שפרשנו. במרץ עדיין קיבלנו 50 שקל".

 

גילה קליין, יו"ר האופוזיציה בהסתדרות המורים, הוסיפה כי "כשהציגו את אופק חדש, הבטיחו שיש בו בשורה גדולה בנושא הפנסיה. לצערי הרב, זה לא קיים. התוכנית לא מתייחסת לזעקות שיש בשטח".

 

קליין. "הבטיחו בשורה גדולה בנושא הפנסיה. זה לא קיים" קליין. "הבטיחו בשורה גדולה בנושא הפנסיה. זה לא קיים" צילום: אבי לם

 

בספטמבר הסכם אופק חדש אמור להיפתח שוב. וייס והמורים חוששים כי באוצר ובמשרד החינוך מחכים לרגע האחרון כדי לדון בנושא הפנסיה. מנגד, באוצר מבהירים כי הם לא ימתינו לפתיחת הסכם וכבר פועלים להסדיר את הנושא בהקדם.

 

ממשרד החינוך נמסר: "הנושא מצוי בדיונים בין משרדי החינוך, האוצר והסתדרות המורים לצורך גיבוש מענה".

מהסתדרות המורים נמסר: "במסגרת רפורמת 'אופק חדש' חתמה הסתדרות המורים על הסכם המיטיב את גמלת עובדי ההוראה. כמו כן סוכם שתוך זמן קצר ייחתם הסכם שקוף וקל לביצוע, וכל הגמלאים יקבלו את המגיע להם רטרואקטיבית מיום פרישתם בתוספת ריבית והצמדה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x