$
חינוך פיננסי

דואגים לקוטג', אבל לא לפנסיה

החינוך הפיננסי מעולם לא היה נחוץ יותר. סקר "כלכליסט" בשיתוף מכון "מדגם" מגלה כי למרות ההתעוררות הצרכנית, רק שליש מהציבור מקדיש מחשבה לפנסיה שלו. וגם מי שעושה זאת, לא יודע כמה דמי ניהול הוא משלם. למה כשזה מגיע לקוטג' רובנו מתגייסים - אבל כשזה נוגע לעתיד הכלכלי שלנו אנחנו מעדיפים להדחיק?

תומר זלצר 07:0209.10.11

פנסיה / רק אחד מתוך שלושה מתייעץ לגבי בחירת קרן הפנסיה

 

ההחלטה על החיסכון הפנסיוני היא החשובה ביותר בחייו הכלכליים של אדם", נוהגים לומר מומחים לחיסכון ארוך טווח. הציבור הישראלי, לעומת זאת, ממאן להשתכנע. כ־32.5% בלבד מהמשתתפים בסקר "כלכליסט" בשיתוף מכון המחקר "מדגם" בראשות מנו גבע, ציינו שהקדישו מחשבה רבה לשנים שלאחר פרישתם, ו־33.5% טענו שהקדישו מחשבה מועטה או מועטה מאוד. הנתונים מציגים תמונה עגומה אף יותר מסקר דומה שנערך אשתקד, אז טענו 53% שהם מקדישים מחשבה רבה לנושא, ורק 22% הודו שהם מקדישים לו מחשבה מועטה.

 

לכ-66% מהנסקרים יש קרן פנסיה, אך 61% מהם טענו השנה שלא התייעצו כלל לפני שבחרו בה. עם מי מתייעצים אלו שכן מקדישים לנושא מחשבה? כ־52% נעזרים בסוכן ביטוח או ביועץ פנסיוני, והשאר בחברים ובבני משפחה.

 

לקריאת כתבות באותו נושא

 

  

 

על כן, לא מפליא לגלות כי נושא דמי הניהול הנגבים באפיקי החיסכון הפנסיוניים, שמכרסמים באופן דרמתי בתשואות ובחיסכון שיקבלו החוסכים עם פרישתם, ממש לא נמצא בראש סדר העדיפויות שלהם: כ־66% מבעלי הפנסיות שנסקרו אינם יודעים מהו גובה דמי הניהול שהם משלמים. גם בתחום קרנות הנאמנות, מכשיר השקעה לטווח קצר, התמונה בעייתית: כ־53% שמשקיעים בקרן נאמנות אמרו כי אינם יודעים מהו גובה דמי הניהול.

 

נקודה חיובית ניתן למצוא בשיפור של בהירות הדו"חות הפנסיוניים הנשלחים לציבור. כ־59% טענו שהדו"חות ברורים להם, לעומת כ־47% בסקר שהתקיים בשנה שעברה.

 

חיסכון והשקעה / נכנסים לאוברדרפט, אבל לא יודעים מה הריבית

 

 

 

שיפור בנתוני התעסוקה במשק, שבא לידי ביטוי בשיעור האבטלה הנמוך ביותר ב־30 השנה האחרונות, לא הוביל לירידה בשיעור בעלי האוברדרפט (42%), שנותר זהה בהשוואה לסקר שבוצע בשנה שעברה. כמחצית מבעלי האוברדרפט עדיין לא יודעים מהי הריבית שהם משלמים על משיכת יתר (10.8% בממוצע).

 

כ־48% מהנסקרים טוענים כי אינם מצליחים לחסוך כסף משכרם החודשי. מבין הנסקרים (45%) שמצליחים לחסוך באופן קבוע, 58% חוסכים פחות מרבע מהמשכורת. 15% מהחוסכים מצליחים לחסוך בין רבע לחצי מהמשכורת, כ־8% מצליחים לחסוך חצי מהמשכורת, ויותר מ־19% טענו כי סכום החיסכון משתנה.

 

 

הסקר מגלה כי עדיין קיימים פערי מידע מהותיים בכל הנוגע למכשירי החיסכון וההשקעה הבסיסיים ביותר. כ־58% מהמשיבים בסקר אינם יודעים מה ההבדל בין פק"מ (פיקדון קצר מועד בבנק) לבין מק"מ (מלווה קצר מועד מבנק ישראל), לעומת 51% אשתקד. לא פחות מ־80% אינם יודעים מה ההבדל בין קרן נאמנות לבין תעודת סל, לעומת 67% בלבד אשתקד.

 

המחאה החברתית / הנכונות להשתתף בחרם צרכני עלתה

 

אין צורך בסקר הנוכחי כדי לקבוע שהמחאה החברתית של הקיץ האחרון היא האירוע הכלכלי־חברתי החשוב ביותר שהתרחש בישראל בשנים האחרונות. ועדיין, תשובות הנסקרים מעידות על עוצמת השינוי בתפיסת הכוח הצרכני של הציבור. כ־52% מהמשתתפים אומרים כי השתתפו בחרם הקוטג' על תנובה. כ־75% סבורים כי אירועי הקיץ חיזקו את כוחו הצרכני של הציבור, וכ־70% טוענים כי הנכונות שלהם להשתתף בחרמות צרכניים עלתה בעקבות אירועי הקיץ האחרון.

 

 

חינוך פיננסי בבתי הספר / לצמצם את נוכחות בתי העסק

 

על רקע פערי הידע הבסיסיים שנרשמים בתחום הפנסיה והחיסכון, 73% ממשתתפי הסקר השנה סבורים כי מערכת החינוך שלנו צריכה לכלול תוכני לימוד לחיסכון פנסיוני לילדים כבר בבתי הספר היסודיים.

 

באופן מפתיע למדי, למרות המודעות החברתית הגוברת לחשיבות הנושא בעקבות גל המחאות, נתון זה נמוך מאשר בסקר שנערך בשנה שעברה; אז 78% מהנסקרים סברו כי מערכת החינוך צריכה לכלול תוכני לימוד לחיסכון פנסיוני לילדים כבר בבתי הספר היסודיים.

 

כמו כן, בעקבות ההידרדרות המשמעותית במעמדם הציבורי של הטייקונים והחברות הפרטיות המובילות במשק כתוצאה מאירועי הקיץ האחרון, חלה גם ירידה משמעותית בתמיכת משתתפי הסקר בשילוב המגזר הפרטי בפרויקט חינוכי פיננסי כזה. בעוד שבשנה שעברה תמכו 78% ממשתתפי הסקר ברעיון, הרי שבסקר הנוכחי ירדה התמיכה ל־53% בלבד. כמו כן, כ־17% סבורים כי אל למגזר הפרטי להשתתף כלל בלימוד נושאים פיננסיים במערכת החינוך.

 

  • הסקר נערך בספטמבר על ידי מכון המחקר "מדגם" בראשות מנו גבע, בקרב 470 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל בני 25+. טעות הדגימה המרבית בסקר היא 4.6% ברמת ביטחון של 95%.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x