$
הכסף

אפקט רוטשילד: איך עשויות להשפיע עלינו ההצעות להפחתת יוקר המחיה

הוזלת דמי השכירות תחסוך לצעירים מאות שקלים בחודש, הורדת המס על הדלק תיטיב בעיקר עם משפחות ודווקא את הוזלת המע"מ כמעט אף אחד מאיתנו לא ירגיש. "כלכליסט" בדק כיצד ישפיעו 10 הצעות שמועלות בשבועות האחרונים על הכיס של שש משפחות טיפוסיות

רימונה פרקש־ברוך והדר קנה 15:0730.08.11

1. סבסוד מעונות יום לאמהות עובדות

הפתרון: השתתפות של המדינה בעלות מעונות יום כבר מגיל שלושה חודשים.

המשמעות: מתן אפשרות ליותר אמהות לצאת לעבודה, היות שהתשלומים עבור מעונות יום לעתים גבוהים ממשכורתן.

החיסכון: "התשלומים החודשיים לילד במעון עומדים על כ־3,000 שקל, וההנחה היא שהסבסוד יעמוד על 50% מההוצאה ויגיע לכ־1,500 שקל בחודש", אומרת עו"ד (רו"ח) ענת טנא, שותפה בכירה במשרד אלתר ושות' המתמחה במסים.

 

 איור: ערן מנדל

 

2. הפחתת מע"מ רוחבית של אחוז אחד

הפתרון: הורדת המע"מ בישראל על מוצרי צריכה מ־16% ל־15%.

המשמעות: מהלך שאמור להוזיל מוצרי מזון, מוצרי חשמל, חומרי ניקוי ועוד, וכך להגביר את כוח הקנייה של השכבות החלשות ולהגביר את הצמיחה במשק.

החיסכון: "ההשפעה של הפחתת המע"מ לא תהיה משמעותית ותסתכם בכמה עשרות שקלים בחודש", אומר עו"ד אריה ליבוביץ, מומחה מיסוי. "הסיבה לכך היא שרבים מהמוצרים לא כוללים מע"מ. כאלה הם למשל המשכנתה, שכר הדירה וארנונה". נוסף על כך, ההנחה עשויה "להיבלע" אצל חלק מהמוכרים שלא יגלמו אותה במחיר.

 

 איור: ערן מנדל

 

3. הוזלת שכר הדירה

הפתרון: פיקוח על שכר הדירה שגובים בעלי דירות משוכרים.

המשמעות: מהלך שישפיע בעיקר על סטודנטים וצעירים שאינם יכולים לרכוש דירה. "כיום שוק הדירות להשקעה חסר פיקוח לחלוטין, כך שבעלי הדירות קובעים את שכר הדירה כראות עיניהם", אומרת טנא. "עם זאת, פיקוח על מחירי השכירות אינו הפתרון היחיד שיש להחיל כדי להוזיל את יוקר המחיה ויש לשלבו עם ניסיונות נוספים להגדלת היצע הדירות במדינה".

החיסכון: לדברי טנא, "במקרה זה, נלקח בחשבון שיעור הוזלה של כ־10% בשכר הדירה, בעוד שיישובים שיוגדרו כפריפריה יזכו להוזלה משמעותית יותר בשכר הדירה בשיעור של כ־30%".

 

 איור: ערן מנדל

 

4. הורדת המס על הדלק

הפתרון: הוזלת הבלו שעלה בשנים האחרונות בעשרות אחוזים. לשם השוואה, אם כיום עומד מחירו של הבלו על כ־2.9 שקלים לליטר, לפני שלוש שנים הוא עמד על 1.7 שקלים לליטר.

המשמעות: מהלך שאמור לפנות לכל משפחה מאות שקלים בחודש.

החיסכון: "בהנחה שתתבצע הפחתה של 25% בבלו עצמו, הדבר יוזיל את מחירו הכולל של הדלק בכ־10%", אומרים ליבוביץ' וטנא.

 

 איור: ערן מנדל

 

5. הוזלת התחבורה הציבורית

הפתרון: רפורמה משמעותית במחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית.

המשמעות: מהלך שאמור לסייע בעיקר לשכבות החלשות. "הוא לא יעלה למדינה יותר מדי כסף ומאוד יסייע לאלה שזקוקים לתחבורה ציבורית מדי יום", אומרת טנא.

החיסכון: "הוזלת תעריפי התחבורה הציבורית עשויה להיות משמעותית מאוד ולהביא לחיסכון גדול של כ־50%", מעריכה טנא.

 

 איור: ערן מנדל

 

6. הוזלת החשמל והמים

הפתרון: הפחתה של תעריפי החשמל והמים הנחשבים יקרים מאוד ביחס למדינות אחרות.

המשמעות: מחירי המים בישראל מתעדכנים בהתאם לשינויים שחלים במדד המחירים לצרכן ובשכר הממוצע במשק. נוסף על כך, מתעדכנים תעריפי המים בהתאם לשינויים החלים בתעריפי החשמל. לפיכך, הוזלת תעריף החשמל צפויה להוזיל באופן עקיף גם את מחירי המים, מהלך שאם יקרום עור וגידים עשוי להשפיע במידה רבה על כלל הצרכנים בישראל. מחירם הגבוה של המים בארץ נובע בעיקר מהזנחת המהלך להתפלת המים לאורך השנים ומהקמת החברות הכלכליות שנוסדו על ידי העיריות ברחבי הארץ בשנים האחרונות וגובות מחירים גבוהים מאלה שנגבו מבעבר.

החיסכון: טנא מעריכה כי לאור העלייה הניכרת במחירי המים והחשמל בשנים האחרונות, ככל שתחול הוזלה בתעריפים אלה היא עשויה להיות משמעותית מאוד "ובשיעור של לפחות 20%", היא אומרת.

 

 איור: ערן מנדל

 

7. הוספת מוצרי יסוד לאלה שבפיקוח

הפתרון: הוספה של טיטולים, מוצרי מזון לתינוקות ומוצרי מזון נוספים לאלה שבפיקוח.

המשמעות: "מהלך שלצד הפחתה במסים העקיפים יכול לגרום להוזלות משמעותית", אומר ליבוביץ'.

החיסכון: טנא מניחה שהפיקוח עשוי להוריד עלויות של מוצרים רגילים בכ־10%, בעוד שמוצרי תינוקות יוזלו בכ־30%.

 

8. הוזלת הארנונה

הפתרון: הפחתה של שיעורי הארנונה הנגבים מדי חודש מהתושבים על ידי העיריות השונות באופן דיפרנציאלי, בהתאם למצב הסוציו־אקונומי שלהם.

המשמעות: מהלך שעשוי לסייע בעיקר לשכבות החלשות. במסגרת ההוזלה עשויה להינתן למשל הנחה לתושבים אשר מתגוררים באזורים הממוקמים הרחק מהמרכז.

לדברי טנא, יש לבצע את הוזלת הארנונה באופן מחושב: "כדאי לשקול אפשרות לייקר את התעריפים שנגבים כיום מאוכלוסיות מבוססות. מי שגר במרכז צריך לשלם יותר ממי שגר בפריפריה. נוסף על כך, כדאי לשקול העלאה של שיעור הארנונה הנגבה מבעלי דירות גדולות".

החיסכון: טנא מעריכה כי "שיעור ההוזלה שיינתן ליישובים מבוססים עשוי לעמוד על כ־10%". מנגד, "יישובים אחרים שממוקמים בפריפריה עשויים לזכות להוזלה משמעותית יותר שעשויה להגיע אפילו ל־30%", היא אומרת.

 

9. הפחתת המס על כלי רכב חדשים

הפתרון: הוזלה של כ־50% בשיעור המס על מכוניות חדשות העומד על כ־80% ממחיר הרכב ליבואן.

המשמעות: חיסכון שיפנה סכום גדול ליתר ההוצאות המשפחתיות.

החיסכון: "בהנחה שמשפחה רוכשת רכב בכל חמש שנים, הוזלת מס של 50% על רכב שעולה 150 אלף שקל עשויה להוריד את מחירו לצרכן בעד 35 אלף שקל", אומר ליבוביץ'.

 

10. פטור ממס על קופות גמל

הפתרון: החזרת הפטור ממס על רווחי הון בשיעור 35% שהיה נהוג בעבר בקופות גמל.

המשמעות: עידוד חיסכון לטווח קצר ולא רק לפנסיה. "מהלך שיסייע למשיכת כספי חיסכון ללא תשלום מס ויוביל להגדלת כושר הקנייה של משפחות ויחידים", מסבירה טנא.

החיסכון: קשה להעריך בכמה ישפיע על החוסכים ובכמה בדיוק יגדיל את כושר הקנייה שלהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x